Verdenskonflikt-håndboka(lightversjon)

Verdenskonflikt-håndboka(lightversjon)Jeg har alltid vært usikker på årsakene til alle konfliktene vi hører om på nyhetene. Kanskje jeg er en av mange som tror, men ikke vet hvorfor det er krig i Midt-Østen, eller Korea eller i Afrika ? Så jeg tenkte følgende: Jeg kan jo forsøke å lage en light-versjon av en kunnskapsbase, som mennesker like meg kan bruke for å imponere litt i juleselskaper og slikt. Nå skal det være sagt, at jeg aner jo konturene, men skal være åpen og ærlig og innrømme at jeg har ikke brukt mye tid på å lese meg opp på konflikter. Det har jeg heller ikke gjort denne gang. Kun skummet nøkkelinformasjonen(og håper jeg har fått med kun det vesentligste.

Nord og Sør-Korea

Mellom 1905 og 1945 var Nord-Korea okkupert av Japan. Da Japan kapitulerte i 1945, overga Nord-Korea seg til Sovjetunionen. Sør-Koreanerne overga seg til USA. I 1947 opprette leder Kim II-Sung en kommunistisk stat i norg med støtte fra Sovjetunionen og Kina. Men Sør-Korea dannet en midlertidig nasjonalforsamling støttet av USA. Resten kan du egentlig tenke deg selv. Historien er mer mangfoldig enn som så – i 1950 angrep og erobret Nord-Korea det meste av Sør-Korea. En FN-styrke under amerikansk ledelse og med deltagelse fra 16 nasjoner(deriblandt Norge og sanitetsstyrkene), ble dannet for å slå tilbake angrepet. Det var starten på Koreakrigen. I 1991 ble Sovjetunionen oppløst og Nord-Korea mistet den økonomiske støtten og økonomien gikk i stå.

kim20il2020sung20wife20and20son

 

 

Gærnere enn dette blir det ikke.

 

 

 

Israel og Palestina

Etter seksdagerskrigen i 1967 har Vestbredden vært okkupert av Israel. Med resolusjon 242 av november 1967 krevde FN`s sikkerhetsråd at Israel måtte trekke seg tilbake fra okkuperte territorier iløpet av krigen. Det er uenighet om hvorvidt Israels okkupasjon av Vestbredden er lovlig.  Vestbredden er et landområde i landskapet Palestina, vest for elven Jordan. Området grenser mot Israel i nord, vest og sør og av Jordan i øst.  og Vestbredden er såvidt større en Oslo og Akershus til sammen. Selve Midt-Østen konflikten(Palestina-spørsmålet) er en politisk og militær konflikt mellom sionister(en form for jødisk nasjonalisme som hevder at det jødiske folket utgjør en etnisk/nasjonal gruppe med rett til hele eller deler av det historiske landskapet Israel med hovedvekt på Jerusalem) og Palestinere( i hovedsak sunni-muslimer og et mindretall av kristne). Konflikten er den mest kompliserte verden har sett, da den har både nasjonale, regionale og globale sider. Nasjonalt: Israels rett til å eksistere med internasjonal anerkjennelse og innenfor sikre grenser – for Palestinerne: om retten til å etablere egen stat innenfor den vestlige delen av det gamle mandatområdet PALESTINA. For de arabiske statene: spørsmål om arabisk enhet og solidaritet(med palestinerne)..phu… det er mye mer enn dette(1919 Syria vil a Palestina, Baraq-opprøret i 1929, 1947 Israel overtar landområder, 1964 opprettelse av PLO, 1967 Seksdagers-krigen, 1982 Massakren i Sabra og Shatila, 1993 Oslo-avtalen, 2000 tilbaketrekningen fra Gaza og Vestbredden, 2007 Hamas tar kontroll over Gaza og Israelsk blokade)

Jugoslavia-krigene

Mellom 1991 go 2001 pågikk 2 perioder med kriger som påvirket alle de seks tidligere republikkene i Jugoslavia(Serbia, Montenegro, Kroatia, Slovenia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia). Kosovo og Vojvodina er del av Serbia med autonome rettigheter. Årsaken er bitre etniske konflikter mellom folkegruppene som hadde diverse politiske, kulturelle og etniske undertoner, ikke minst frykten for serbisk dominans.

Afghanistan

Operasjon Enduring Freedom er en USA-ledet flernasjonal militær operasjon, innledet som svar på terrorangrepet 11.september 2001 og endel av krigen mot terrorisme.

Somalia-konflikten

Somalia har vært i kontinuerlig borgerkrig siden 1991. Landet er nå så splittet at det egentlig bare er de ytre landegrensene som gjør Somalia til en enhet. Stadig rivalisering mellom ulike klaner er hovedårsaken til de langvarige konfliktene.

 Algerie

Konflikten i Algerie brøt ut tidlig i 1992, da hæren annullerte første runde av parlamentsvalget, som ble vunnet av det islamistiske partiet Front for islamsk frelse (FIS). Da valgresultatet ble satt til side og presidenten oppløste nasjonalforsamlingen tok fem generaler makten i landet inntil videre. Samme år ble FIS forbudt, og lederne kastet i fengsel.

Nepal

 Nepal er et land med lange tradisjoner for diktatoriske kongedømmer. På begynnelsen av sekstitallet beveget landet seg i en kort periode i mer demokratisk retning, men så grep kongen makten og innsatte seg selv som landets enehersker nok en gang. Først 32 år etter, i 1991, ble demokratiseringsprosessen satt i gang igjen. Da førte store demonstrasjoner og mange hundre døde til at kong Biendra gikk med på en revidering av monarkiet. Nepal skulle fra nå av ha en konstitusjonell monark, mens den utøvende makten skulle ligge hos de folkevalgte representantene.

nepal960_1211999131

 

 

 

Kongen av Nepal

 

 

 

 

Golanhøydene(Syria og Israel)

Israel okkuperte de syriske Golanhøydene i 1967, og har siden 1981 hevdet at det er israelsk territorium. Syria har på sin side det internasjonale samfunnet i ryggen når de krever at området skal leveres tilbake.

Colombia

I Colombia kjemper regjeringshæren mot de venstreorienterte geriljagruppene FARC og ELN, som kontrollerer store områder av landet. Regjeringen har USA og ulike paramilitære grupper med seg på laget.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s