Finnes akseptable gylne fallskjermer ?

actaDet er rart med det, selv i disse finanskrise-tider – at jo dårligere jobb man ofte gjør, jo høyere er bonusene. Acta gikk fra ca 1 milliard i overskudd i 2007, til 125 millioner i 2008. Allikevel ble bonus til investeringsdirektør, direktør i Norge og direktør i Sverige ca. 28 millioner kroner. Hadde de tre nevnte ikke fått bonus, ville lønnen alene kun utgjort kr. 4,3 millioner. Hvorfor fikk de bonuser ? Jo, fordi dette ble avtalt i tidligere år, tatt høyde for kostnadsmessig og utbetalt i 2008. Nytegning(omsetning) gikk fra 26 milliarder til 10 milliarder i samme periode. Lett å skjønne dette ? Ja, det er egentlig det .

 

Det blir litt sånn at om man ønsker en god og bred rekruttering, så koster det. Allikevel vil jeg påstå at om finanskrise-tidene ikke hadde vært et tilfelle, kunne man planlagt og kommunisert denne formen for bonuser på en bedre måte – slik at det ikke så ut som om man får noe man ikke fortjener. Da ville nok avtalene blitt bedre for selskapene også. Og ikke minst renommèet ville sett bedre  ut – «Vi jobber hardt for pengene dine» er mottoet til Acta. Men er det verdt alle penga ? Eller er det bare peanøtter i den store sammenheng ?

svennis_25479f

Torsdag kveld kom beskjeden om at Sven-Göran Eriksson (61) er sparket som trener for Mexicos fotballandslag. Onsdagens 3-1-tap for Honduras i VM-kvalifiseringen ble den utløsende faktoren. Svensken ble dermed trener i Mexico i bare 10 måneder. Mexicos fotballforbund begrunner avgjørelsen med lagets svake resultater.  Først fikk han landslagstrener-jobben for England(fikk sparken), overtok Manchester City(fikk sparken) og til slutt Mexico(fikk sparken). Totalt utbetalt – til tross for at han fikk sparken ?! – ca. 80 millioner kroner.

 

 

NA24

Når kom fallskjermene?
Sluttpakker har vært en del av norsk næringsliv i lange tider, men begrepet «gyllen fallskjerm» er relativt nytt.
Ifølge språkforsker Boye Wangensteen ved Universitet i Oslo ble begrepet «gyllen fallskjerm» vanlig i norske språk fra 1990. Arbeiderbladet omtalte i 1990 sluttpakken til Dyno-sjef Hans O. Bjøntegård som en fallskjerm.
Litt senere samme år beskrev samme avis sluttpakken til universitetsdirektør Kjell Stahl som en gyllen fallskjerm.

Her er ei gyllen liten liste – flere av disse avtalene er blitt reforhandlet i ettertid, når selskapene og mottaker skjønte at kommunikasjonen og presset fra media, og redselen for omdømme kunne bli skadet. For det blir fort problematisk det hele. Ikke at det inngås avtaler om hverken fallskjermer, bonuser eller provisjoner – men at det kommunisere så til de grader uvettig. Hvorfor ikke lage avtaler som tåler dagens lys, som kan forklares i media og som har en intelligent forklaring folk kan forstå. Det blir rart når selskaper som i utgangspunktet står for moderasjon, og gjerne har ledere som i andre sammenhenger er ute å fordømmer og mener om andre – plutselig står avkledd igjen fordi de er oppdaget med hånden i honningkrukken. I disse tider, synes jeg man skal være ekstra varsomme – spesielt for selskaper som ønsker å fremstå med riktige holdninger og idealer, med riktig etikk og moral. Vi vet vel neppe helt konsekvensene av hva omdømme-skade kan bety – det er selvfølgelig svært variert fra bransje til bransje, men jeg har ingen grunn til å undervurdere dette.

fallskjerm

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s