Svalbards globale frøhvelv(I tilfelle du ein dag ikkje får tak i gulerøtter)

800px-norvay-04_copy

Dette er et viktig sted å vite om. Den dagen du plutselig står der – helt uten frø. Du har vært på plantasjen, på Planteforsk, på Økern og på torget. Men ikke noe mere frø. Også har du lyst på ei gulerot. Hva skal du da finne på ?

Svalbard International Seed Vault ligger like utenfor Longyerbyen, langt inne i fjellet og rommer 3 millioner forskjellige typer frø. Klart de har gulerot-frø. Det viktigste av alle frø det jo ! Hvelvene ligger 120 meter inne i Platåberget på Svalbard og består at to lufttette separate kammen i enden av en lang tunnel.

For å bidra til å sikre det eksisterende plantelivet mot ulike globale katastrofer som f.eks atomulykker, plantesykdommer og andre større trusler som kan utrydde plantene – skal – når alt er ferdig – opptil 4 millioner ulike frø lagres i permafrosten. Genbanker fra hele verden, over hundre i tallet, vil bidra og sende duplikater av sine frø til Svalbard. Dermed vil frø fra hele planeten være sikret for fremtiden. Hvert land eier sitt eget genetiske matriale, men i tilfelle en internasjonal krisesituasjon kan det gjøres tilgjengelig for alle. En kjølig temperatur vil roe utviklingen av frøene og konserverer dem i årevis. Om behovet skulle melde seg, tines frøene opp fra -18 grader og igjen spire.  Finansiering gjennom Bill og Melinda Gates Foundation, The Rockefeller Foundation, Monsanto, Syngenta, Dupont Pioneer, Hi-Breed, og CGIAR. Norge står for byggingen og driftingen av anlegget.

800px-global-seed-vault_0844_inngansparti_kunst_f_mari_tefre

Det kan hende dette blir vel spennende – den dagen halvparten av jorda står uten gulerot-frø og bare er så opprådde. Ikke blir det Gulrot-kake, ikke blir det revne gulrøtter, ikke middag med saus(går vel uten gulerøtter kanskje). Så ringe de Stoltenberg(for han e jo statsminister i mange år ennå).

«We do not have anymore carots – can you help us ?»

Då tenke Stoltenberg så det knage. » Hm…fa… de hadde eg glømt. Kor i helsiken e nøkkelen te den der buå oppi nord ?»

» Ingriiiiiiiiiiiiiiiiiid » – » Vet du hvor nøkkelen er ? » Det e Bennyen som ringe» (Benjamin Netanyahu)

Fra spøk til revolver – apropos revolver. Det kan utmerket godt tenkas at Israel ikkje har gulerøtter om noen år. Ikkje fordi eg tror de e en kjempestore produsent av gulerøtter og ingen lenger vil handla varer av de. Men rett og slett fordi de ikkje spise gulerøtter i Israel(funny).

Uansett: Om noen mot formodning skulle vera interesserte i å vite hvor dette ligge(og det kan henda det e hensiktsmessig. Når du og stammen din er de einaste på jordå- og du ikkje lenger har hverken frø eller gulerøtter. Då må du reisa nordover !

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s