Twitter

Twitter-bølge i Norge

De siste ukene har det vært en merkbar økning av nordmenn på Twitter. På twitdir gir et søk på “norway” 490 treff. Siden mange ikke skriver inn verken hva de heter eller hvor de bor, er dette bare en del av de norske “twitterne”. Uansett har det blitt veldig mange flere siden vi skrev om mikroblogging i fjor høst. På den tiden var det ukesvis mellom hver gang noen kvitret på norsk.

For noen dager siden lagde vi en oversikt over alle som vi i NRKbeta følger på Twitter. Det er et enkelt prinsipp: Følger du oss, følger vi deg (med et lite unntak av noen få som bruker Twitter til å spamme andre). NRKbeta har i dag 243 followers og vi ønsker oss mange flere!

Twitter

I dag ser vi at Start.no følger vårt eksempel, med egen side over sine followers på twitter. Skal vi gjette på hvor lenge det tar før en større publikasjon på nettet gjør det samme? Nettavisene? Radiostasjonene? Tv-programmer?

Men hvorfor?

Hvorfor skjer dette akkurat nå? Jeg tror det er to forklaringer, hvor den første er den klart viktigste.

Kritisk masse

I januar 2007 hadde Facebook bare 2 900 medlemmer i Norge. I dag er det over 1 million nordmenn registrert på Facebook. Den store forandringen skjedde rundt mai måned da det plutselig tok av. Tusenvis registrerte seg hver dag, og snart kastet alle nettaviser seg over fenomenet og skrev om det daglig.

Facebbok graf

Utviklingen av medlemstall for Facebook i Norge

De som var tidlig ute og registrerte seg, hadde ikke mange venner/kontakter på Facebook. Så selve nytten i nettstedet var liten, all den tid Facebook er “…a social utility that connects you with the people around you”. Men tre venner på Facebook, blir nytten ganske begrenset. Derfor var det bare entusiastene som var der i starten, de som var interessert fordi de drev med sosiale medier på nettet, endel markedsførere og folk som hadde slekntinger og venner i utlandet som brukte Facebook.

På et tidspunkt var det likevel mange nok som brukte Facebook til at andre så nytten av det. Når du registrerte deg så fant du kanskje åtte andre venner, og da var det bra nok til at du ble. Og inviterte flere venner inn.

Jeg tror det samme skjer med Twitter nå. En kritisk masse er nådd og det sprer seg da raskt til et mye større antall brukere. Selvsagt kommer Twitter aldri til å komme i nærheten av Facebook i verken antall brukere eller sosial betydning. Men mange kommer til å oppdage at Twitter er et supert kommunikasjonsmiddel som plasserer seg pent i “buketten” av måter mennesker kommuniserer på i 2008.

API-land

Hva skjer når du lar brukerne bruke nettjenesten din på egne nettsider? Den vokser. Youtube gikk foran og ga oss en liten linje med datakode som vi kunne lime på egne blogger og nettsider. Dermed kunne vi vise kule videoer fra Youtubes servere på våre egne små nettsider.

Flickr har perfeksjonert denne tankegangen, med et eget API for andre til å bruke. Et API er et sett med kommandoer og instruksjoner som gir utviklere muligheten til å bruke en nettjeneste i egne prosjekter. Med definerte kommandoer i Flickrs API kan du kalle opp bilder, funksjoner, kommentarer, tags med mere fra Flickrs arkiver. Og bygge egne nettjenester på toppen av Flickr, slik som f. eks. Big Huge Labs har lagd seg et levebrød av – på lovlig og kult vis.

Jan Omdahl

Jan Omdahl og Bjørn Rogstad om “Piracy Kills Music” – bilde fra NRKbetas Flickr-konto

Nå er det nesten utenkelig at man kan starte en nye nettjeneste uten en mulighet for andre å bruke tjenesten din på andre nettsider. Det finnes tusen eksempler:

Video: Youtube, Viddler
Bilder: Flickr, Zooomr, SmugMug
Chat: meebo, Tangler
Live video: kyte.tv, ustream, blogtv

Kom gjerne med flere eksempler om du har!

Etterhvert bygger disse tjenestene seg fast i hverandre og skaper et utrolig organisk internett. Et eksempel er NRKbetas side på viddler, der du også kan se våre siste kvitringer fra Twitter, og bildene våre fra Flickr. Den ene tjenesten bygger seg inn på den andre, og nye ting oppstår. Akkurat som i naturen. Og i dette API-landet (takk til Nina for uttrykket!) har en tjeneste som Twitter funnet sin plass. Vår oversikt over NRKbetas venner på Twitter er lagd ved hjelp av kode fra Twitter (selv om de strengt tatt ikke har et eget API).

Enkelt nok

Så der har du den: Formelen for å lykkes med en ny nettjeneste i 2008. Mange nok som følger deg i begynnelsen, og verktøy og åpenhet som gir brukerne dine mulighet til å bruke produktet ditt andre steder enn på ditt nettsted.

Derfor tror jeg NRK.no kommer til å være Norges største nettsted innen to år, større enn VG.no og Dagbladet.no som er foran oss i dag. For hva tror dere skjer når vi får opp et nytt nett-tv, basert på åpne standarder som spiller på alle mulige enheter? Og med et API som gjør at du og jeg kan bruke mye av innholdet til egne prosjekter…?

Oppdatering

I løpet av kvelden har både TV2 Nyhetene og Dagbladet opprettet egne kanaler i Twitter. Skal bli interessant å se hvordan de bruker interaktiviten i Twitter til å kommunisere med brukerne sine. Men først av alle var jo P3 som samlet alle sine tilbud i en Twitter-kanal for flere uker siden: twitter.com/nrkp3. Masse poster hver dag, musikk, film, spill, konserter, alt som P3 byr på.

Og antall nordmenn på Twitter er nå nesten 800500, i følge Twitdir.

Dagbladet

http://nrkbeta.no/twitter-bolge-i-norge/

Stor omtale av Twitter i Dagbladet onsdag ettermiddag: “Er Twitter det nye Facebook?”, skriver Jan Omdahl.

Dette er de nye folkevandringene: Nettbefolkningen migrerer fra det ene nettsamfunnet til det neste, som en gigantisk lemenflokk.

På denne dagen tidligere år på NRKbeta…

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s