Ny bankpakke idag kl.16.00

mynter__penger_268170gIdag kommer Regjeringen med den nye bank-pakken. Hva den vil inneholde er Norges best bevarte hemmelighet akkurat nå. Nå er det jo mulig å faktisk se denne saken fra flere sider. I Tyskland sprøyter i disse dager staten inn 100 milliarder i Hypo Real Estate – storbanken med de største problemene. Dette til tross for at de allerede har tilført 300 milliarder. I Norge skal visstnok ikke problemstillingen være så stor. Her er heller utfordringen at pengene ikke sitter så løst som tidligere, når de skal lånes ut. En stor-familie på 2 voksne og 6 barn, får bare låne 1,2 millioner kroner til å kjøpe hus. Dette er beregnet utifra inntektsnivået og sikkerheten. Med et rentenivå på 4,5%, beregner banken 2% høyere rente når de beregner lånestørrelsen. På bakgrunn av det sier banken at 1,2 millioner er tilstrekkelig, når man tar med kostnader med barn, strøm, mat mv. Paradoksalt nok, ville nok disse fått lånt 1 million kroner mer for 1 år siden. Men ville dem hatt bedre forutsetning for å betjene lånet da ? Ser man det perspektive, er det lite endringer på prisnivået på de andre utgiftene denne familien har, rent bortsett fra t de nå vil bruke mindre penger enn tidligere på rent forbruk. 

Spørsmålet som må stilles – er om banken bør låne ut mer penger. At familien ikke får kjøpt en bolig for 1,2 millioner er selvfølgelig ikke bra – men det endrer ikke det faktum at lånet også skal betales. Hva om renten stiger til 7-8% ?

Et annet viktig poeng, er jo det faktum at enkelte banker nå ikke har tillit i markedet – hvilket vil si at de ikke har penger å låne ut. Derfor bank-pakken. Vi er i den situasjonen at bankene gjerne vil låne ut penger – de har ikke penger fordi de ikke får lånt i markedet. Renten stiger og flere av lånekundene sliter med å betale lånene. Hvorfor ? Både fordi renten er for høy og fordi lånene er for store. Har bankene, som er den profesjonelle parten – et ansvar i å ikke låne ut for mye penger. Ja, det har de. Har de trådt over denne grensen iløpet av de siste årene. Klart de har !. Dette tiltross for at Kreditt-tilsyn og myndigheter forøvrig har laget klare regler som bankene skal forholde seg til når de låner ut penger(krav til egenkapital i bankene).

Trenger vi denn bankpakke. Ja, dessverre gjør vi det. I et markedsperspektiv, kunne vi latt bankene klare seg selv – de bankene som ikke har livets rett vil forsvinne. Staten vil gå inn og garantere for kundene penger, men noen banker vill forsvinne. Arbeidsplasser og tradisjoner ville vært en saga-blott. Hvorfor gjør vi ikke det ? I en Finanskrise er mange rammet, og jeg tenker nok presset på vår regjering er rimelig stort for å gjøre noe – et eller annet. Dette for å få fart på økonomien igjen.

Det vanskelig med denne finanskrisen, er at den er uforutsett, den er vanskelig å forstå omfanget av og man vet nok ikke nok om årsakene. Da har man et problem som er gigantisk. Det man derimot vet, er at overforbruk i oppgangstider over lang tid, må resultere i en nedgang. Slik er de økonomiske prinsippene.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s