Det ukjente Orderud-hullet

_orderud-kombo-a-l__995703g

 Orderud-drapene: Fant ukjent hull i skyvedør

Tore Sandberg antyder at flere personer kan ha vært med på Orderud-drapene, og at to personer med kunnskap om saken kan være tatt av dage etter drapene. Privatetterforskeren presenterte nye beviser i Orderud-saken under journalistenes gravekonferanse (SKUP) i Tønsberg fredag ettermiddag. Veronica Orderud var også tilstede under konferansen.

– Stygt redd de er uskyldige

Sandberg mener han nå sitter på beviser for at Veronica og Per Kristian Orderud ikke var involvert i trippeldrapet.

 

Man kan ikke underkjenne det faktum at Tore Sandberg er en kvalifisert etterforsker. Det er iår 10 år siden drapene fant sted. Jeg vil anta at beviser som ikke ble oppdaget under etterforskningen kan være gått tapt. Eller endret bevisst underveis. Eller har åstedet stått urørt, fullstendig beskyttet under kontrollerte omgivelser i hele denne perioden ? Jeg tviler på de nye bevisenes gyldighet, og jeg tviler enda mer på at det skal eksistere en konspirasjon som omhandler mass ukjente gjerningsmenn. Sandberg betviler også motivet, ved å peke på søsteren Anne og ikke foreldrene eller kampen om eierskap til gården. Dog må det  være sagt, at om rettstaten Norge skal fungere, må tvilen komme tiltalte til gode. Vi kan ikke la Orderud-ekteparets uspiselighet i medier og uttalelser, være til hinder for at også de skal få en rettferdig behandling av egen sak. Jeg er overbevist om at Sandberg er rett mann til jobben, dog er jeg også sikker på at gjennopptagelses-komiteen vil stille seg særdeles tvilende til å gjøre noe. For mange ting taler imot Orderud-ekteparet.

Dermed antyder han at det det sannsynligvis ikke er er konflikten om gården som ligger bak drapene. Han er stygt redd for at ekteparet er uskyldig dømt, men ønsker ikke å uttale seg om verken Kristin Kirkemo eller Lars Grønnerøds rolle eller skyld.

Veronica Orderud sier til Dagbladet at hun kjenner til en del av det nye materialet i Orderud-saken som privatetterforsker Tore Sandberg skal legge frem under en innledning på SKUP-konferansen fredag, og at hun fremdeles har håp om frifinnelse.

 

Jeg håper selvsagt at det vil være starten på veien mot frifinnelse og at sannheten kommer for dagen. I første omgang håper vi nå Sandbergs funn skal føre til at saken blir tatt opp igjen. Så vidt jeg husker er 1. april datoen for å be om at saken blir gjenopptatt, og en begjæring om det vil bli innlevert om noen dager, sier Veronica Orderud.

 

Privatetterforsker Tore Sandberg. FOTO: SCANPIX

 

Sandberg var sentral i arbeidet for å få gjenopptatt sakene til Per Liland og Fritz Moen, som begge var feilaktig dømt for drap. De siste to årene har han gransket trippeldrapet på oppdrag fra Orderud-ekteparet.

 

– Funnene viser flere svakheter og feil ved politiets etterforskning. Etter min mening er det oppsiktsvekkende, sier Sandberg.

 

De nye funnene skal være fysiske bevis fra kårboligen der Kristian Magnus Orderud, hans kone Marie og deres datter Anne Orderud Paust ble skutt og drept natt til pinseaften, 22. mai 1999.

 

Per og Veronica Orderud samt Veronicas søster Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt for medvirkning til drapene. Det er ukjent hvem som utførte drapene, og ingen er dømt for dette.

Det er skrevet mye om orderud-drapene: http://aftenposten.sesam.no/search/?type=person&c=nc&newsCase=Veronica+Orderud

Ukjent skuddhull

Et hittil ukjent skuddhull er et av funnene privatetterforsker Tore Sandberg presenterte på SKUP-konferansen.

Sandberg mener at et prosjektilet er avfyrt i kårboligens underetasje, der Anne Orderud Paust lå og sov.

Han viser frem en bit av en skyvedør med et hull, som ikke skal være dokumentert i politiets materiale. Hullet passer i størrelse med 9 millimeters ammunisjon.

 

– Spørsmålet er altså: Hva slags hull er dette? spør Sandberg. Han har blant annet tatt ut en annen og identisk skyvedør fra huset, og påført denne skuddhull.

– Disse hullene er forbløffende like det hullet vi fant i den andre døren, sier han.

 

– Anne var målet

– Hendelsesforløpet peker i retning av at det var Anne som var målet, og ikke først og fremst foreldrene, sier Sandberg. – Dommen legger til grunn at gjerningspersonene har tatt seg inn gjennom verandadøren, men etter at kårboligen er frigjort er det gjort funn som peker i en annen retning, etter min mening, sier privatetterforskeren. Han peker på det han mener er flere feil i politiets beskrivelse av åstedet. – Anne hadde hatt to attentatforsøk, og det er da litt merkelig at hun skulle oppsøke faren, dersom hun reagerte på lyden av singlende glass, og sto opp av sengen.

– Glassdøren ble knust innenfra

Tore Sandberg mener at gjerningspersonene ikke har tatt seg inn gjennom verandadøren, slik politiet har lagt til grunn.  – Vi mener at noen må ha tatt seg ut gjennom verandadøren etterpå, sier Sandberg, og viser til hvordan glasset i døren er fjernet.

– Glassruten må være knust innenfra, og ikke utenfra, slik politiet har lagt til grunn, sier Sandberg, som blant annet viste et privat videoopptak der vinduet ble forsøkt utenfra, uten hell.

– Min konklusjon er at vi står overfor et helt annet hendelsesforløp en det politiet har lagt til grunn, sier Sandberg. Natt til pinseaften 22. mai 1999 blir Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Orderud drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum.

Hittil ukjent vitne

Et hittil ukjent vitne har også sagt at han så flere personer på gården rundt drapstidspunktet, og mener disse kan ha holdt vakt, ifølge Sandberg. – Vitnet hørte tre skudd komme fra Orderud-gården – først to skudd med ganske tett mellomrom, deretter ett til etter en tid. De to første var skarpe smell, mens det tredje var mer dempet, ifølge Sandberg. – Vitnet observerte i hvert fall to personer, men han kunne ikke bedømme om det var to menn, to kvinner eller en av hver. Han mener imidlertid at disse personene kan ha holdt vakt på stedet, sier privatetterforskeren.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Det ukjente Orderud-hullet

  1. Nida sier:

    Vel, det er jo en enkel sak å se på bruddflaten til et et knust glass om det er brukt glasskjærer eller ei.
    Et direkt knust glass har en helt ren bruddflate, men et glass som det er brukt glasskjærer på vil ha pressknusningsskader langs hele bruddflaten på den ene siden.hvor glasskjæreren har vært brukt.
    Piece of cake…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s