www.nysgjerrigper.no – her er mye nyttig !

Sjekk ut

www.nysgjerrigper.no

Tim Berners-Lee er oppfinneren av World Wide Web, altså Internett. Internett ble lagd av det amerikanske forsvaret på 1960 tallet, men det var ikke før på midten av 1990-tallet at internett kom i bruk blandt folk flest. Da kom Tim på banen. Hos sin arbeidsgiver, CERN samarbeidet tusenvis av forskere som trengte et lurt system for å kunne snakke sammen. Her kom Tim med nettlesere og nettsteder. I 1993 ble den nye teknologien gjort tilgjengelig for alle – helt gratis. Resten er historie. Idag finnes 80 millioner nettsteder og fler e hundre millioner brukere. Så nå veit du det !

 

Terningen er kastet

23. apr 2008 05:00

Kast en terning. Skriv ned det tallet du får, kast terningen på nytt og skriv ned tallet. Gjør dette en gang til. Og flere ganger, helt til du har kastet seks kast. Hvor mange har du fått av hvert tall?

Hvis du har fått seks like, har du vært utrolig heldig, det vet alle som har spilt Yatzy. Det er heller ikke lett å få en av hvert tall med bare seks kast. Men hvordan tror du det ville blitt med 6000 kast? Jo, da ville du fått sånn bortimot 1000 av hvert tall, hvis ikke terningene var jukset med. Vi sier at sjansene eller sannsynligheten er den samme, nemlig 1/6, for hvert tall.

Kan en terning huske?

Per Pleks og Norma Len hadde en gang en konkurranse om å kaste flest seksere med èn terning. Norma hadde flaks og ledet stort etter fem minutter. Per, stakkar, hadde kastet 21 ganger uten å få en eneste sekser. Men da var han til gjengjeld overbevist om at han kom til å få en masse seksere etter hverandre. – Nå MÅ det bli 6 tre ganger på rad, ropte Per foran sitt 22. forsøk. – På 24 kast skulle jeg få 3 seksere, jeg vet jo at sannsynligheten er 1/6 for hvert tall!

Gul terning (Hovedtekstbilde)Foto: Shutterstock.com
– Men det vet ikke terningen, svarte Norma. – Den husker ikke noe heller, så den aner ikke at den ikke har vist 6 på lenge. Hver eneste gang du kaster, begynner du på nytt, med 1/6 sjanse for hvert tall. Tenk om vi la terningen i skuffen nå, og så tok vi den ikke fram før om ti år. Tror du den ville vise tre seksere på rad da?

Per svarte ikke. Men han ville ikke spille mer heller. Han tok med seg terningen og skylte den ned i do. Og ingen vet om den viste 6 da den til slutt la seg til rette på havets bunn.

Terning-trylleri

Øynene på terningen er plassert slik at hvis du legger sammen øynene på to sider som står mot hverandre, blir summen alltid 7. Dette kan du utnytte i en liten tankeleser-tryllekunst. Slik gjør du: Velg ut en du vil imponere, og gi henne tre terninger. Snu ryggen til og gi henne følgende beskjeder:

  1. Kast alle terningene én gang og legg sammen tallene som kommer opp.
  2. Ta opp EN terning – hvilken du vil – og legg til det tallet som står i bunnen av terningen.
  3. Kast den terningen du har tatt opp, en gang til, og legg til dette tallet. IKKE fortell resultatet til meg!

Foto: Shutterstock.com
Når ditt stakkars offer har gjort alt du har sagt, snur du deg og kaster et kjapt blikk på terningene. Lynraskt legger du sammen alle øynene, legger til 7, og simsalabim, så kan du fortelle henne hvilket resultat hun hadde fått.

Dette virker hver gang, men hvorfor virker det? Hvis du vil prøve å finne ut av det på egen hånd, bør du hoppe over det som kommer nå. Hvis ikke, får du vite hemmeligheten her: Siden den ene terningen kastes to ganger, er det egentlig fire terningkast som legges sammen, pluss det tallet som står i bunnen av den terningen som blir tatt opp. På den terningen som tas opp, legges øynene på toppen og i bunnen sammen, og dette resultatet blir alltid sju. Altså trenger du bare å legge sammen øynene på de kast-resultatene du kan se på bordet, og huske å legge til 7 for det kastet hvor topp og bunn ble lagt sammen. Enkelt, ikke sant?

Litt terningologi

Arkeologer har funnet terninger i egyptiske kongegraver fra år 2000 f.Kr., og terninger er kjent i mange forskjellige samfunn over hele verden. Vikingene var også glade i terningspill. Det fortelles at den norske og den svenske kongen en gang spilte terning om noen øyer. Svenskekongen kastet først, og han fikk to seksere. Dermed var han sikker på at den norske kongen ikke kunne slå ham. Men Norges konge ville kaste likevel. Den ene terningen viste 6. Den andre delte seg i to, slik at den ene delen viste 6 og den andre 1. Dermed ble øyene norske. Onde tunger har påstått at den norske kongen hadde fikset terningene på forhånd…Ja, og nå veit du det !

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s