Hijab, kalott, turban eller nisselue ?

hijabHijab eller حجب på arabisk. I islamsk lovtolkning og vestlig islamforskning blir hijab brukt i ulike sammenhenger knyttet til dygd og moral, ikke minst i forholdet mellom og kvinner og menn og særlig i forhold til påkledning. Islam stiller krav både til kvinner og menns påkledning, men i dagligtale brukes hijab som regel om et hodeplagg båret av muslimske kvinner.

Nå har vi igang en diskusjon i Norge(er det bare i Norge dette i det hele tatt diskuteres tro ?) om Politi-tjenetemenn og kvinner kan få lov å bruke hijab, om dette skulle være i deres religiøse overbevisning. Nå skal sant sies at dette faktisk er lov både i England og Sverige. Dog er det kanskje en forskjell fra land til land – ikke minst gjelder dette hvordan demokratiet er satt sammen. I vårt land hvor 90% av befolkningen er kristne(iallefall registrert i statskirken – døpt og konfirmert etter gode norske tradisjoner) er litt forskjellig. spesielt om man sammenligner med relativt unge demokratier hvor 99% av befolkningen er muslimer. Og vi tar mange hensyn – både til våre kjære landsmenn fra andre land, andre menneskers religion, språk, vane, tradisjon. Ja, vi forsøker faktisk å ta hensyn til absolutt alt.

Nå ble det foretatt en avstemning – rett og slett en uformell spørreundersøkelse på internett som gav et relativt klart svar fra den delen av befolkningen. 80% synes ikke man skal tillate hijab  i politiet. Og saken diskuteres heftig på hundrevis av internettsider daglig. Dette vekker følelser og harme.

Jeg for min del kan ikke forstå problemstillingen. Uniformeringen i politiet er satt opp med politi-lue, jakke, bukse, sko og diverse frakker, regntøy, varme-klær mv. Disse er satt sammen, bestilt og betalt utifra en kravspesifikasjon om hvordan Politi-myndighetene vil Norsk Politi skal se ut. Man har ikke bestilt tilleggsutstyr i tilfelle det skulle komme medarbeidere som til daglig bruker kippa(jøder), turban(sikher), niqab(andre muslimer). I tillegg kan det tenkes at det begynner noen i politiet som i sin overbevisning bare ønsker å gå i sorte klær(litt Johnny Cash), eller sarong(litt Hugh Hefner). Hva med Jan Thomas ? Han ville jo aldri i livet gått i politiklær – iallefall ikke på dagtid.

Klassekampen v/Gülay Kutal skriver mye og langt om temaet – http://www.klassekampen.no/14665/article/item/null og har svært mange poenger. Årsaken er den samme – vi ønsker og føler vi må ta hensyn til all verdens behov, følelser, tanker og meninger.

Men vi må ikke det. Ikke egentlig. Vi kan høre, vi kan legge opp til å høre hva de forskjellige meningene sier. Men vi trenger ikke ta hensyn til det. Hos meg dukker det opp mange andre typer spørsmål:

1. Finnes det ikke mange andre jobber enn politiet – hvor man kan bruke hijaben sin uten nevneverdige protester ?

2. Driver vi med diskriminering fordi vi ikke ønsker å hensynta alles ønsker og behov ?

3. Blir vi et dårligere demokrati om vi ikke tillater å bruke hijab i politiet ?

Man kunne jo tenke seg om dette også skulle gi seg utslag i andre yrker. Om noen ønsker å gå nakne på arbeidsplassen min, kan jeg neppe tenke meg at det er tillatt. Eller male ansiktet blått, farge håret rosa eller om rådgiveren i skranken i DnB ville har piercing, tatovering og kløvd tunge samtidig.

Nei, dette har jeg ikke noe tro å vil være lurt å tillate. Jeg synes prinsippielt det er tullete, og jeg tror ringvirkningene vil være store i forhold til hva mange andre også har av behov og ønsker i fremtiden.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s