Nemo, Mr.Nelson, Tsarens Kurer og Streken – the glade 70-tallet ?

Forbered deg på å svinge mellom emner og tidsepoker og forvent ikke at dette innlegget har noen form for logikk i sin oppbygning !

Jeg har en femåring som liker godt å se på TV. Han fenges ikke egentlig av det vanlige Barne-TV på NRK eller TV2, slik vi gjorde når vi var små. Disney Channel og diverse utenlandske med mye hopping, stråling, lyn, våpen – dog også Mikke Mus, Einsteins, Stanley med gullfisken og Handy Mandy med verktøykassen. Vi har forsøk på flere av de typiske barne-TV alternativene – men de fenger ikke samme grad som de utenlandske. Nå har vi riktignok funnet fram de gamle VHS-kassettene og da går det i tegnefilm med Tom & Jerry. Tidlig lørdag morgen, har jeg i min enfoldighet forsøk meg med Lassie(hallo – ei bikkje er ikke morsom), med «Det var engang et menneske» – ren historiefortelling og en pedagogisk genistrek(fenger ikke helt ennå). Nå skal det være sagt, at det kan hende hukommelsen min også er litt sløv. Kan hende jeg tok Lassie seinere i livet og ikke når jeg var 5 år. Når man så går langs en slik mimre-sti – dukker det opp endel programmer jeg gjerne skulle sett igjen. Det skal også være sagt, at det har jeg faktisk. Ikke mange år siden jeg forsøkte meg på Tsarens Kurer. Ikke det samme som før, nei !. Allikevel så vi masse på TV vi også – selv om vi idag liker å fortelle om at vi alltid var så mye ute, sparket fotball osv – vi satt nok inne litt vi også – i perioder av barndommen. Jeg har jo lest litt om dette og da dukket det opp en rekke interessante saker:

350px-moskstraumenI 1870 ble det skrevet en eventyrroman som ble vist på fjernsynet(NRK) engang på 70-tallet. Boken ble skrevet av Jules Verne og handler om tre menn som havner i undervannsbåten Nautilus, styrt av Kaptein Nemo. De reiser rundt hele verden og kommer ut for alle mulige eventyr på havets bunn før de ender opp i Moskenèsstraumen. For de som synes dette ikke høre helt riktig ut, ja – så er det faktisk sant. Moskenesstraumen eller Moskstraumen er en tidevannsstrøm i Lofoten mellom Moskenesøya og Mosken. Årsaken til Jules Verne interesse for Norge, skyldes han i sammen med vennene Lorois og komponisten Aristid Hignard i 1861 reiste til Skandinavia for å oppleve et geografisk fenomen som interesserte ham – nemlig midnattsolen. Turen tok 6 uker og de tok dampbåt fra Stockholm til Drammen, og reiste videre over Hokksund til Tinnoset med karjol.  Hans  verker er blandt annet «The life & Strange surprisin adventures of Robinson Crusoe«,  Reisen til jorden indre(1873), En verdensomseiling under havet(1869), Den hemmelighetsfulle øya(1875), Tsarens Kurèr(1876).

Silkesvarten – hvem husker ikke denne – litt jentete for oss gutta, men satt å så vi også. Skrevet i 1877 av Anna Sewell og var hennes eneste roman. Det vi aldri så på tv, var det faktum at boken er skrevet i 1.person – hvilket betyr at hesten fortalte historien selv. Historien om en bekymringsfri oppvekst(for en hest) på en engelsk gård, til et vanskelig liv som hestedrosje i Londons gater – hvor alt til slutt ender bra ute på landet og vennlige mennesker. Hele historien er fullspekket med lærdommer om godhet, sympati og hvordan vi skal behandle dyr. Absolutt verdt å få med seg.

Jeg husker godt Benoni og Rosa – norsk fjernsynteater på sitt beste. Ellen Horn i rollen som en brystfager(sannsynligvis mitt første møte med kvinnebryster) Rosa. Jeg satt nok musestille – i forlegenhet foran fjernsynet – musestille så ingen skulle kommentere all nakenheten.

Hvem husker ikke disse ?

pernille-og-nelson

 Pernille og Mr.Nelson(http://www.youtube.com/watch?v=GXh0VkJYc3I&eurl=http://mimre.net/barne-tv/pernille-og-mr.-nelson.html . En helt fantastisk barne-tv som vi gamlingane husker nesten 40 år etterpå. Noen diskuterte om vi tok skade av dette. Det gjorde vi sikkert. Ta en kort mimre-stund og sjekk ut videon fra Youtube.

 

 

 

finsk

Må jeg si mer – Finsk TV teater! Hvem kunne finne på å fylle den lille TV tiden vi hadde med disse utrolig kjedelige greiene? De sauna badende, vodkadrikkende, stumme typene på TV tirsdag etter tirsdag gjorde ikke akkurat underverker for nordmenns syn på Finland.  Hver tirsdag fra kl. 2030 og minst halvannet time utover. Fantastisk TV som man neppe kommer til å se mer av.

 

 

 

streken

 Fantastiske Strekmannen var mest pause film, og veldig populær sådan. Store og små flokket seg rundt tv-apparatet og lo godt av strekmannens hissige temperament. Dette er jo fortsatt moro! Så gøy av en strek – uten språk! http://www.youtube.com/watch?v=6G3u6vxzLzA&eurl=http://mimre.net/barne-tv/strekmannen.html

 

 

 

 

pompel_og_pilt

 Pompel og Pilt – «Repareres, revideres, sublimeres, reverseres». Forskere har brukt mye tid på denne serien. Dette ble konkludert til å være «at Pompel og Pilt egentlig tematiserte en eksistensiell fremmedgjøring og at Pernill og Mr. Nelson var en kritikk mot «the American way og living». Ok da. Samme for meg – jeg husker det ennå og det gjør neppe mine barn med dagens Barne-TV om 40år fra nå ? http://www.forskning.no/Artikler/2002/juni/1022772677.43

 

 

Vi så jo filmer også på 70-tallet. Selv kunne jeg vel neppe ha fått med meg(langt mindre fått lov til) noe særlig med store filmer før på slutten av tiåret, men noen husker jeg jo i særdeleshet. The Exorcist(håper jeg så den på 80-tallet?) – Linda Blair i hovedrollen som jenta som blir overtatt av djevelen selv og som blir excorsert  i en heidundrande(ikke lett å sove) handling med gørr og djevelskap i skjønn uharmony. Jaws – superfilmen til Steven Spielberg. Haisommer-filmen som fikk oss bort ifra å bade i havet i svært lang tid fremover. Til og med i Norge så dem hvithai på høylys dag. Rocky – boksefilmen som sammen med Bruce Lee gjorde oss gutta til slåsskjemper. Tro ikke annet enn vi hadde både boksepute, hansker, Nun-chakus(husker ikke navnet) – to pinner med en kjetting i mellom – Dragon Style med overhengende fare for å slå oss selv ihjel når vi øvde. Karate-Kid er jo bare den pysa i forhold. Den eneste som kunne sammenlignes med gode gamle Bruce var Chuck Norris. Også han var tøff, men på en annen måte. Bruce Lee hoppet jo 20 meter rett opp i luften, rev hjertet ut av brystet på sine motstandere og var i det hele tatt det tøffeste som fantes ved siden av Kevin Keegan.

lee

 Noen lister fra andre filmer fra 70-tallet:
Mest spenn inn:
1. Star Wars (1977)
2. Jaws (1975)
3. Grease (1978)
4. Close Encounters of the Third Kind (1977/80)
5. The Exorcist (1973)
6. Superman (1978)
7. Saturday Night Fever (1977)
8. Jaws 2 (1978)
9. Moonraker (1979)
10. The Spy Who Loved Me (1977)

Oscar, Beste Film
1970 Patton – 20th Century-Fox – Frank McCarthy
1971 The French Connection – D’Antoni-Schine-Moore, 20th Century-Fox – Philip D’Antoni
1972 The Godfather – Ruddy, Paramount – Albert S. Ruddy
1973 The Sting – Bill/Phillips-Hill, Zanuck/Brown, Universal – Tony Bill, Michael Phillips, Julia Phillips
1974 The Godfather Part II – Coppola Company, Paramount – Francis Ford Coppola, Gray Frederickson, Fred Roos
1975 One Flew Over the Cuckoo’s Nest – Fantasy Films, United Artists – Saul Zaentz, Michael Douglas
1976 Rocky – Chartoff-Winkler, United Artists – Irwin Winkler, Robert Chartoff
1977 Annie Hall – Rollins-Joffe, United Artists – Charles H. Joffe
1978 The Deer Hunter – EMI Films/Cimino, Universal – Barry Spikings, Michael Deeley, Michael Cimino, John Peverall
1979 Kramer vs. Kramer – Jaffe, Columbia – Stanley R. Jaffe

Palme d’Or, Cannes
1970 MASH Robert Altman United States
1971 The Go-Between Joseph Losey United States
1972 The Working Class Goes to Heaven (La classe operaia va in paradiso) Elio Petri Italy
The Mattei Affair (Il caso Mattei) Francesco Rosi Italy
1973 The Hireling Alan Bridges United Kingdom
Scarecrow Jerry Schatzberg United States
1974 The Conversation Francis Ford Coppola United States
1975 Chronicle of the Years of Fire (Chronique des années de braise) Mohammed Lakhdar-Hamina Algeria
1976 Taxi Driver Martin Scorsese United States
1977 Padre Padrone Paolo Taviani and Vittorio Taviani Italy
1978 The Tree of Wooden Clogs (L’albero degli zoccoli) Ermanno Olmi Italy
1979 Apocalypse Now Francis Ford Coppola United States
The Tin Drum (Die Blechtrommel) Volker Schlöndorff West Germany

Golden Bear, Berlin
1970 N/A N/A N/A
1971 The Garden of the Finzi-Continis Vittorio De Sica Italy/W. Germany
1972 The Canterbury Tales Pier Paolo Pasolini Italy
1973 Distant Thunder Satyajit Ray India
1974 The Apprenticeship of Duddy Kravitz Ted Kotcheff Canada
1975 Adoption Márta Mészáros Hungary
1976 Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull’s History Lesson Robert Altman United States
1977 The Ascent Larisa Shepitko Soviet Union
1978 Las Truchas José Luis García Sánchez Spain
Ascensor Tomas Munoz Spain
La Palabras de Max Emilio Martínez Lázaro Spain
1979 David Peter Lilienthal West Germany

Best ifølge diskuterfilms Topp-250
02 Clockwork Orange, A (1971, Kubrick, Stanley) – 513 poeng
04 Aguirre, der Zorn Gottes (1972, Herzog, Werner) – 463 poeng
07 Stalker (1979, Tarkovsky, Andrei) – 392 poeng
11 Apocalypse Now (1979, Coppola, Francis Ford) – 361 poeng
15 Zerkalo (1975, Tarkovsky, Andrei) – 326 poeng
20 Monty Python and the Holy Grail (1975, Gilliam, Terry) – 288 poeng
22 Chinatown (1974, Polanski, Roman) – 275 poeng
24 Godfather, The (1972, Coppola, Francis Ford) – 268 poeng
28 Jeder für sich und Gott gegen alle (1974, Herzog, Werner) – 256 poeng
32 Eraserhead (1977, Lynch, David) – 234 poeng

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s