Lierbyen by night !

dscn1721_2LIERBYEN BY NIGHT – Etter et besøk på den lokale kinaresturanten i Lierbyen idag, slår det meg at nærmere en spøkelsesby kommer du ikke. Det er nesten forunderlig hvor utrolig kjedelig du klarer å lage et sentrum. Store utleiere som velger å la lokalene stå tomme, istedefor å senke kravene til husleie-inntekter – og få inn leietakere – er forunderlig. Er det mer lønnsomt å la lokalene stå tomme ?(jeg tror det).  Det er da det slår meg at kommunen muligens kunne gjort noen få grep for å øke trivsel og kundetilstrømming til Lierbyen. Før var jo parkering et problem, det er neppe tilfellet lenger. Det er nesten ikke biler som gidder å parkere i Lier-byen. Dog er dette et vesentlig poeng, om man ønsker økt tilstrømming.

Spørsmålet er mer om man ønsker det, om man har oppfattet at det kan gå mot fullstendig avfolkning – og at man når et punkt der flere og flere faktisk velger å kjøre forbi Lierbyen til fordel for Drammen, Asker eller et lokalt kjøpesenter. Hva har vi i Lier-byen idag?  Ramme-butikker, dagligvarebutikker, en leketøy og pyntegjenstandsbutikk, kommunelokalene, frisør, apotek og litt nips og nellikbutikker. Det er også eiendomsmegler og bank(sikkert ikke så lenge).

Hadde det ikke vært matbutikker, ville det vært døden for Lierbyen. Og det kan hende at også disse en dag ikke vil være der. Hva kan grunnen være tro ? Jo, det kan hende i fremtiden at flere og flere velger å kjøre forbi nettopp Lierbyen, fordi de andre steder får flere ting på samme sted – når de først skal handle. Mega la ned butikken – vi har idag Rema, Rimi og den gode gamle nærbutikken. En ny er på vei inn, så snart kommunestyret  gjør seg ferdig med behandlingen. Kulturhus skal planlegges ? Hvorfor i all verden skal slike ting prioriteres først. Hvorfor ikke fokusere fullt og helt på det som kan redde Lierbyen – nemlig næringslivet ?.

Jeg har noen tanker som nok kan regnes, luftes og diskuteres:

1. Hva tiltrekker næringslivet når de skal velge seg lokaler ?

– Rimelige lokaler, tilgang på arealer, tomter, parkeringsplasser. Hjelper ikke dette, kan det gis overgangsordninger med hensyn til beskatning. Det er så enkelt at næringslivet vil være et sted av noen helt spesielle grunner: kunder, rimelig utgifter, tilgjengelighet og arealer. Hva kan Lierbyen tilby når det gjelder dette ?

2. Hva tiltrekker kundene som skal besøke og handle av de næringsdrivende ?

– Parkering(gratis), et trygt sted for barna, et møtested for venner og kjente, trygge og koselig omgivelser, grøntarealer, lett tilgang, mest mulig på en plass, tilbud, lojalitet og noe utenom det vanlige.

3. Hva kan kommunen bidra med ?

– På dagtid: brøyt gatene, la folk gå tørrskodde til butikken, lag samlingspunkter som er koselige(det går an å ha gratis parkering uten å risikere å la ungene bli påkjørt –  lekeplass for barna, utetorg, en musikant, blomster, sitteplasser. På kveldstid: lys opp gatene, fjern mørke plasser, lag noe som også er koselig for ungdommen, kveldsåpent. Infrastrukturen må bedres betraktelig om man skal ha sjanse til å få Lierbyen koselig på kveldstid.

4. Attraktive investorer og næringsdrivende: I disse tider blir ikke det enkelt, men man kan med enkle midler se planløsningen i lengre perspektiv. Frigjør plass og arealer, gjør det rimelig å etablere seg, sett begrensninger i omsetning av rimelige arealer, lag det utgiftsmessig og skattemessig rimeligere, vær på «nett» og markedsfør sentrum som endel av Lier. Legg ting bedre til rette for marknadene, bodene, pølseselgere og trubadurer.

5. Ansett en kreativ medarbeider i Lier Kommune – en som kan gå rundt med nye øyne og hvor jobb-beskrivelsen er såre enkel: Lag Lierbyen om til et sted hvor folk vil være, hvor næringslivet vil blomstre og planlegg en «hovedstad» i Lier som folk kan være stolt av. (ps. se hva de har fått til i Drammen )

Jada, jeg vet dette er helt hinsides å tro på. Men spørsmålet må stilles: Tror noen på at det vil «livna i lundar» i Lierbyen ? Det skjer i så tilfelle ikke av seg selv. Nå er det store planer på gang i Meierigården. Rett og slett en etablering av dimensjoner. Noen viser vilje og evne til å foreta investeringer fordi de vet og tror at de kan tjene penger på det. Og det er hele poenget. Utvikling og vekst må skje ved at næringslivet tjener penger. Det er den eneste måten man kan holde liv i noe over tid.

 Jeg surfer litt på Lier Kommunes og rådmannens forslag til langsiktig arealstrategi

På sitt møte i Herredstyresalen på Haugestad 19 august skal Kommuneplanutvalget behandle rådmannens forslag til langsiktig arealstrategi. Forslaget til vedtak er i fem punkter.

 

1. Det skal ikke bygges i marka, i de grønne dalsidene, på dyrket mark eller annet viktig kulturlandskap.
2. Strandsonen skal gjøres tilgjengelig og attraktiv.
3. Arealplanleggingen skal legge til rette for redusert transport, energibruk og utslipp til luft og vann.
4. Liers vekstområder er Lierbyen, Lierstranda og Gullaug.
5. I tillegg til vekstområdene legges det til rette for lokalsenterutvikling på Lierskogen, Tranby og i Sylling.

Punkt 4 er helt vesentlig her – jeg tenker at kommunen nok har tenkt riktig, vi har bare ikke sett det ennå. Det er mange fornuftige mennesker i Lier kommune som kan gjøre Lierbyen om til et koselig sted å være, om det er det man vil i fremtiden.

 

 

 
 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s