BlueWhale

Blåhval (Balaenoptera musculus) eller blåkval er det største dyret som noen gang har levd på jorden[2], uansett tid og art. Tungen kan veie like mye som en elefant, hjertet er så stort som en bil, og noen av blodkarene så store at et menneske kan svømme der. Ironisk nok kan det vitenskapelige navnet bety liten mus.

Blåhvalen er en finnhval og tilhører bardehvalene, er et sjøpattedyr som kan bli inntil 34 meter lang og veie opptil 190 tonn. Hannene kalles okser, hunnene kuer og avkommet kalver. Kalvene er langt større enn en nyfødt baby.

Den største blåhvalen som er skutt, ble fanget av Hvalfangerrederiet «Vestfold» og brakt inn til landstasjonen Husvik Harbor på Syd-Georgia i 1924. Den målte 114 fot (34,7 m).

Blåhvalen har en strømlinjeformet kropp og er mørk gråblå i fargen (skinnet fra havet gjør den mer blå enn den egentlig er), men kan ha spragler. Av og til kan også blåhvalen få et gulaktig skjær i fargen, noe som skyldes kiselalger som vokser på kroppen. Som hos andre bardehvaler er hodet stort, men ikke like dominerende som hos noen av slektningene. På undersiden av hodet og bakover mot brystregionen har den mellom 55 og 88 strupefurer. I munnen har den 540-790 sorte barder som blir inntil 1 meter lange og henger ned fra overkjeven. Bardene er bakoverbøyde og ender opp omkring 50 cm lenger bak i munnen enn utgangspunktet. Langt bak på ryggen sitter en, i forhold til kroppsstørrelsen, ubetydelig ryggfinne, ca. 30-40 cm høy. Ryggfinnen blir bare synlig et kort øyeblikk når hvalen ruller framover for å dykke.

Kuene blir gjennomsnittlig noe større enn oksene. Vanligvis blir blåhvalen ca. 25-26.5 meter lang og veier i snitt [3] omkring 95 (okse)-110 (ku) tonn. Spekklaget utgjør omkring 27 prosent av kroppsvekten.

Det hersker usikkerhet blant forskere omkring systematikken for hvaler, som med hjelp av moderne teknologi og kunnskap ser ut til å måtte revurderes. De fleste ser imidlertid ut til å være enige om at det finnes tre underarter av blåhval. Nordlig blåhval (B. m. musculus), som er stamformen og også kalles vanlig blåhval; sørlig blåhval (B. m. intermedia), også kalt antarktisk blåhval; og pygméblåhval (B. m. brevicauda). Noen forskere regner også stammen av sørlig blåhval sør i Indiahavet som en egen underart (B. m. indica), men dette er svært omdiskutert. Noen mener nemlig at dette er pygméblåhval. Det skal også nevnes at flere forskere mener at sørlig blåhval ikke kan regnes som en egen underart, men må betraktes som en variant av B. m. musculus.

Sørlig blåhval har en torpedolignende kropp og holder til på den sørlige halvkule og er tradisjonelt den fysisk største av underartene. I snitt blir den gjerne et par meter lengre enn nordlig blåhval. Den lengste blåhvalen som noen gang er målt var ei 33,58 meter lang ku som ble fanget ved Grytviken i Sør Georgia i 1909 [4] (Encyclopaedia Britannica hevder det var i 1922, men dette er trolig feil). Den tyngste blåhvalen som noe gang er fanget og veid var ei 27,6 meter lang ku som ble fanget i Sørishavet den 20. mars i 1947. Kua veide 190,17 metriske tonn (418 877 pund) (Guinness World Records. 2002).

Finnhvalslekten

Blåhvalens nærmeste slektninger hører hjemme i finnhvalslekten[6], men ikke nødvendigvis i den rekkefølge de listes opp nedenfor (alfabetisk). Der hersker også usikkerhet med hensynet til hvor nært slektskapet er mellom disse hvalene. Noen forskere har nemlig antydet at blåhvalen kan være nærmere beslektet med gråhval og knølhval enn hvalene i finnhvalslekten.

Fysiske fakta

Ei 27,12 meter lang og 136 353 kg tung blåhvalku som i 1947 ble tatt ombord i det japanske fabrikkskipet «Hashidate Muru» og grundig målt og registrert, ga følgende data [7]:

 • Hjertet: 457 kg
 • Blodet: 8 128 kg
 • Lungene: 1 270 kg
 • Tungen: 3 048 kg
 • Spekket: 19 812 kg
 • Kjøttet: 60 962 kg
 • Skjelettet: 18 288 kg
 • Skallen: 4 572 kg
 • Kjevebeinet: 1 524 kg
 • Livvidde: 13,35 m
 • Kjevebeinslengde: 6,96 m
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til BlueWhale

 1. sunde sier:

  Spesielt laget for deg !

 2. svigerkusine sier:

  JA FOR ALL DEL!!!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s