Ikke mer is igjen jo ..

c4d_ice_cube_7

En fersk rapport fra forskere knyttet til det Internasjonale Polaråret viser at både tempoet og omfanget på smeltingen av breene i Antarktis er større enn tidligere forventet. Inntil nylig mente forskere at Antarktis ikke blir rammet av den globale oppvarmingen. Men i januar publiserte journalen Nature en rapport som viste at den gjennomsnittlige temperaturen i Antarktis har økt med 0,5 grader fra 1957 til 2006. Gjennomsnittstemperaturen ligger imidlertid fortsatt på minus 45 grader celsius. Artikkelen skapte debatt rundt om det kan tolkes som et tegn på at den globale oppvarmingen nå også rammer Antarktis.

 

Kollaps?

Rapporten fra det Internasjonale Polaråret er et sammendrag fra resultatene av to års arbeid fra forskere fra 60 forskjellige land, som er tilknyttet det Internasjonale Polaråret. Den ble lagt frem i Geneve onsdag. Rapporten viser at breene i Antarktis mister rundt 114 milliarder tonn masse hvert år fordi smeltingen er større enn snøfallet. Effekten forsterkes ved at isflakene som holder breene vekk fra havet, også svekkes. – Det er like mye som fra hele Grønlandsisen, eller sett på en annen måte, mer vekt enn 312.000 Empire State-bygninger, sier direktør Colin Summerhayes ved Scientific Committee on Antarctic Research i Storbritannia til nyhetsbyrået AP. Han er en av mange forskere som innenfor det verdensomspennede forskningsporgrammet til det Internasjonale Polaråret har sett nærmere på klimandringer i polområdene. Sommerhayes sier til AP at man nå frykter at den økte smeltingen vest i Antarktis kan være et første tegn på en gryende kollaps av isbreen i Vest-Antarktis. Havnivåstigning – Hvis breen i Vest-Antarktis kollapser, må vi forholde oss til en havnivåstigning på mellom 90 centimeter og 1,5 meter, sier Summerhayes. Dermed kan havnivåstigningen bli langt høyere enn hva rapportene fra FNs klimapanel anslår. I disse modellene er effekter fra Antarktis nemlig så og si holdt utenfor. Forskerne presenterte også funn som viser at Antarktis har blitt omlag 1,2 grader varmere de siste ti årene. Miljøvernminister Erik Solheim har denne uken hatt med seg en gruppe internasjonale klimatopper til Antarktis for å bli bedre kjent før de skal forhandle om en ny internasjonal klimaavtale som skal etterfølge Kyotoprotokollen.

Tenk på det du: Antarktis er Sydpolen. Sydpolen er fastland – ikke bare is. Isen ligger som et 3000 meter tykt lag med is – oppå fastlandet. Den isen fyller ikke ut havene idag og når den smelter, renner den ut i havet og vi blir garantert våte på beina !

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s