Bør monsteret straffes også for fremtidige forbrytelser ?

josef-fritzlRettssaken i St. Pölten fortsetter mandag formiddag med Josef Fritzls forklaring. Juryen har nå fått høre flere av de groteske detaljene fra skrekkens kjeller.– Han brukte datteren sin som et leketøy. De første årene i fangenskap var det nesten ingen kommunikasjon mellom dem, sa dommer Andrea Humer under rettssaken, ifølge Sky News.

 

Da Josef Fritzl begynte på sin forklaring om barndommen og oppveksten, begynte han å gråte. Dermed bestemte dommeren at dørene skulle lukkes, og pressen ble dermed kastet på dør.

Man kan undre seg over hvilken retning en slik sak kan ta. Mannen har tilstått på 50% av tiltalen med unntak av drap og frihetsberøvelse. Psykiatere har snakket med mannen og foretatt en grundig evaluering som helt og holdent stadfester at mannen vet hva han gjorde. Hans barndom er brokete og basert på oppvekst og miljø, kan man delvis spekulere i om Josef Fritzl var dømt til å begå slike forbrytelser.

Blir Fritzl kjent tilregnelig i retten, vil han bli dømt på lik linje med alle andre. Hans alder kan dog komme til fratrekk om han kun blir dømt for å det han har tilstått. Blir han bedømt til utilregnelig, vil han bli institusjonalisert – men ikke sone på fengselsvis.

Dette er en såvidt grotest sak – og jeg vet man ikke skal dømme noen på forhånd. Men – et stor men ! Mannen har tilstått, det er hevet over tvil at varigheten og brutaliteten i hans gjerninger bør sette en standard utover vanlig rettspraksis. Den almenne rettsoppfatning i dette tilfellet, vil nok være en særdeles skjerpet straff, og mannen bør være sjeleglad for mangelen på dødsstraff. I et sivilisert samfunn, skal man være tolerante, og all straff skal være forebyggende og rehabiliterende. Eller bør det være slik, når vi snakker om slike forbrytelser som her er begått ?

Jeg kjenner utmerket godt at det hadde vært helt uproblematisk å være et medlem i en jury, dømt Josef Fritzl til døden. Det hadde neppe kostet mye. At han har gjort det han er siktet for, er helt klart. Om han blir dømt for det, er en helt annen sak. Sett i lys av hans ofre, og alle de dimensjonene av lidelser som her er påført, kan man spekulere i ringvirkningene årevis fremover i tid. Hva med hans barn(som han også er bestefar til) ? Hva vil skje med disse 10-20 år fremover i tid – er skaden uopprettelig. Er hjelpeapparatet så bra, at alle sårene kan helbredes – eller vil ringvirkningene være flere ødelagte mennesker. Vil skadene kunne påvirke også disse menneskene til å begå ytterligere forbrytelser mot andre – i fremtiden ? I så tilfelle, hvem kan legges til skyld ?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Bør monsteret straffes også for fremtidige forbrytelser ?

 1. Leste et sted at mannen kan risikere å slippe unna med 6 1/2 års fengsel…men det kan vel ikke være mulig det? I så fall bør det komme en lovendring spesielt for denne saken.

 2. Forbrytelsene Fritzl har begått, er uhyrlige. De kan ikke tilgis, men ved å lytte til det denne mannen har å si, kan vi kanskje lære noe? Lære at vold mot barn fører til skadevirkninger som i verste fall kan ende som dette.
  Jeg har jobbet som kriminalreporter i mange år, og det var èn ting som aldri slo feil: De som hadde begått drap, var alle ofre for en barndom full av vold og elendighet.
  Det er en grunn til at noen mister «sperrene» og begår de verste forbrytelsene!

 3. veronica365 sier:

  Godt du blogger om dette for jeg fiksa det ikke! Får stå-pels bare tenker på det grusomme han har gjort mot faktisk sine nærmeste. Dersom han ikke før strengeste straff bør han for min del settes i gapestokk på torvet, så får vi se om han overlever første natta! Tror dersom han får mildere straff grunnet at man ser i mellom drapet på den lille som levde så kort, vil det gi større ringvirkinger til andre som, gud forby, vil måtte komme til å finne på det samme.
  SE Å FÅ SATT DEN MANNEN INN PÅ LIVSTID!! – Og håper samfunnet generellt er smarte nok til å hjelpe de rammede/ pårørende videre her i livet! Kjærlighet og omsorg, og ikke minst ro og mulighet til å starte på nytt..
  Han fortjener ikke livet. Så hard er jeg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s