The best a man can get – Barberblader eller øl ?

glass-91Diamond`s are a girls best friend. Tenker jeg så gjerne. Hunden er menneskets beste venn. Vel, mannens beste venn kan være noe i samme retningen. Her er et forslag:

Øl er en samlebetegnelse på alkoholholdige drikker brygget på korn. Øl er kjent fra oldtiden og det første ølet ble trolig brygget for mer enn seks tusen år siden. Også i Norge har øl en lang tradisjon, og Gulatingsloven hadde bestemmelser med strenge straffer for den som ikke fulgte reglene for ølbrygging. I følge loven kunne en bonde bli fratatt gård og grunn om han ikke hadde brygget øl til jul de siste tre årene. Som regel ble da halvparten av eiendommen overført til kongen og den andre halvparten til biskopen. Gulatingsloven opererer også med begrepet ølførhet: Ingen kan erklæres umyndig så lenge han har sitt vett, er hestefør og ølfør!  

I eldre tid ble norsk øl laget av bygg eller havre og tilsatt f.eks. bark for å gi brygget smak. Humle ble en del av oppskriften i det 12. århundret, og i dag finnes det rundt 40 sorter humle som brukes til ølbrygging. Dansk øl ble brygget med pors og malurt, inneholdt lite alkohol og smakte surt. Folk kjøpte derfor heller tysk øl om de hadde råd, siden det var brygget på humle og smakte søtt i stedet.

Norsk øl brygges i dag vanligvis på humle og malt av bygg. Enkelte ølslag bruker hvete. Noen ølsorter bruker andre eller flere tilsetninger enn humle.

Top 10 øl-myter: http://www.drinkingbeer.net/BeerArticles/Top_10_Beer_Myths.php5

Gadgets – top 10 tullball-greier når du skal servere øl: http://www.cooking-gadgets.com/top-10-beer-gadgets/

En drosje-sjåførdiskusjon om øl-sorter: http://www.bettertheman.com/2009/03/favourite-beers/

glass-12I Norge har vi tradisjon for lokale bryggerier, selv om større selskaper i stor grad har tatt over. Det største norske bryggeriet er i dag Ringnes, som i sin tur er eid av danske Carlsberg. Andre store bryggerier er Hansa og Aass. Mesteparten av ølet som blir solgt i Norge er norskbrygget pilsnerøl

Lonely Planets ferske utgave av Blue List har laget en liste over bryggeriene som lager det beste ølet rundt om i verden:

Cascade, Australia – Australias eldste bryggeri ligner mye på et slott, og kalles «Juvelen i sør» av ølelskere. Mount Wellington, som stiger opp i bakgrunnen, skaper en fantastisk ramme for bryggeriet i South Hobart.Rundturen tar deg med rundt i det operasjonelle bryggeriet og inkluderer en tur gjennom museet, pluss en gåtur gjennom bryggeriets populære Woodstock Gardens. Som i alle andre bryggerier, husk å ta på deg sko med flate såler så du unngår søl. Staropramen, Tsjekkia – Weihenstephaner, Tyskland – Verdens eldste bryggeri i drift ble startet opp av noen benediktinermunker i 1040. Bortgjemt i det løvkledde Bayern produseres det her 200.000 hektoliter av det rennende gullet hvert år. Rundturen starter i det toppmoderne besøksenteret med en film om hvordan øl lages, før de besøkende får en live demonstrasjon i bryggerihus nummer én. Det hele er ganske belærende, men akkurat når du tror hjernen din er i ferd med å sprenge, blir du vist inn i dypet av  bryggerihuset og invitert til å smake deg mett på flere øltyglass-21per – tappet fra spesielt raske øltappere.

Yuengling, USA – David G. Yuengling fra Pottsville i Pennsylvania etablerte USAs eldste bryggeri, Eagle Brewery, i 1829. Bryggeriet, som skiftet til familienavnet Yuengling i 1873, måtte stoppe å produsere vanlig øl i perioden med alkoholforbud i USA. Da forbudet ble opphevet i 1933, feiret bryggeriet med å sende et lass «vinnerøl» til daværende president Franklin D. Roosevelt. I dag kan du besøke familiens to bryggerier, enten i Pottsville eller i Tampa, Florida.

Mussel inn, New Zealand – New Zealands mest øde mikrobryggeri ligger to timer fra byen Nelson på South Island. Eierne av bryggeriet brukte en gang ølet til å utrydde hårete skadedyr ved å tilby en «ølgave» for å fjerne pungrotter som var i ferd med å invadere Onekaka-området. Tilbudet om et gratis glass med øl eller cider motiverte innbygerne til å utrydde over 5000 av skadedyrene.

 Monstein, Sveits – Landsbyen Monstein ligger på 1600 meters høyde på kanten av en postkort-vakker dal. Stedet daterer tilbake til 1300-tallet og er tigjengelig via en naturskjønn rute på en gammel buss fra den nærliggende landsbyen Davos. Og som om ikke fjellandsbyens sjarm ikke er nok, turen ender i en kjeller med øl, ost og et fat med lufttørket kjøtt.

glass-101 Guinnes, Irland – Guinnes` sirupaktige svarte nektar er så godt at vi nesten tilgir Gunnies` ledere for å skryte av en bryggeri-rundtur som ikke egentlig tar deg med inn der hvor ølet faktisk brygges. I stedet kommer du til lagringslokalet som rommer et gigantisk «halvliters glass» som hvis det fylles til randen ville inneholde 14,3 halvlitere med det svarte stoffet.

 Tokyo microbrew beer festival, Japan – I Japan har mikrobryggerienes økte popularitet gitt liv til en firedagers festival hvor de besøkende kan samle øl fra 50 ølprodusenter. Det beste med denne festivalen er at du, etter å ha bestemt hvilke øltyper du liker best, kan du avtale å reise rundt Japan og besøke bryggeriene på stedet.

 

glass-22 Red Tower, Tyrkia – Dette bryggeriet baserer seg på den tyske «renhetsloven», som sier at øl bare skal inneholde tre ingredienser: Bygg, humle og vann. De tyrkiske ølbryggerne mener denne bryggeregelen fører til det fineste, friskeste ølet som er mulig å lage.

Birkenhead, Sør-Afrika – Bryggeriet befinner seg i skyggen av Klein River-fjellene i Sør-Afrikas formidable Western Cape, så en tur til Birkenhead vil tilfredsstille både øyne og gane.

  Kåret til et av verdens beste øl

Nøgne Ø er i støtet. http://www.venneravno.com/

Som eneste norske bryggeri er Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø inne på topp 100-listen i verdens mest omfattende rangering av øl.

Den anerkjente internettsiden ratebeer.com har kåret de 100 beste bryggeriene i verden. Nøgne Ø, det Kompromissløse Bryggeri, ble plassert på 44. plass totalt sett, og på 12. plass dersom man kun tar med bryggerier beliggende i Europa. Bare i USA finnes i dag totalglass-51t 3500 mikrobryggerier, og Grimstadbedriften er stolte over å bli verdsatt så høyt ute i den mangfoldige ølverden, heter det i en pressemelding fra Nøgne Ø

 

Omfattende test 59.000 ulike ølsorter fra 7300 bryggerier verden over er med i testen. Selv om kåringen er åpen for nettstedets brukere er de fleste av anmeldelsene og rangeringene foretatt av en liten gjeng eksperter. 88 prosent av grunnlaget er foretatt av personer som har testet mer enn 100 øltyper. Av de 20 som har levert inn flest tester, hver med over 3400 ulike øl testet, er litt over 25 prosent amerikanere. Likevel er det amerikanske mikrobryggerier som dominerer toppen av listen. For å komme med må hvert bryggeri ha minst fire ølsorter. Det gjør at enkelte velkjente bryggerier i for eksempel Belgia, ikke er med i testen. Likevel er det verdens mest omfattende og mest uavhengige test. Alle flasker som er testet skal være kjøpt i butikk. Trippel amerikansk Listen toppes av Three Floyds Brewing Company fra Munster i Indiana, USA, med AleSmith Brewing Company fra San Diego på andre plass, og Bells Brewery, Inc. fra Kalamazoo i Michigan på tredje plass. Så følger første europeiske på fjerde, nemlig Fonteinen fra Beersel i Belgia, med danske Mikkeller fra København på femte og nok en belgier på sjette, nemlig Westvleteren Abdij St. Sixtus fra Westvleteren. Ut i butikk Nøgne Ø har for øvrig signert en avtale med ICA-kjeden, noe som innebærer at deres fire butikkøl fra 1. februar vil bli tilgjengelig på 110 nye utsalgssteder spredt over hele landet. Bryggeriet har i budsjettet for 2007 lagt opp til en omsetningsøkning på hele 80 prosent, hvorav majoriteten av økningen er tenkt på dagligvarehandel og restauranter i Norge

 Verdens dyreste øl:

For noen handler øl om nyanser og ettersmak.

DYRT OG EKSKLUSIVT: Det er bare produsert 8000 flasker av Samuel Adams/Boston Beers Utopias.

 

DYRT OG EKSKLUSIVT: Det er bare produsert 8000 flasker av Samuel Adams/Boston Beers Utopias.

Øl er en av de eldste drikkene vi har og det drikkes som oftest i større mengder. Derfor er det oftest fokusert på de billigste typene. Men det finnes selvfølgelig noen «connoiseurer» som «vet» hvordan øl skal smake.

Det gjør Samuel Adams. Bryggeriet lager ikke bare det dyreste ølet, men også det sterkeste.

Drømme-øl

Ikke overraskende heter det Utopias og koster 100 dollar, tilsvarende 600 kroner, per flaske.

Ølet er brygget på en blanding kvalitets-humle og blir solgt i en fint utsmykket kobber-kjele. Det smaker ganske annerledes enn det meste annet øl i verden, og minner om vanilje, eik og karamell.

Sterkere enn Guinness – Heldigvis trenger du ikke kjøpe mye av det kostbare ølet. Alkoholprosenten ligger på nesten 26 prosent, og står i Guinness Rekordbok oppført som verdens sterkeste øl. Men du finner selvsagt billigere eksklusive øltyper. Forbes har tatt turen til Café D’alsace på Manhatten hvor de selger verdens beste øl. Hvor kommer det fra og hva er det som gjør det så godt?  http://www.cafedalsace.com/

 Overfor ser du forskjellige typer øl glass. Hovedregel – lys øltype i tjukke tunge glass. De mørkere øl-sortene kan med fordel skjenkes i tynne glass.

   

 

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s