Blir du overvåket ?

Om man tror virus utgjør problemer for datasikkerheten fremover, er dette bare blåbær i forhold til det faktum at noen kan trenge inn i hvilken som helst pc eller nettverk – for å overvåke hva som skjer i maskinen. Om man kan tenke seg at du via et mailvedlegg åpner et program som lager et speilbilde av din maskin, overfører dette speilbildet til inntrengerens maskin, gir beskjed til inntrengeren når du er pålogget eller arbeider på maskinen og overfører en kopi av alle transakjoner, lagringer eller mails du måtte sende til seg selv. På den måten er du fullstendig overvåket. Dette foregår den dag idag, men kan oppdages ved at maskinen går noe tregere enn den pleier. Om maskinen eller nedverket ditt invaderes av hackere, er det en ting. Om den overvåkes av inntrengere som ønsker å benytte dataene din til egen vinning er det en helt annen affære. I tillegg kan det tenkes at din pc er endel av et jobbnettverk som flere ønsker å overvåken – av økonomisk vinning eller for spionasje.

Om vi er for naive i vår egen beskyttelse og tro på at slik foregår, er vel utvilsomt. Hvor mye som blir overvåket, er umulig å si. Hvordan det skal unngås, vil vi nok få bedre svar på fremover.

Avslørte massiv dataovervåking

Canadiske forskere har avdekket en omfattende elektronisk overvåkingsoperasjon som har infiltrert datamaskiner over hele verden – også i Norge.

Offentlige etater og private organisasjoner i 103 land er rammet, og mange dokumenter er blitt stjålet, skriver avisa The New York Times. Bakmennene har blant annet hatt mulighet til slå på webkamera og lydopptak i de infiserte datamaskinene, for på den måten å overvåke rommene hvor maskinene befinner seg.

Også i Norge

Ifølge rapporten fra forskergruppen har datamaskiner blitt overvåket også i Norge, nærmere bestemt ved Romanias ambassade.

Svenske maskiner

Enkelte av maskinene som har blitt brukt er blitt lokalisert til Sverige, USA, Sør-Korea og Taiwan. Datainnbruddene er imidlertid i all hovedsak blitt gjennomført ved hjelp av datamaskiner i Kina. Dette, kombinert med at flere av kontorene til den tibetanske eksillederen Dalai Lama er blant dem som er rammet, gjør at kinesiske myndigheter må anses å være på listen over mistenkte.

Forskerne ved Universitetet i Toronto ønsker imidlertid ikke å rette en direkte anklage mot Kinas etterretningstjeneste.

– Det kan også dreie seg om CIA eller russerne. Det er en mørk og lite oversiktlig verden vi nå har løftet lokket av, sier Ronald Deibert i forskergruppen ved universitetet i Toronto som går under navnet Munk.

En talsmann for det kinesiske konsulatet i New York avviser at Kinas myndigheter har vært involvert i etterretningsoperasjonen.

De canadiske forskerne mener at minst 1.295 datamaskiner er blitt infiltrert i løpet av en periode på under to år. Det er begått datainnbrudd hos en rekke ambassader og regjeringskontorer, i tillegg til forsvarsalliansen NATO. Myndighetene i land i Sør- og Sørøst-Asia skal være spesielt hardt rammet.

Misbruker norske PC-er i cyberkrig

6 av 10 norske pc angripes

Russere hacket statens nettsider

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s