Ting vi ikke må glemme

tsunami1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette må vi ikke glemme – dette var en stor tragedie !

Den 26. desember 2004 utløste et undersjøisk jordskjelv av styrke 9,0 utenfor øya Sumatra i Indonesia tsunamibølger som skyllet over øyene i Bengalbukta og kystområder i strendene i Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka, Somalia og over Maldivene. Det ble fra de forskjellige land etter få timer meldt om over 4300 døde og et høyt antall savnede. En knapp uke senere hadde dødstallet nærmet seg 200 000, hvorav også en rekke ikke-asiatiske land led store tap. Et tusentalls europeiske turister mistet livet i Thailand.

I 1960 gikk en tsunami over Stillehavet etter et jordskjelv i Chile. I Japan, over 17 000 km unna, mistet 200 mennesker livet på grunn av bølgen.

Også Middelhavet er blitt hardt rammet av en tsunami. Det skjedde i Messinastredet den 28. desember 1908, da over 75 000 mennesker omkom i MessinaSicilia. Noen kilder oppgir at så mange som 200 000 mennesker kan ha blitt drept til sammen når man regner med de som døde både på grunn av jordskjelvet og den etterfølgende tsunami, både på Siciliasiden av stredet hvor Messina ligger, og i og omkring Reggio di Calabria på det italienske fastland. Se Jordskjelvet i Messina, Italia.

For omtrent 8000 år siden gikk et undersjøisk ras omtrent så stort som Island ved Storegga utenfor Møre og Romsdal. Raset skapte en tsunami som også nådde Norskekysten. Det finnes spor etter tsunamien langs hele Norskekysten, fra Bømlo i sør og nordover til Troms. På Færøyane, Shetland, i Skottland og på Island kan vi også se spor etter bølgen.

 911rtrs_468x6831

Og dette skal vi iallefall aldri glemme – det mest kjente terrorangrepet i moderne historie !

Terrorangrepet 11. september 2001 er det mest omfattende terroranslag i USAs historie, både i forhold til materielle skader og antall drepte. Fire sivile fly ble kapret av selvmordsaktivister fra Al Qaida. To av dem ble med få minutters mellomrom styrtet inn i høyblokkene på Verdens Handelssenter i New York. Et tredje fly ble styrtet inn i forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon i Washington DC, mens det siste flyet gikk i bakken i Pennsylvania.
Tvillingtårnene i Verdens Handelssenter fikk skader av flykollisjonene, men skadene var ikke så store at bygningene ville kollapset på grunn av dette alene. National Institute of Standards and Technology (NIST) slår fast at hadde det brannhemmende materialet blitt sittende på sentrale bygningskomponenter, så hadde bygningene stått den dag i dag. Det var med andre ord de etterfølgende brannene som var hovedårsaken til tårnenes kollaps, ikke flykollisjonene i seg selv. Begge kollapset etter henholdsvis 56 minutter for sør-tårnet (bygning 2) og 102 minuter for nord-tårnet (bygning 1)[1]. Pentagon ble også alvorlig skadet.

Sent på ettermiddagen kollapset også bygning 7 i Verdens Handelssenter, uten at årsaken er endelig klarlagt[2].

Tapstallene var 265 fra flyene, 2 650 i Verdens Handelssenter (inklusive 343 brannmenn som gikk inn i bygningene før de raste) og 125 fra Pentagon. Tilsammen 2986 døde som direkte følge av terrorangrepet.

Like etter terrorangrepet bestemte president George Bush at USA skulle angripe Afghanistan som et første trinn i krigen mot terrorisme. Denne første krigen førte til at Taliban-regimet ble fjernet. USAs neste krig i kampen mot terrorisme var krigen i Irak som ble innledet første halvår 2003.

Angrepet ble utført av 19 arabiske medlemmer av nettverket Al-Qaida ledet av ingeniøren Mohammed Atta. Forberedelsene til angrepet hadde foregått i flere år; blant annet hadde et tjuetalls medlemmer av al Qaeda studert ved amerikanske flyskoler.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Ting vi ikke må glemme

  1. Veronica sier:

    Enig så enig. Jeg håper at menneskeheten i dag vet hva som er tegn på at en tsunami er på vei. Havet trekker seg tilbake, langt tilbake. Det er da ikke tid for å sjekke ut skjell og andre finurligheter som ligger på bunnen, men kom deg vekk og opp. Har en tante som var der, og høre om det fra noen som så og opplevde å bli evakuert opp i fjellene.. I rest my case.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s