Er det verre eller bedre enn vi tror ?

_harald_magnus_andr_774104t

Harald Magnus er en meget flink fyr – såvidt jeg vet tidligere sjefsøkonom i Sparebank1-gruppen. Nå sjefsøkonom i First Securities.

Det er skrevet mangt og meget om hva Harald Magnus har ment opp gjennom årene. Her kan du lese noen utdrag : http://arkiv.na24.no/Tema/Harald+Magnus+Andreassen.html

Et godt sitat : Hadde jeg visst hva renten ville bli, ville jeg ikke vært her, men ligget på en strand på Bahamas.

 

Denne gang er Harald Magnus ute med en spådom om folk optimisme.( http://e24.no/makro-og-politikk/article2958929.ece). Folk generelt kan være for optimistiske, hvilket medfører at de tror det går bedre enn det virkelig gjør. Det er ikke det minste rart – når utgifter som lånerenter, strømutgifter går ned, og lønningene(så lenge man har jobb), faktisk tegner å gå opp – bankene står klare til å gi lånetakerne 3,5% fastrentelån i inntil 3 år(hvor stor andel av en families totale utgifter utgjør ikke boliglånet?) – at folk flest er optimistiske.

Men Harald Magnus har nok rett i etpar vesentlige betraktninger:  1) Folk flest kan ikke vite graden av hvor alvorlig ting er(der er derfor vi har sjefsøkonomer) 2) Folk flest vet nok sannsynligheten for at de har jobb om 1-2 år(og jeg tror ikke de bommer mye på denne gjetningen). Det siste punktet, er jo at en lavt rente nivå(og sakte fremdeles synkende), vil gi lavere utgifter enn hva vi har idag.

Optimisme leder til at ting går bedre ?

Det er jo noe med at sålenge forbrukeren tror at ting går bedre, så bruker de mer penger – som igjen får større sving på økonomien. Og da kan det jo, som det påpekes – tenkes at det kan gå bedre, selv om ting er verre enn folk tror ? Psykologien er viktig. Jeg har stusset over hva som skjer når mediene hauser opp en situasjon svært få vet hvor alvorlig er. Det kan også hende at mediene gjør saken verre enn den er – bare ved å maksimalisere overskriftene. Blir vi fortalt en ting mange nok ganger, kan det hende det blir en sannhet, selv om det skulle vise seg å være feilaktig.

Harald Magnus Andreassen i First Securities er ikke veldig optimistisk. Han spår videre nedgang i boligmarkedet og mener mange overdriver sin egen jobbtrygghet, skriver Dagens Næringsliv (DN).

– Jeg tror det blir verre enn folk tror, sier han til DN etter å ha sett forventningsbarometeret til Sparebankforeningen som viser økt optimisme blant husholdningene.

Sjeføkonomen viser til at arbeidsledigheten øker med 5000 personer i måneden og tror husholdningene blir mer negative når man utover høsten erkjenner at det er fare for at de kan miste jobben.

Les også: – Britene får nullrente før sommeren

Andreassen er imidlertid ikke udelt negativ om fremtiden, og legger frem et alternativt bilde der han peker på at optimisme hos husholdninger kan bidra til at de får rett, fordi deres etterspørsel stimulerer økonomien.

– Vi ser faktisk noen tegn til stabilisering, sier han til DN, men tror fortsatt det er et stykke igjen.

– Bedriftsinvesteringene skal ned. Da må konsumet øke mye for å kompensere. Det tror jeg ikke det gjør.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s