Vil bankene betale prisen ?

tiltakspakke__sx9b2_962342t

Staten har endelig kommet med pakken. 100 milliarder fordelt på 2 liker deler. En del på 50 milliarder som bankene kan søke på som lån, en del på 50 milliarder som staten bruker til å investere i bedrifter som utsteder obligasjoner for å trekke kapital. I tillegg har staten satt en forutsetning for å kunne benytte seg av kapitalen – nemlig at bankene må ha tilstrekkelig soliditet på forhånd, samt at lederlønninger over 1,5 millioner skal fryses.

Spørsmålet som må stilles er følgende: Kommer pakken fordi det nå er så vanskelig å få lånt penger i norske banker(og underforstått så blir det nå lettere?), eller kommer pakken fordi bankene har alvorlige egenkapitalproblemer(som bare må løses av staten) ?

I mitt hode er det flere momenter som blir spennende – nemlig hva som blir prisen. Hva koster det bankene å låne ? Vil staten kunne skille mellom banker som må benytte seg av dette uavhengig av prisen på grunn av problemer, eller om prisen faktisk er for høy og flere av bankene velger alternative løsninger. Finnes det da ikke alternative løsninger i markedet, og prisen blir for høy – vil staten eie bankene om noen år ? Det er også noe vi egentlig ikke vet – om det finnes banker som vil benytte seg av denne muligheten til å bygge opp egenkapitalen igjen ? Dette kan nemlig gjøres ved å begrense utlånene, tapene og risikoen – for derigjennom å gjennomoppbygge den usikre egenkapitalen som idag finnes i enkelte banker. Et annen moment som sjefsøkonom i Handelsbanken  påpeker(Knut Anton Mork ) – er om dette er konkurransevridende på de utenlandsk-eide bankene som ikke får ta del i dette ? I mitt hode er det jo det.

Et enda mer vesentlig poeng er om kundene – både privat- og bedriftskundene – vil få lånt de pengene som de har behov for og til hvilken rente ? Og om dette i det hele tatt har vært et problem.

finance

Dette er pakke nr. 2 – totalt sett har Kristin nå delt ut nesten 470 milliarder kroner. Bankpakke 1 var verdt kr. 350 milliarder alene.  Forrige måned kom det 20 milliarder for å gjøre noe med arbeidsledigheten(«Krisepakken»). Dette er vanvittig mye penger. Uavhengig av dette, tror jeg også at vi iløpet av noen måneder vil ha over 100.000 arbeidsledige(jfr. Per Valebrokk).

Jeg tror det er et et vesentlig poeng å faktisk ikke tro på julenissen. Det er slett ikke sikkert beløpet holder, eller om det i det hele tatt hjelper uansett hva beløpet blir. Konkursene kommer til å øke,  problemene kommer – uavhengig om vi «krisepakker» oss ihjel. Dog blir det spennende å se om det hjelper. Mye skyldes psykologi.

Om vanlige mennesker nå får en midligertidig lavere lånerente, vil jo dette medføre langt lavere kostnader månedlig. Vil da forbruket øke – eller vil Ola N. fremdeles kutte og spare litt ? Utfallet blir helt vesentlig. Begynner vi å bruke penger igjen – ja, så virker pakkene.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s