Finanskrisen er snart slutt…. kanskje ?

Nå er det vanskelig å skjønne seg på hva som legges til grunn for en diagnosene som stilles av verdens økonomisk og politiske ledere. Jeg stoler som alltid på sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. 

_harald_magnus_andr_774105t1

– Jeg tror vi kommer ned på beina. Kombinasjonen av hvordan ting ser ut nå og tiltakene som statene verden over har tatt vil sørge for det, sa Andreassen under Næringslivsdagene på Handelshøyskolen BI onsdag.

Andreassen tror også at vi ikke kommer opp i de samme spareratene som under tidligere kriser rett og slett fordi folk igjen har begynt å bruke penger.  – Vi har ingen kjøpestreik lenger og folk sparer på et nivå vi kan leve med, det er ekstremt godt nytt, fortsetter han.  Investoren Jim Rogers mener imidlertid at det nettopp er de politiske tiltakene som vil lede oss inn i depresjonen.

Hva ser Andreassen som andre ikke ser – jo, han ser først og fremst isolert på Norge når han uttaler seg. Kan vi ha en egen «verdensøkonomi» i verdensøkonomien ? Kanskje den Norske økonomien er så sterk og så spesiell, at vi bare i mindre grad påvirkes på lik linje med utlandet ?

På en annen side, har vi den legendariske investoren Jim Rogers som mener noe annet. Jim Rogers, også kjent som finansverdenens Indiana Jones, slakter de enorme redningspakkene til amerikanske myndigheter. – USA tar pengene til flinke folk, og deler dem ut til udugelige, sier Rogers ifølge Bloomberg. Skattefinansierte pakker, som deles ut til bedrifter og privatpersoner som har tapt mye penger, tapper de sunne bedriftene for kapital, mener Rogers.

jim-rogers

Konkurs er løsningen

Han mener at alle de fallerte finansinstitusjonene, som forsikringsselskapet AIG (AIG), burde gå konkurs. AIG har fått 170 milliarder dollar av myndighetene i ulike kapitaltilførsler siden i fjor høst. Markedsverdien av egenkapitalen til AIG er nå om lag 2 milliarder dollar. Det amerikanske finansdepartementet skal denne uken presentere mer informasjon om hvordan det skal kjøpe dårlige verdipapirer for 1000 milliarder fra bankene. Rogers mener redningspakkene til bankene risikerer å skape et banksystem med zombiebanker, som Japan hadde på 1990-tallet. Han frykter også høy inflasjon om noen tid. Det har også sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets advart mot.

Så kommer den amerikanske sentralbanksjefen – han ser bare nedgangstider. Den amerikanske sentralbanken, Fed lar renten ligge uendret, noe som var ventet. Dermed er renten i USA fortsatt på 0-0,25 prosent, såkalt nullrente. Det var knyttet mer spenning til om sentralbanksjef Ben Bernanke og sentralbanken ville nærme seg kjøp av statssertifikater. Og Bernanke overrasker markedet noe med å si at de vil kjøpe statsobligasjoner for opp till 300 milliarder dollar de neste seks månedene. – I lys av en økende økonomisk nedgang her hjemme og utenlands, forventer komiteen at inflasjonen vil forbli lav i tiden fremover, skriver Fed i pressemeldingen.

financial_meltdown__994180t

Hva kan så skje de neste dagene – dette er viktig lesning:

http://e24.no/makro-og-politikk/rente/article2984752.ece(Seddelpresse-start)

http://e24.no/boers-og-finans/article2984651.ece(nervøst før rentemøte)

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s