Godt vi har NRK-lisensen !

_0603tyvtitting_cop_984267aFlere kontroller gir mer penger til NRK

De siste fem årene er 150.000 nordmenn tatt for tyvtitting av NRK. Fjorårets NRK-underskudd på 80 millioner kunne vært langt styggere uten offensiven mot snikerne.

Det har vært på radioen og på nyhetene idag – NRK har 40 ansatte kontrollører som reiser rundt for å ta folk som har Tv-mottaker, men som ikke har betalt lisensen.  De raser rundt i Norge på en evig jakt. Blir du tatt, får du NRK-lisensen + 15% tilslag på avgiften og helt sikkert en reprimande og pekefinger.

Hvorfor det ?

Kringkastingsavgiften er en lovpålagt offentlig avgift, som den som har fjernsynsmottaker er pliktig å betale. Plikten til å betale kringkastingsavgift er uavhengig av hvilken fjernsynsmottaker du har, og hvilke kanaler du velger å se på.

Stortinget har fastsatt at kringkastingsavgiften skal kreves inn og tilfalle NRK. I dagligtale brukes også benevnelsen lisensen om kringkastingsavgiften.

For 2009 har Stortinget fastsatt avgiften til kroner 2.334,96, inkludert åtte prosent merverdiavgift.

Det er et spørsmål som er blitt stilt i flere år – hva skjer om man tar bort TV-lisensen – åpner for reklame og lar NRK konkurrere med resten av TV-verden på like konkurransevilkår  ?

Min spådom er at NRK hadde gått vesentlig mye bedre, og nok hadde gitt TV2 betydelig konkurranse. Årsaken er at NRK da kunne konkurrert om de samme reklamemidlene, de lager bedre TV, de har lengre historikk og bedre navn i markedet. Hva ville vært ulempen ? Jo, vi ville fått for mye reklame ? Eller dårligere programmer enn idag ? Ville nisjeprogrammene forsvunnet  ? Ja, jeg tror det. NRK ville ikke hatt den rikdommen av programmer som de idag må presentere som endel av det å være en statlig fjernsynskanal. Ville vi tapt noe ? Kanskje på kvaliteten, og garantert på sikt. Lykke til NRK – dere klarer nok å drive inn pengene neste år også.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Godt vi har NRK-lisensen !

  1. anonym sier:

    NRK får altså lisenspenger fra «alle» med tv, men likevel går de med 80 millioner i underskudd? Og underskuddet dekkes med skattepenger fra alle, uavhengig av om de har tv eller ikke… Hvis vi avskaffer TV-lisensen regner jeg med at den tapte inntekten blir dekket inn med skatt, og det er kanskje en enda dårliger løsning…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s