Hubble ser kanskje det uendelige ?

hubble-eagle-nebula-wide-fieldNoen ganger kan det være greit å vite litt om alt. Om Geronimo, om Sentralbanken, om å lage papirfly og ……………. Hubble. Det enorme teleskopet, som gjør at vi kan se. Lengre enn noengang – ut i verdensrommet. Kanskje til enden av verdensrommet – om det finnes noen ende ? Kanskje vi bare bor i en boble full av gammal stein, hvor vi er den eneste planeten hvor det drikkes morgenkaffe og krangles om hodeplagg i politiet ? Eller kanskje det ikke er noen ende, hvorfor skulle det ikke være noe som er UENDELIG ?  

 HUBBLE SER GALAKSER FRA UNIVERSETS TIDLIGE BARNDOM

Hubble Space Telescope (HST), eller Hubble-teleskopetnorsk, er et speilteleskop med en diameter på 2,4 meter som styres fra jorda, og er i stand til å se mye lyssvakere objekter i verdensrommet enn hva teleskop plassert på jorda klarer. I tillegg er kvaliteten – oppløsningen – på bildene mye bedre.

Teleskopet er oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin P. Hubble, og ble sendt opp av NASA med romfergen Discovery 24. april 1990. Siden har den gått i bane rundt jorda i ca. 600 km. høyde. Oppskytningen skulle egentlig skje tidligere, men ble utsatt pga. ulykken med romfergen Challenger i januar 1986.

Omløpstiden er 96-97 minutter, noe som tilsvarer en hastighet på ca. 7 500 meter pr. sekund. 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Torben Leifsen Romteleskopet Hubble har tatt nye bilder som ser galakser helt tilbake til Universets tidlige barndom. Bildene viser urblokkene som galaksene ble dannet av og galakser i ulike utviklingstrinn og vil gi oss innblikk i hvordan de aller første stjernene og galaksene ble dannet og utviklet seg. Bildene er tatt i synlig lys med Advanced Camera for Surveys (ACS) og i infrarødt med Near Infrared Camera and Multi-object Spectrometer (NICMOS) og viser ca. 10 000 galakser. De eldste dateres helt tilbake til tiden like etter at de første galaksene oppsto etter Big Bang.

LYSET TENNES

For 13,7 milliarder år siden var alt stoffet i Universet samlet uhyre tett sammen. Temperaturen, sammensetningen, tettheten og alle andre forhold var ekstreme. Ildhavet, som vi kaller Big Bang, utvidet seg raskt og kjølnet. Etter 500 000 år hadde gassen og lyset kjølnet så mye at alt ble mørkt – Den mørke epoke begynte. I 200 millioner år rådet et totalt, altomfattende mørke. I ly av mørket samlet imidlertid gassene seg langsomt til tette klumper, og etter 200 millioner år ble de første stjernene tent.

I lang tid har astronomene forsøkt å trenge lengst mulig utover, og dermed bakover i tiden, med sine største teleskoper. De nærmeste stjernene ser vi slik de var for noen år siden, Andromedagalaksen slik den var for 2,3 millioner år siden, mens de aller fjerneste galaksene sees slik de var for mer enn 13 milliarder år siden.

Andromeda er hele 2,3 millioner lysår unna, men er like fullt når nærmeste spiralgalaksenabo og er den eneste som kan sees med det blotte øyet. Mens vi er tvunget til å studere Melkeveien fra innsiden, ser vi Andromeda fra utsiden. Vi tror de to galaksene har mye til felles, Andromeda er nok en tanke større. En dag langt inn i fremtiden vil de to galakse sannsynligvis kollidere og smelte sammen til en eneste stor monstergalakse.

 http://www.spacetelescope.org/images/index.html

http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/main/index.html

Edwin Hubble

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gå til: navigasjon, søk

Edwin Hubble

Edwin Powell Hubble (født 20. november 1889 i Marshfield, Missouri, død 28. september 1953 i San Marino, California) var en amerikansk astronom som i 1929 klarte å bevise at galaksene beveger seg bort fra hverandre, noe som igjen beviser at universet utvider seg. Forut for dette – i 1924 – beviste han også at galaksene – «de ekstragalaktiske tåkene» – er bygd opp på samme måte som Melkeveien.

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Hubble ser kanskje det uendelige ?

 1. sunde sier:

  🙂 Melk – bare må ha det, bare må ha det !

 2. predikeren sier:

  Vakre bilder!
  Teknikken er utrolig.
  En Nobelprisvinner for noen år siden ble bedt om å sammenfatte all kunnskap om universets opprinnelse i en enkel, populær form, forståelig for oss vanlige folk.
  Da sa han: En gammel Indisk legende sier at himmel og jord ble til da en kvinne sto og kjernet smør.
  Jeg tenkte: aha, derfor heter det Melkeveien, galakser (gal er også melk), og vi har vår nordiske urku, Audhumbla!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s