Nefertiti fikk kanskje besøk av Jan Thomas ?

nefertitiTyske forskere har funnet et skjult ansikt inni bysten av Egypts faraoiske skjønnhetsdronning Nefertiti.

Før trodde arkeologene at steinkjernen inni bysten bare støttet gipsen som former Nefertitis ansikt. Men etter en møysommelig CT-skanning fikk de seg en overraskelse: Kjernen forestiller også egypterens yndige ansikt. Bysten har med andre ord fått en ansiktsløftning en gang i tiden.

Hvem som bestilte endringen og hvorfor tør ikke forskerne å spekulere på. Ifølge kurator John H. Taylor ved British Museum i London er det åpenbart at forandringene ble gjort for å gjøre bysten mer «akseptabel». Men riktignok er det ikke mulig å si noe om betydningen av makeupen, mener han.

Nefertiti var faraoen Akhenatons kone, og hennes berømte skjønnhet ble foreviget i bysteform for omtrent 3.300 år siden. I 1913 overlot egyptologen Ludwig Borchardt bysten til et museum i Berlin etter å ha funnet den på Nilens elvebredder året før. Her befinner den seg fortsatt i et av Altes Museums montre.

Forskerne fra universitetet i York hadde vært i gravkammeret tidligere og gjort funn som fikk dem på tanken om at det kunne være dronning Nefertitis grav. Nå bruker de et mobilt røntgenapparat for å gjennomlyse mumien i håp om å finne støtte for teorien. Og de finner spor som bekrefter antagelsene.

slik-sa-hun-ut1

Bildene ble satt sammen slik at man dannet seg et totalbilde av  skjelett og brysthule, og det ble laget animasjoner. Røntgenbildene viste at en arm var bøyd oppover med fingrene, som om de grep rundt et kongelig scepter. Forskernes konklusjoner ble etter hvert klare: Det var Nefertiti de hadde funnet, og resultatet ble offentliggjort i mediene. Da reagerte de egyptiske myndighetene sterkt. Det øverste oldsaksorgan i Egypt, SCA (Supreme Council for Antiquities), beskrev funnene som det rene falskneri: Alderen var feil, mumien var av en langt yngre person enn Nefertiti – ja, det kunne godt tenkes at mumien var en mann!

 

nefertiti-reconstruction

 

 

 

akhenaton

Akhnaton

Han er spesielt kjent for sitt forsøk på å endre troen på å tilbe mange guder (polyteisme) til kun én gud (monoteisme). Amenhotop IV innførte Aton som eneste gud i sitt sjette medregent år. Til da hadde religionen vært konsentrert om flere guder med skaperguden Amon i spissen, noe som førte til et omfattende presteskap konsentrert rundt denne guden. Hans endringer kan bli sett på som et oppgjør med det omfattende presteskapet. På grunn av Aton endret Amenhotop IV sitt navn til Akhnaton og han var Atons talerør. Egypts folk skulle tilbe Aton gjennom Akhnaton som representerte Aton. Akhnaton og hans førstehustru Nefertiti var de eneste som kunne tilbe Aton direkte. Det var en triade mellom Aton, Akhnaton og Nefertite.

Amenhotop IV ble født som sønn av Amenhotep III og hans førstedronning Teje, og var deres tredje sønn. Han var ikke opprinnelig ment å være etterfølger til tronen inntil det ubeleilige dødsfallet til sin eldre bror Thutmose. Amenhotop IV etterfulgte sin far ved dennes død på slutten av hans 38-årige regime, muligens etter en kort tid på enten 1 eller 2 som medregent. Antatte datoer for hans regjeringstid (egyptisk kronologi er åpen for debatt) strekker seg fra 1353 – 1336 f.Kr. eller 1351 – 1334 f.Kr. Hans førstehustru var Nefertiti og ble i moderne tid verdensberømt da hennes utsøkte støpte og malte byste ble gjenoppdaget, i dag utstilt i Altes Museum i Berlin, og blant de mest gjenkjennbare kunstverker som har blitt bevart for oldtidens verden.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Nefertiti fikk kanskje besøk av Jan Thomas ?

  1. mohammed ali sier:

    han var en mann

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s