Det vi ikke ser, finnes ikke !

De fleste vil antagelig hevde at det vi kan sanse, det eksisterer. Ser vi en brun hest et sted, vil de fleste si at akkurat der eksisterer det en brun hest. Men det er faktisk enkelte filosofer som i utgangspunktet er uenig i dette. Det de fleste av disse filosofene hevder er at det riktignok eksisterer noe, men at det er liten eller ingen sammenheng mellom det vi ser og det som eksisterer. Enkelte vil hevde at det finnes klare eksempler som støtter opp under denne holdningen, f.eks. fenomenet farveblindhet: Dersom en person med normalt syn og en farveblind person ser på en brannbil, vil den med normalt syn si at bilen er rød mens den farveblinde kanskje vil si at den er grå. Mange slutter av dette at vi aldri vet hvordan det vi sanser egentlig ser ut.

I sitt filosofiske system delte den tyske filosofen Immanuel Kant opp virkeligheten i to deler. Den ene delen var virkeligheten slik den egentlig er, dette kalte han den nomenuelle verden , og denne nomenuelle verden er fullstendig ukjent for oss. Så har vi virkeligheten slik den ser ut for oss, dette kalte Kant den fenomenuelle verden . De tyske uttrykkene som beskriver denne to-delingen skulle være velkjente, Ding an sich, tingen slik den virkelig er, og Ding für mich, tingen slik den ser ut for meg.

george-berkeley

Et spørsmål som har tilknytning til dette er følgende:

Eksisterer det vi ikke ser?

 Dersom du tar pc din og legger den i en skuff  og lukker skuffen igjen slik at ingen kan se den  – eksisterer pc da?

Den engelske filosofen George Berkeley svarte i utgangspunktet nei på dette spørsmålet, han sa det slik: to be is to be perceived, «å eksistere er å bli observert».

Med andre ord: det som ingen ser, det eksisterer ikke. Et slikt standpunkt virker meningsløst, men Berkeley, som også var biskop, hadde hva han mente var en rimelig forklaring: Gud ser alt. Derfor eksisterer pc`en som ingen (mennesker) ser; Gud ser den, og derfor eksisterer den.

Den mest ekstreme holdningen på dette området kalles solipsisme – en solipsist er en som mener at det kun er ham selv som eksisterer, og at alt han hører, ser, opplever og erfarer kun er hans egne forestillinger. Dette synet er dog ikke særlig utbredt.

Interessert i filosofi: http://filosofi.no/, http://megoth.wordpress.com/2007/05/02/filosofi-for-til-hjernen-eller-kjedelig-m%C3%B8kk/

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s