Øremerke oljefondet til norsk industri i utlandet ?

fred-olsen

Kanskje vi skulle øremerke oljefondet til de bedriftene som er i utlandet, for derigjennom å øke konkurransekraften og samarbeidet mellom nasjonale og internasjonale bedrifter fra Norge ?

 

 

 

Skipsrederen og mangemilliardæren Fred. Olsen er en av de som har fulgt utviklingen i norsk økonomi på nært hold i en hel generasjon. Fra sitt kontor ved Oslo Børs har den snart 80-år gamle rederen gjort seg mange refleksjoner. Han er skremt over utviklingen i norsk økonomi og mener mye av skylden for dagens utvikling kan tillegges beslutninger Oslo Børs gjorde allerede på 20- og 30-tallet. – Etter den store depresjonen på 20-tallet ble det innført en rekke restriksjoner på aksjehandler. All handel i derivater var meget begrenset, og av god grunn. Men så tok børsen den skjebnesvangre beslutningen å åpne for mer spekulativ handel. Restriksjonene ble sluppet løs en etter en fra slutten av 20-tallet og på 30-tallet, sier Fred. Olsen til E24.

Han mener det som skjedde var svært uheldig.

– Åpnet for gambling

– I realiteten åpnet det opp for mer og mer gambling. Mange derivater er så kompliserte at de færreste som handler dem vet hva de går ut på. Det er gambling folk ikke forstår og jeg gremmes over at børsen åpnet opp for dette etter at det først ble stengt under depresjonen, sier Fred. Olsen og legger til:

– Det var ikke uten grunn at denne type produkter opphørte.

Han tror gjenåpningen av handelen i derivater og andre produkter ikke bare har skylden for at mange har spilt bort pengene sine, han mener det også har hatt fundamentale konsekvenser for norsk industri. – Med det så ble det viktigere å spekulere i aksjemarkedet enn å bygge selskaper. Og det ser vi konsekvensene av idag. Det finnes snart ikke eiere igjen i Norge. Og unge blir lokket til å tjene kjappe penger på børsen istedenfor å bygge opp norske selskaper og norsk industri. Det måtte skje at man tapte store penger, sier Fred. Olsen oppgitt.

– God lærepenge

Han mener finanskrisen kan være en god lærepenge for mange. – For dem som ikke har vært gjennom finanskriser før er dette sunt selvom det er beintøft for mange. De som klarer å tilpasse seg vil overleve, og det er mange som tvinges til å oppføre seg annerledes. Men dette vil skje igjen så skal man overleve en mannsalder i industrien og aksjemarkedet må man klare seg i nedgangstider, lære seg å kjenne sin begrensning og ikke bli for overivrig i oppgangstider.

– Sats på utdannelse og norske prosjekter ute

Nå som ulykken har skjedd mener Fred. Olsen staten bør gjøre to ting for å få Norge på rett kjøl. – Det som er viktig nå er å satse på utdannelse, samt å støtte norske industriprosjekter i utlandet, sier Fred. Olsen. Han mener man ikke kan satse nok på utdannelse.

– Utdannelse kan ikke tas fra befolkningen, den er viktigere enn noe annet, og er et av de få aspektene som gir Norge et konkurransefortrinn.

– Bygg miljø ute

Videre mener han staten må hjelpe norske bedrifter i utlandet. – Å hjelpe norske industriprosjekter i utlandet er svært viktig. Hvis man øremerker hele oljefondet til utlandet bør man kunne bruke noen av de midlene til å støtte norsk-relatert industri i utlandet, sier Fred. Olsen og fortsetter:

– Det er uvurderlig hva det vil kunne gjøre for Norges konkurranseevne, og det vil skape et fantastisk samarbeid mellom bedrifter hjemme og ute som alle vil dra nytte av. Her er offshore-industrien spesielt viktig. Egentlig er det offshore-bransjen som bidrar til mest verdiutvikling i Norge, ikke oljen i seg selv, sier Fred. Olsen til E24.

Han mener dette blir spesielt viktig når oljeinntektene svekkes. – Det er trist at det ikke har skjedd allerede, men det er fortsatt ikke for sent å bygge et miljø ute som Norge kan dra fordeler av når oljeinntektene reduseres, sier Fred. Olsen. Han håper politikerne vil lytte til hans råd om å satse mer på utdannelse og industribygging og mindre på aksjespekulasjon og kortsiktige gevinster.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s