Ny sjefs-dino funnet !

jacket_400x300(Dagbladet.no): En norskledet utgraving på Svalbard har avdekket oppsiktsvekkende detaljer om det som kalles det farligste dyret som noensinne har patruljert verdens hav: Svalbard-monsteret «Predator X». I går offentliggjorde Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo nye og sensasjonelle fossilfunn av hodeskallen til det maritime reptilet – pliosauren – som levde i havene for over 147 millioner år siden. Tyrannosaurus Rex, et av de største landrovdyrene, ville hatt lite å stille opp med, sier forskerne, og omtaler «Predator X» som det «ultimate rovdyret» – fem ganger så tung som dinosauren. — Du kunne hatt to Tyrannosaurus-hoder inni munnen til denne — samtidig. Hodet er dobbelt så langt, sier virveldyrpaleontolog dr. Jørn Hurum, som ledet utgravningen i 2008, til Dagbladet.no. — Monsteret får T-Rexen til å framstå som en hundevalp, sier en av forskerne i videoklippet over.

 

 

 

 

 

scientists-bone_400x300Biter fra seg Bitekraften var imponerende 2300 kilo per kvadratcentimeter: Fire ganger større enn Tyrannosaurusen og ti ganger kraftigere enn noe levende dyr i dag, opplyser museet. Og med 30 centimeter lange tenner, lengde på 15 meter og vekt på 45 tonn, ble dyret den ubestridte eneren og herskeren i havet under den såkalte Juraperioden. Hjernen var avlang og smal, men i likhet med resten av dyret spesialisert på én ting: Drap. — Rovdyrene i Juraperioden hadde et ekstra gir. Den gangen var det noen som spiste det vi anser for å være farlige dyr i toppen av næringskjeden i dag, som for eksempel hvithai, sier Hurum. Hurum håper også at de har løst et av de store mysteriene ved disse reptilene, nemlig at de hadde fire, og ikke to, luffer som de brukte for å svømme. — Ved hjelp av robotmodeller og vindtunneler har vi funnet ut at den svømte med framluffene, men brukte bakluffene når den måtte akselerere kjapt, som for eksempel når den skulle angripe. Dette er helt ny viten, sier Hurum til Dagbladet.no.

pliosaur

Skagerrak Det internasjonale teamet fant de første fossilene fra «Predator X» i 2007, men fjorårets funn viser større og grovere knokler enn dem funnet før. Dette bekrefter antakelsene om den massive størrelsen på drapsmaskinen. – Den gangen var vi litt usikre på størrelsen, sier Hurum. De siste eksemplarene døde ut med dinosaurene for om lag 65 millioner år siden. Og godt er kanskje det, da Svalbard-funnet viser at de bodde i havet på våre breddegrader, og kunne basket rundt i vannet utenfor det som er kysten av Norge i dag. — Det var omtrent på 60 grader nord — omtrent der Oslo er i dag. De bodde på åpent hav, så de kunne levd ute ved Skagerrak, sier Hurum. Ny dokumentar Oppdagelsene har vakt såpass internasjonal oppsikt at den amerikanske tv-kanalen History Channel har laget dokumentar om Svalbardmonsteret som sendes i mars. De vitenskaplige funnene blir publisert seinere i år. Hurum tror de kan revolusjonere dagens teorier om marine reptiler og dinosaurer. — Dette er antakelig verdens største forekomst av marine reptiler, og kan gi mye nytt til lærebøker og forskning i åra som kommer, sier Hurum.

 

Over ganske mange steder i verden er dette nå et samtaleemne – i Russia Today, Assosiated, Youtube

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s