Historien om Tarzan – Jungelens Konge

villa-til-edgar

Her kan du lese om Tarzan, om forfatteren Edgar Rice Burroughs, han bosted, familie og forfatterskap. Tarzan er nok et større verk enn vi i Norge tror.

 

 

 

 

Tarz0901_tarzanan – apenes konge

I ei hyttei i utkanten av Afrikas tette jungel dør en engelsk lord og kona hans. Deres ett år gamle sønn overlever og blir tatt hånd om av en apeflokk. Han får navnet Tarzan, og etterhvert som han vokser til, inntar han posisjonen som apenes ubestridte leder. Tarzan skjønner imidlertid at han er annerledes enn apene, og når ei gruppe hvite mennesker dukker opp i jungelen, vekker de sterke og ukjente følelser hos han.’
Tarzan har svingt seg mellom trærne siden 1912, apemannen som ble laget av Edgar Rice Burroughs og som fremdeles lever i beste velgående.  Allerede i 1912, kunne du i aviskiosker i USA se barbaren som satt overskrevs en kjempende løve under tittelen «Tarzan the king of apes – a romance of the jungle». Kun 15 cent.  Det er etter denne tid laget en endeløs liste av Tarzan produkter, fra joggesko til undertøy. Burroughs ble en av det tjuende århundrets mest populære forfattere, og Tarzan  en av verdens mest kjente litterære tegn.
 
Burroughs hadde skrevet sin første roman – «Under the Moons of Mars» året før og Metcalf hadde klikket den opp. Denne eksotiske fortelling om kjærlighet, krig og eventyr på den røde planeten var populært med All-Story lesere og viste at Burroughs var en mester på å beskrive handlingen og skape fargerike atmosfærer. Burroughs ville være naturlig for å skrive en Ivanhoe-type historie Merrie Olde England. Burroughs tok utfordringen og skrev flere bestselgere etter det.
 
Leste ikke jeg Tarzan hver eneste tirsdag – jeg kan til og med at han endret seg – fra litt dårlig tegnet småfeit og ung – til muskuløs og villere ettersom årene gikk. Hvor er alle bladene blitt av tro ? Jeg har jo forsøkt ved anledninger å plukket med meg noen på bruktmarkeder, men det blir nok neppe det samme som før. Tarzan var bare en kort periode(som jeg husker), alene i jungelen – før han traff andre mennesker. Etter sin tur til sivilisasjonen, ordnet jo livet til Tarzan seg – spesielt etter Jane kom. De fikk barn – KORAK – noe usikkert om det faktisk var Tarzans sønn, men jeg likte å hevde det. Når livet stabiliserte seg i jungelen, barn kom – hus ble bygget i trær – kom hverdagene. Som selvfølgelig besto av å bekjempe diverse utfordringer i de lokale stammene, løver, demoner og i det hele tatt litt likt Fantomets lignende prøvelser.
 tarzan_extract                                                                                                                      tarzanc8
                          
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s