Godt valg, Solskjær !

solskjc3a6rDet er med meget stor forundring jeg idag leser at NFF har forespurt Ole Gunnar Solskjær om han kunne tenkt seg å bli landslagssjef etter Åge Hareide. Etter å ha sett flere intervjuer med NFF-representanter, og det faktum at Egil Drillo Olsen idag er inne i et vikariat, er grunnlinjene vanskelige å forstå. Ole Gunnar Solskjær er vel neppe i samme kategorien som Drillo. Man kan spørre seg hvilken trener NFF egentlig vil ha, når typene er såvidt forskjellige som disse to.

Solskjær har visstnok en trenerfremtid i Manchester United, kanskje til og med som etterfølger til Alex Ferguson. Jeg kan godt forstå han takket nei, selv om de fleste som skulle overta etter Hareide, ville fått suksess de første kampene. Jeg har ennå tilgode å se noen norsk landslagstrener, med unntak av Egil Drillo Olsen, som faktisk har en plan på hva vedkommende driver med. Sammenligner man spillermatrialet til det norske landslaget og det Manchester United rår over – vil det være et feilskjær av dimensjoner av Solskjær – om han skulle valgt å si ja til jobben. Om noen år, med tilstrekkelig bakgrun og ikke minst en opparbeidet plan for sitt trenervirke – kan det være en ledig plass for Solskjær. Personlig tror jeg aldri det blir tilfellet – iallefall om Solskjær skulle være så heldig å havne i Ferguson-posisjon en gang i fremtiden.

Et annen utfordringer, er jo det meget omtalte kvedet: God spiller gir ikke nødvendigvis gode trener-egenskaper. Flere norske spillere har forsøkt seg som trenere, få med hell – men vi har noen. Vi har Berg i Lillestrøm, vi har Rekdal, Solbakken, Andersen i Tyskland  og  ikke minst Sollied, som kanskje er vår største profil. Det er også det spørsmålet om vi faktisk har et spiller-utvalgt stort nok til å kunne matche de store nasjonen – selv med et godt nok system i spillestil og struktur. Dette er vanskelig, da motivasjon, spille-glede, disiplin og samspill – alle er faktorer som gjør det vanskelig å sammenligne. Ser man spiller for spiller mot store lag som Tyskland, Brasil, England, Frankrike, Italia og Spania – har vi ikke nubbesjanse. Men fotball er komplisert og det samme er trener-gjerningen.

Et siste moment som har blitt diskutert mye de siste årene, er presset norske fotballtrenere arbeider under. Uten beskyttelse mot oppsigelse og avskjedigelse som i det øvrige næringsliv, samt den mediedekningen trenere på eliteserienivå opplever – er det åpenbart at denne typen press kan diskuteres som heldig eller uheldig. Om treneren får tilstrekkelig med tid, om økonomien er så skjør at treneren må byttes ut for å oppnå tilstrekkelig sponsorsstøtte og besøkstall, når det går dårlig – er også vanskelig å mene noe bastant om.  Nedrykk til en divisjon lavere, vil uansett – slik fotballøkonomien idag er bygget opp – bety langt lavere inntekter for alle klubber det blir aktuelt for.

Kjære Ole Gunnar – Landslagsjobben er profileringsmessig «fet» nok for de fleste andre enn deg. Din fantastiske sjanse bør ikke forspilles ved å ta  hasardiøse jobber som dette. Hold deg til Man-Utd og forsøk å spille kortene dine slik at du får sjansen til et virkelig storoppdrag i en virkelig stor klubb – den dagen gamle Alex tar hatten sin og går.

Lykke til med de fremtidige valgene dine – denne gang valgte du nok riktig !

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s