Derfor er bensinen så dyr !

lb__shell_bensinsta_147114aStaten tar mer !

– Så vidt vi kan se er de internasjonale produktprisene omtrent på samme nivå som forrige gang oljeprisen var på dagens nivå. Men det er ikke bensinkjedene som håver inn mer penger enn før. Det er to hovedgrunner til at bensinen er blitt dyrere. Det ene er at Staten i dag krever mer i avgifter. – Avgiftene på bensin er 50 øre per liter høyere enn i 2004. I tillegg kommer jo også merverdiavgiften på avgiften, forklarer Bye Bruun. Fordi Staten krever moms av avgiftene, betyr en avgiftsøkning på 50 øre i virkeligheten en økning på 62,5 øre.

http://www.dn.no/energi/article1547301.ece Priskrig på drivstoff !

For diesel skyldes prisoppgangen ikke bare avgiftsøkninger, men også høyere etterspørsel over hele verden. I Norge har interessen for dieselbiler eksplodert de siste årene. I 2004 var dieselforbruket i Norge på 2265 millioner liter, i 2008 var forbruket på hele 3162 millioner liter. – Tilsvarende økning ser vi også i andre land. Samtidig har ikke tilbudet holdt tritt med etterspørselen. Dermed handles diesel til høyere pris på råvarebørsene sammenlignet med sist oljeprisen var på samme nivå, forklarer Bye Bruun.

Dyrt å kjøpe i dollar I tillegg er finanskrisen indirekte skyld i dyrere drivstoff her i Norge fordi kronen i dag er langt svakere mot dollar enn for noen år siden.

– Verdien på kroner mot dollaren har også en effekt, dollaren er opp ti prosent siden 2004-2005. Da var dollaren på seks-tallet, sier Bye Bruun.

– Så det ikke bensinkjedene som drar inn mer penger, men en svak krone og høyere avgifter som gjør bensinen dyr?

– Ja, bruttoavansen vår ligger på samme nivå som den gjorde i 2004, lover talsmannen for Shell.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s