Drue nr.1 – Cabernet Sauvignon

Nå er det på tide å ruste opp litt kunnskaper – finne ut hva som er godt. Ikke bare å drikke, men også i sammen med god mat. (Jeg fikk 5 av 10 rette)

http://www.arcus.no/./Test+deg+selv.9UFRnU4L.ips

druecabsauv3742

Vi starter med the numero uno- druå  – Cabernet Sauvignon

Dette er kanskje den mest berømte – og etter hvert mest brukte – rødvinsdruen i verden. Fra sitt opprinnelige hjemdistrikt i Bordeaux, er den i dag spredt til alle verdens vinproduserende regioner.  I Bordeaux blandes den nesten alltid med andre druer, men i den nye verden brukes den hovedsakelig i endrueviner.

Det spesielle er at uansett hvor denne druen vokser makter den å lage vin som er svært karakteristisk og vanskelig å ta feil av.  På tross av sin lett gjenkjennelige sjel og karakter, klarer få andre druer å utrykke de forskjellige ”terroir,” vinifikasjonsmetoder og årganger så tydelig som Cabernet Sauvignon.  Den tåler og beriker seg dessuten svært godt på eikefat, gjerne over lang tid.

Druen har et tykt skall som gjør den motstandsdyktig mot sykdommer og råte, samtidig som det også gir flott farge til vinen.  I kjølige klima gir druen fra seg aromaer av spesielt solbær og modne mørke bær.  Den gir faste tanniner som kommer fra skallet og druesteinene.  I varmere klima gir druen aromaer av moden solbær og en søtere frukt.  Tanninene blir bløtere og vinen føles rundere i smak.

Cabernet Sauvignon gir fargesterke viner med stor smaksrikdom.  Aromabildet er ofte fruktig med preg av solbær og kryddertoner.  Cabernet-vinene er ofte godt egnet for fat- og flaskelagring

 Antioksidanter(Eller hvorfor vi bør drikke vin) 

Antioksidanter er bioaktive stoffer, som man finner mye av i frukt, bær og grønnsaker. De mest kjente er vitamin E (tokoferoler og tokotrienol), vitamin C (askorbinsyre), karotenoider og polyfenoler. Antioksidantene spiller en aktiv rolle i menneskekroppen, hovedsakelig fordi de hemmer de frie radikalene og opprettholder en oksidativ balanse. I tillegg tror man de spiller en nøkkelrolle for helsen vår.

  Frie radikaler er atomer eller molekyler i kroppen som har ett eller flere uparede elektroner, som gjør at de er svært reaktive og pådrivere for oksidasjonsprosesser.

•  Flere forskningsstudier har funnet at de frie radikalene er involvert i mekanismer relatert til sykdom, for eksempel hjerte- og karsykdommer, noen krefttyper, Alzheimer, Parkinsons, diabetes og ulike typer infeksjoner, samt den generelle aldringsprosessen.

  Antioksidanter spiller en viktig rolle i å hindre de uheldige oksidasjonsreaksjonene forårsaket av de frie radikalene

•  Blir det produsert flere frie radikaler enn det kroppen kan bekjempe med sine antioksidanter kalles dette oksidativt stress, som kan føre til ødeleggelse av viktige funksjoner i cellene.

•  Antioksidantinnholdet i ulike matvarer varierer svært mye. Bær, krydder, juice, grønn te og rødvin er funnet å inneholde betydelige mengder antioksidanter.

•  Man antar at antioksidanter reduserer oksidativt stress, styrker hjertet og immunforsvaret, regulerer blodtrykket og senker kolesterolinnholdet.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s