Moon-bevegelsen, Enhetsbevegelsen og den Forente Familie

Det er med forundring jeg idag leser om Martin Herbst, en av mange godtroende og søkende mennesker som er blitt lurt og manipulert i en årrekke av den lukkede sekten Moon-bevegelsen – i Norge representert ved Den Forente Familie. Det står skrevet side opp og ned på nettet, fra flere ti-år tilbake om sjebner og historier, nettverksbygging og tragedier. Nå dukker bevegelsen opp igjen. Hvordan er det mulig at oppegående mennesker kan være så søkende blinde at de ikke oppdager manipulasjonen som foregår ? Er det lett å sitte på andre siden av gjerdet og hovere, vet alle oss andre ikke hvordan ting kan utvikle seg ? Har man ikke mulighet til å oppdage dette tidsnok til å komme seg ut av det på en fornuftig måte ? Jeg tenker også på grensene mellom sekter og eksempelvis de mye omtalte engleskolene ? Kanskje det ikke er noen som helst grunn til å sammenligne ? Når man leser gjennom Enhetsbevegelsen forklaring og prinsipper, og deres forklaring på myter og løgn – som de rammes av jevnlig – kan man begynne å lure på hvordan det er mulig å bli hektet så sterkt.

Jeg tror dette er farlig – unge mennesker på søken etter svaret – kan kjapt gripe tak i mye av dette sludderet. Mennesker kan få tro på hva de vil, men når mennesker manipuleres må noe gjøres. Jeg stiller meg tvilende til at Moon-bevegelsen er så rene, hadde de vært det – ville det ikke blitt skrevet så mye om dem som det er blitt gjort. Les og bedøm selv.

Størst av alt er ærligheten

Martin Herbst ofret alt for troen. Selv sin nyfødte sønn ga han til Moon-bevegelsen. Men han angrer ikke, for å gi bort barnet var en oppriktig handling. I 18 år lever og ånder danske Martin Herbst for Moon-bevegelsen. Han ofrer alt for troen og den store sakens tjeneste – sin utdannelse, karrière, familie, valg av kone. Han gir til og med fra seg sin førstefødte sønn i håp om å nå til topps i bevegelsen. Bare for å oppdage at alt han har kjempet for hele sitt voksne liv, er et eneste stort bedrag. Likevel angrer han ikke på noe, sier Martin Herbst, som nå har skrevet bok om sin tid i bevegelsen.

– Jeg betrakter livet mitt som et stykke danmarkshistorie som fortjener å bli fortalt.

Tro.

Martin Herbst bærer på en historie som folk fra hele Danmark kommer for å høre. En historie så ekstrem og annerledes at alle som møter ham brenner etter å stille ham dette ene spørsmålet: Hvorfor? Hvorfor går en begavet ung mann som har alle muligheter foran seg, inn i en lukket sekt? Hvorfor velger han å ofre sin familie, karrière og utdannelse til fordel for Moon? Hvorfor lar han en koreaner, som kaller seg «den sanne far», velge hustru til ham og stoler blindt på hans valg? Hvordan kan man tro så sterkt at man er i stand til å gi bort sin nyfødte sønn til et barnløst par i bevegelsen? Hvordan kunne det gå 18 år før bedraget og selvbedraget ble så tydelig at han forlot bevegelsen? Hvorfor studerer han etterpå til prest og lar seg bergta av en ny religiøs dogmatikk? Og hvordan i all verden er det mulig ikke å føle den minste anger, men tvert imot å kalle seg et «lykkelig og takknemlig menneske»?

– I hele mitt liv har jeg vært på søken etter kjærlighet og meningen med livet. I 18 år trodde jeg at jeg hadde funnet svaret. I 18 år trodde jeg at jeg hadde alt under kontroll. Jeg var hundre prosent sikker på at jeg hadde funnet sannheten, og at resten av verden skulle omvendes. Jeg var ikke medlem bare et par måneder av mitt liv. Jeg tilbrakte hele mitt voksenliv i bevegelsen. Jeg ofret alt: Min karrière, utdannelse, familie, mitt valg av kone, min førstefødte sønn… Og til slutt ofret jeg det som jeg hadde ofret alt for, nemlig Moon-bevegelsen. Mer kan ikke et menneske miste. Men det var også i denne kompromissløshet til livet at tilgivelsen og forvandlingen til et nytt liv fantes. Et liv med rom for tvil og brister. Et liv vendt ut mot verden omkring. Et liv med ekte kjærlighet og plass til andre, som ikke nødvendigvis tenker som en selv.

Hva er Moon-bevegelsen ?http://www.enhet.no/norge3e.php

http://no.wikipedia.org/wiki/Den_forente_familie

Sun Myung Moon

Sun Myung Moon ble født i 1920 i Nord-Korea og er vokst opp i en prestbyteriansk familie. Da han bare var 15 år gammel hevdet han at Jesus Kristus viste seg for ham og spurte Moon om han ville fullføre det arbeidet han selv ikke hadde fått utføre. Etter dette skal Moon ha hatt stadig åndelig kontakt med Moses, Buddha, Abraham og igjen Jesus. Etter å ha begynt å forkynne, grunnla han sin første kirke «Broad Sea Church» i 1946. På den tiden var Kim II Sung diktator i Nord-Korea og styrte et anti–religiøst diktatur. Kort tid etter at Sun Myung Moon grunnla sin første kirke ble han sendt til en fangeleir hvor han satt i tre år. Han ble frigjort av FN-soldater som i en periode erobret mesteparten av Nord-Korea i et motangrep etter at Kim Il Sung hadde angrepet Sør-Korea den 25. juni 1950 og dermed startet Koreakrigen. Etter løslatelsen dro han til Sør-Korea og i 1954 organiserte han Den Forente Familie.

Den Forente Familiens historie

Etter at Moon hevdet å ha møtt Jesus og andre religiøse figurer skal han i en tiårsperiode ha mottatt guddommelige åpenbaringer, som bevegelsens medlemmer kaller «Prinsippene», som Moon ga ut i 1957. Moon ansees som fullkommen og en som viderefører Jesu oppgave. Moons lære går ut på at mennesket ikke har oppfylt det ansvar Gud ga det, og at verden derfor ikke ble slik Gud hadde tenkt seg. I grunnen skulle Adam og Eva ha fått barn som skulle ha skapt Guds rike her på jorden. I stedet forførte Satan Eva (på det åndelige plan). Hun forførte så Adam (på det fysiske plan), og syndefallet ble en realitet. Dette dannet grunnlaget for den nåværende onde falne verden, der menneskene er atskilt fra Gud. Gud sendte så Jesus etter en mange tusen år lang gjenoppreisningsperiode, for at han skulle gifte seg og få syndfrie barn, men han fikk aldri den nødvendige støtte han trengte fra jødefolket og nøkkelpersoner som døperen Johannes. På grunn av menneskehetens manglende oppslutning mislyktes dermed også den andre Adam. Derfor ble det nødvendig med en tredje Adam, en Adam-skikkelse som må gifte seg, få syndfri barn uten arvesynd og legge grunnlaget for himmelriket på jorden. Den forente familie mener at Sun Myung Moon er den nye Messias og Frelser. Han bruker selv oftest tittelen «Sann far».

På det ytre plan kan Den forente familie fremtre som en kristen bevegelse. Både moralsyn og begrepsapparat har i stor grad mye til felles med den kristne lære. Bevegelsen går selv meget langt i å erklære seg enig med kristne oppfatninger. Denne likheten, noe som også hevdes av bevegelsen selv, ligger imidlertid kun på det ytre plan. Hovedgrunnen er at budskapet er langt mer vidtfavnende enn kristendommens budskap og er i stand til å omfatte både orientalsk filosofi og bygge bro over kløften mellom de abrahamske religionene kristendom, islam og jødedom.

Den forente familiens ytre mål er å skape en harmonisk verdensfamilie basert på fred, likhet, frihet og ikke minst kjærlighet. Den forente familie mener også at det er umulig å skape harmoniske familier og samfunn så lenge menneskeheten bare er opptatt med en individuell frelse. Sun Myung Moon viser selv et eksempel gjennom sitt ekteskap. Bryllupet fant sted i 1960 og regnes for å være en monumental begivenhet i Guds tusener av år lange frelsesarbeid. Sun Myung Moon ønsker ikke bare å bidra til hvert individs individuelle frelse, slik Jesus, Buddha, Muhammed (fvmh) gjorde, men ønsker å gjøre tilgjengelig en frelse på familieplan, det nasjonale og globale plan. Hans ekteskap til Hak Ja Han ga menneskeheten «Sanne foreldre». Siden bryllupet har Moon velsignet mange par gjennom bevegelsens massebryllup, der ofte flere tusen par gifter seg samtidig og inngår ekteskap velsignet av Gud.

Selv om Den forente familie ofte blir kalt for en sekt, mener de selv at begrepet ikke passer ved at de er en ‘ufarlig’ og positiv bevegelse som har klare og positive mål. Andre vil hevde at det finnes trekk ved bevegelsen som gjør den til en sekt. Det finnes imidlertid ingen klar og allment akseptert definisjon av hva en sekt egentlig er eller hva som er forskjellen på en sekt og en religion.

Det er mange lignende historier, hvor alle innbefatter Moon-bevegelsen og tidligere medlemmers kamp, det er skrevet side opp og ned – sjekk fra et svensk legetidskrift for noen år siden – hvor langt Moon-bevegelsen armer når, kan man bare spekulere i ?

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s