Joint Strike Fighter – bare må ha det, bare må ha det ?

joint_strike_fighter

I dagens Dagblad spekuleres det i vanlig Dagbladet-stil at kampfly-prosjektet til USA blir utsatt. Obama har visstnok for bange anelser om at dette blir for dyrt. Og hva i all verden skal Norge gjøre da ? Himmel og hav. Dette er jo en glimrende anledning til å kansellere hele duste-avtalen. Hva skal vi med fly ? Om noen skulle være dumme nok til å angripe oss, hva skal vi gjøre med våre 14 fly ? Sverige kommer neppe til å angripe – man kan anta at Finland, Danmark, Island og Polen heller ikke har vurdert tanken. Den store stygge fienden i Russland – kan man jo tenkes gidder. Men hva skal vi gjøre da ?  Sende opp alle 14 samtidig og håpe at de kun har sendt den ene flystyrken av sine 25 ?. Disse flyene koster noe helt vanvittige summer. Som det kan tenkes vi kan bruke på noe annet hyggelig. Og du kan være sikker på at når flyene endelig er levert, har vi neppe satt av nok penger i budsjettet til å drifte disse. Og da blir de stående – helt alene uten flybensin i hangaren sin(som vi faktisk vurderer til å være noe dyr å leie). Kanskje vi kan la dem stå ute eller selge dem for halv pris til Pakistan(som sikkert finner på noe moro å bruke dem til). Kutt ut hele flytullet. Og innse at dette ikke engang er ørlite preventivt om noen skulle ha den vanvittige ideen om å angripe oss. Kan vi bruke flyene til noe annet ? Jage russiske fisketrålere tilbake til Russland ? Fly fort og dristig i flyshow ? Sitte i og være kule med speil-pilot briller ? Sette dem på museum idet vi mottar dem, slik at vi hindrer rust og andre uhumskheter. Vi må jo ha fly om vi skal ha et flyvåpen kan du si ? Nei  – det må vi ikke.  Vi må ikke engang ha et flyvåpen. Ethvert land må ha et forsvar for å forsvare sine grenser ? Javel, må vi nå det ? Det er ikke sikkert at vi må, det kan hende at vi kan sitte stille og håpe på bistand fra våre allierte. Kanskje vi kan spytte all den kapitalen vi velger å bruke på kapital inn i programmer til våre allierte og dermed i større grad sikre støtte for bistand om dagen skulle komme, da noen velger å angripe oss. Eller kanskje vi kan bruke pengene til fornuftige saker vi bør løse her hjemme ? Eller kanskje vi kan bruke pengene til å hjelpe en masse mennesker som sulter ?

 

Ballearne skriver i Dagblad-blogg idag:

USA tviler ikke et sekund på om de skal bygge F-35 Lightning II eller ikke. Klart det skal bygges. USA har for øyeblikket en haug med flytyper som skal erstattes, F-7, F-16, F-18, F-111, A-10 osv osv.. Å få byttet ut disse med en standard multirolle flytype vil gjøre hele flyparken til USA langt billigere å drive.

Denne spekuleringen er bullshit. Ja, det er snakk om å ikke bygge særlig mange F-22, men dette taler kun til fordel for F-35. USA har forpliktet seg til alt for mange allierte nasjoner til at de skal kunne kutte ned på flyparken sin. USA trenger opp mot 3000 nye jagerfly(multirolle) de neste 15-20 årene.

Dagbladet, vær så snill å bli en smule mer seriøse i dekningen deres av denne saken!

Og å påstå at finanskrisen vil føre til kutt i forsvarssektoren er jo bare vås. Forsvarsindustrien i USA er livsviktig for å holde de økonomiske hjulene i gang, å kutte i utviklingen av nye våpensystemer vil virke mot sin hensikt hvis dette skulle være en idé for å dra USA ut av krisen.

Men det er klart, i Norge kunne nok visse partier tenkt i de baner…;P

 

 

 

(Dagbladet.no):  USAs president Barack Obama har utsatt avgjørelsen om byggingen av superflyet F22 skal stanses eller ikke. Det melder Pentagon til amerikanske medier. Opprinnelig hadde Obama frist til første mars å avgjøre superflyets skjebne. Nå vil svaret først komme når forsvarsbudsjettet legges frem i midten av april.
Både USAs forsvarsminister og andre eksperter frykter at fortsatt produksjon av flyet vil kunne skade kampflyprosjektet JSF, som Norge er en del av. Også forsvarskomitéen på Stortinget er bekymret, noe som blir et tema når de før påske reiser til Pentagon og JSF-fabrikken i Texas.
– Full støtte
Den amerikanske ambassaden i Oslo ønsker Stortingets forsvarskomité velkommen til USA for å få jagerflysvar, og sier ingenting tyder på at noe vil endres med JSF-programmet selv om finanskrisen herjer og en ny president sitter i Det Hvite hus.  – Forsvarsminister Robert Gates har vært en støttespiller til JSF-prosjektet. Og selv om vi har fly som er gode nok i dag, er disse modellene fra 70- og 80-tallet, og således ved veis ende. Vi må bytte ut gamle våpensystemer som har passert sin levetid, sier oberst Robert K. Simm til Dagbladet.no. 

– Har ingen krystallkule
Simm er sjef for kontoret for forsvarssamarbeid (ODC) ved USAs ambassade i Oslo. Han er således den amerikanske regjeringens stedlig representant for Joint Strike Fighter-programmet. Så sent som i desember stilte Simm på nettmøte for å svare på JSF-spørmålene til våre lesere. At finanskrisen og varslede kursendringer i USA har gjort mange bekymret for tidenes norske forsvarsinvestering har han merket seg. Den siste uken har Dagbladet.no hatt en rekke saker om uroen rundt og i Pentagon knyttet til store fremtidsrettede prosjekter.

– For å være helt ærlig: USA og verden står overfor svært vanskelige utfordringer. Jeg ser at forsvarsekspertene Wheeler og Preble spekulerer om kampfly i Dagbladet.no. Jeg kan også spekulere. Men jeg har ingen krystallkule og kan derfor ikke si med sikkerhet hva morgendagen bringer, sier Simm til Dagbladet.no. Offiseren sier det ikke har kommet noen signaler fra offisielt hold som tyder på endringer.

-Lurer ikke Norge
– JSF har hatt full støtte av to president- administrasjoner; demokraten Bill Clinton og republikaneren George Bush. Og prosjektet støttes av begge partiene i Kongressen. Og det er ingen diskusjon i Kongressen om å kutte eller endre i dette kampflyprogrammet, sier han. 
Obersten gjorde før jul det klart at USA på ingen måte forsøker å lure Norge til å kjøpe overprisede jagerfly. Fredag morgen kunne Dagbladet.no avsløre at hovedentreprenøren i JSF-prosjektet, våpengiganten Lockheed Martin, vil komme med en garantert fastpris innen mai 2010, og en garantert maksimumspris allerede i august i år. Norge er med Simm understreker at Norge er partner i JSF-programmet, og derfor er med i utviklingen av neste generasjons kampfly. Ikke bare en kjøper der selgeren dikterer betingelsene.

– Dette er et partnerskap og et team hvor Norge sitter sammen med åtte andre land. Norge har en person som bor i Washington med sin familie, har sitt kontor ved Pentagon, sitter i alle JSF-møter og er med på alle diskusjoner. Og sjefen for det norske forsvarets logistikkorganisasjon er medlem i prosjektstyret, sier Simm.
Han legger ikke skjul på at alle partnere på ett eller annet tidspunkt uttrykker bekymring for noe i prosjektet.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Joint Strike Fighter – bare må ha det, bare må ha det ?

  1. Einar Eldøy sier:

    Vi må jo ha fly for å kunne delta i det som nå forventes av oss. Vi var med i Libya, og til sommeren skal vi kanskje til Syria. Se artikkel http://www.nyttnorge.com/krigsrykter-i-syria.html
    Det blir heller mer flyaktivitet i årene som kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s