Muldvarp i regjering ?

muldvarp  Hurra, vi har muldvarpen i hagen !

Nei, ikke i hagen, men i regjeringen. Det spekuleres idag at noen har gitt ut arbeidsdokumenter til pressen, som aldri skulle vært offentliggjort og som setter selveste statsministeren i et særdeles dårlig lys.

Det viktigste i denne saken er vel ikke om statsministeren kommer ut av det med æren i behold, det skal vel godt gjøres uansett i en sak som denne. Det er heller ikke viktig hvem som mener hva. Dette er dårlig politisk håndverk, så saken kan ikke bli så mye verre. Det som kan være riktig ille, er om det er en lekkasje i regjeringen. En eller annen misfornøyd medarbeider, som lekker informasjon til pressen. Informasjon som ikke skal komme offentligheten til gode.

Hva er grunnen til at slikt skjer ? Er dette et forsøk på å ramme regjeringen før valget – sette statsråder og statsministeren i et så dårlig lys at velgerne stiller seg tvilende til om vi kan overlate makten til slike på ny ?

Så tenker jeg:

Hva er alternativet vårt ? Vil slikt politisk håndverk bli gjentatt i fremtiden ? Er saken kritisk om Stoltenberg ville ha politi-skaut eller ikke ? Er fremgangsmåten såpass klønete at det er kritisk i forhold til hvordan regjeringen styrer landet ? Eller er dette en oppblåst fillesak, som ganske riktig kunne vært gjort bedre – men som allikevel er en liten fillesak ?

Motstanden fra de øvrige partiene vil de neste dagene øke betraktelig. Det vil – (mine spådommer) – komme forslag om at noen må gå(ikke sikkert de tør si dette nå når ministeren er sykemeldt). Frp, Høyre og helt sikkert også de minste partiene vil være som gribber omkring saken. Ikke fordi det er en god sak, men fordi det er eneste måten å oppnå oppmerksomhet på. All reklame er god reklame i disse tider.

Hva med å snu på måten å kommunisere med velgerne på ? Hva med å vise forståelse for at slikt kan skje – uten å være støttende i hvordan politikken utøves eller hva den inneholder. Hva risikerer partier som Frp om de skulle opptre helt annerledes enn man kan forutsi på forhånd ?

Jeg vil tro forvirringen ville bli stor. Det ville sikkert ikke spille noen rolle om man ikke er konsekvent, men det må stilles et spørsmål om man snart skal begynne å snakke politisk innhold i mediene, istedefor det vi gjør idag. Nemlig fremheve alt som går dårlig. Ikke et ord om hva man ville gjort, men hva motstanderen har gjort feil. Blir velgerne lei av slikt – jeg tror det. Politikerforakten i Norge er stor, uten at jeg har vitenskapelig belegg for å si slikt. «det spiller liten rolle hvem som regjerer, det er samme ulla uansett» – er konklusjoner jeg har hørt før. Jeg tror derimot det betyr svært mye hvem som regjerer, ikke minst om det regjeres i en flertalls-regjering. Og det er nettopp det som spørsmålet.

Hva er alternativet ?

Og muldvarpen ? Hvor er den ?

http://www.dagbladet.no/2009/03/04/nyheter/regjeringen/hijab/knut_storberget/lekkasje/5136534/

(Dagbladet.no): VG siterer i dag direkte fra et regjerningsnotat avisa har fått tilgang til.

I notatet framgår det at justisminister Knut Storberget i forkant av en regjeringskonferanse 29. januar i år hadde tatt et klart ja-standpunkt i hijab-saken – og at deler av notatet er identisk med den famøse pressemeldingen som plutselig dukket opp på justisdepartementets hjemmeside 4. februar.

Avisa refererer også til en skriftlig protokoll fra møtet 29. januar.

 Protokollen viser at Storberget får gjennomslag for å videreføre arbeidet med å endre uniformsreglementet, men den direkte henvisningen til selve hijab-spørsmålet, formuleringen «religiøst hodeplagg», blir tatt ut. Samtidig gjør motforestillingene fra andre statsråder at prosessen etter vedtaket blir bredere enn det Storberget først la opp til, ifølge VG.

– Ting vi aldri går ut med
Ikke engang Riksrevisjonen eller Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kan i sine granskninger kreve å få se slike dokumenter, og regjeringsnotater (også kjent som R-notater) eller protokoller kan ikke kreves framlagt i en rettssak.

Kun regjeringens medlemmer og enkelte av deres medarbeidere skal ha tilgang til notatene, som blir distribuert på papir til et fåtall personer og ikke sendt som epost eller faks.

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsmnisterens kontor bekrefter overfor Dagbladet.no at opplysninger i dagens VG tilfløt avisa mot statsministerens vilje.

– Ser Stoltenberg på dette som en lekkasje?

– Regjeringens notater og protokoller er interne politiske arbeidsdokumenter. Denne typen dokumenter er fortrolige og har såvidt vi vet ikke blitt gitt ut av tidligere sittende regjeringer, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor til Dagbladet.no.

– Har statsministeren godkjent å gi noen slike dokumenter til VG?

– Åpenbart ikke. Dette er interne dokumenter, ting vi aldri går ut med, sier statssekretæren.

En sms fra Dagbladet.no med spørsmål om hvorvidt SMK nå prøver å finne ut hvordan innholdet i dokumentene kom på avveie, har så langt i dag ikke blitt besvart.

Justisdepartementet vil i dag ikke uttale seg om lekkasjen overhodet.

– Det har jeg ingen kommentarer til, verken til det ene eller det andre. Jeg henviser til Statsministerens kontor og pressemeldingen som ligger på deres hjemmesider, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen til Dagbladet.no.

Oppsiktsvekkende
 Offentligheten har altså normalt ingen form for innsyn i regjeringsnotater, og lekkasjen betegnes som oppsiktsvekkende.

– Det er svært interessant at VG har trykket utdrag fra et regjeringsnotat. Jeg kan ikke huske at noe slikt har skjedd tidligere, i hvert fall ikke i nyere tid, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby til Dagbladet.no.

Han mener lekkasjen må ses på som «graverende» sett fra regjeringens ståsted.

– Det er en viss sannsynlighet for at noen i regjeringen har funnet det opportunt å gi en slik lekkasje til VG. Hvis det er tilfellet, viser det den store spenningen i regjeringen vi har sett tidligere og at slitasjen internt nå begynner å bli ganske stor, fortsetter Nordby, som understreker at han ikke kjenner til hvor mange personer som har hatt tilgang til det aktuelle notatet.

Professoren mener de nye opplysningene kan føre til at noe av ansvaret i saken Storberget har måttet ta fram til i dag nå kan havne hos andre enn bare justisministeren.

– I blasfemisaken bestemte partilederne seg for å kaste et kjøttbein til Senterpartiet, og tredde så det mye omtalte lovforslaget ned over Storberget. Mye tyder på at noe av det samme har skjedd nå. I hijab-saken har Storberget riktignok vært mer positiv til forslaget enn mange andre, men han har jo ikke stått alene om dette, sier Nordby.

Historien om at en embetsmann ved et ved et uhell la ut pressemeldingen som startet spetakkelet, har han liten tro på.

– Dagens utvikling i saken gjør en slik forklaring enda mindre sannsynlig, mener professoren.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Muldvarp i regjering ?

  1. predikeren sier:

    Hele journaliststaben er muldvarper, som er blinde, men har sluttet å grave, de er avhengi av at andre henter ut det lesbare stoffet for dem, leser det for dem og vurderer det for dem, for å finne ut om de kan bruke det til noe!
    Hijab er en liten sak som ble «viktig» å mobbe justisministeren med, og nå sparke Jens på leggen med. Å mobbe Siv ble viktigere enn nyhetsformidling av hvordan det virkelig står til i Malmø.(Her har jeg oppfølging på bloggen min, fra sveriges radio P1. Kampen er nå i helga, og piggtråden er på plass.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s