Mount Rushmore og slaget ved Little Big Horn

Det finnes mye annet enn Mount Everest å se på når det gjelder fjell. Ikke minst når det gjelder severdigheter på historisk grunn.

Rushmorefjellet(Mount Rushmore National Memorial) er et nasjonalt minnesmerke som ligger i Keystone, Sør-Dakota. I granitt ble bysten av George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln hugget ut mellom 1927 og 1941 av Gutzon Borglum og 400 andre arbeidere. Årsaken: markering av landets 150 – årsjubileum.

youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1dq8lXWHJnw 

http://www.youtube.com/watch?v=XpnhMQpCJ2Y

Leser man om Black Hills på Wikipedia.org – finner man noe interessant:

Black Hills er en ganske liten, isolert fjellkjede og strekker seg fra de store slettene i vest Sør-Dakota og innover i Wyoming.

Området har vært bebodd av indianere siden rundt år 7000 f.Kr. Arikara-indianerne kom rundt år 1500 og etter disse kom de mer velkjente Cheyennene, Crow, Kiowa og Pawnee-indianere. På 1800-tallet kom Lakota-indianerne (Sioux) og drev alle de andre stammen vekk og tok landet som de kalte Paha Sapa, selv.

 

I 1870-årene ble det oppdaget gull i området og den siste store indianerkonflikten ble utløst på grunn av dette, Black Hills krigen. I følge en avtale kalt Fort Laramie avtalen av 1868, hadde Lakotaene rettighetene på landet, men ettersom det kom flere og flere hvite gullgravere ulovlig inn i landet, eskalerte konflikten. Den amerikanske stat som var i en økonomisk krise for tiden, så på gullfunnet som en stor mulighet og sendte derfor George Armstrong Custer og hans 7.kavaleri inn i indianernes land for å finne ut det virkelig var gull der. I 1874 fant ekspedisjonen gull noe som da ville senere besegle skjebnen til området og indianerne som bodde der.

Det ble et gullrush som varte fra 1875 til 1878 og tusenvis av gullgravere og lykkejegere dro til Black Hills, og grunnla byer som Deadwood, Custer City og Lead. Fra 1880 gav gulldriften 4 000 000 dollar årlig og sølvdriften 3 000 000 dollar årlig.

 180px-g_a_custer

George Armstrong Custer(1839-1976)

 

 Indianerne hadde selvfølgelig ikke latt alt dette skje med deres tillatelse så de hadde reagert med våpen og begynte å slåss mot nybyggerne. Under denne krigen vant Lakotaindianerne deres største seier noen sinne, der de i 1876 i slaget ved Little Bighorn i halverte Custers 7.kavaleri og drepte General Custer. Men de kunne ikke stå imot blåjakkene lenge og en fredsavtale ble undertegnet i 1876 der USA «kjøpte» landet fra Sioux-indianerne.

 

09_littlebighorn

 Her foregikk slaget ved Little Big Horn – det finnes en rekke historiske bilder fra dette slaget, blandt annet av de store personligheten som fremkommer nettopp på bakgrunn av at indianerne både vant og tapte i dette slaget. Tapet var så til de grader fatalt – at troppene som ble samlet i ettertid av dette slaget, formelig knuste all indianer-motstand og bygde et indianer-hat i befolkningen uten sidestykke i amerikansk historie.

 tropper-ved-little-big-horn

 

 Troppesamling ved Little Big Horn – 2 dager før selve slaget.

 

     BE036587

George Armstrong Custer  med sine speidere – noen dager før slaget

  comanche-leir-ved-blackhills-like-fc3b8r-slaget

 

Comanche-leir -fortropper til den største opptrappingen av indianr-krigere i historien. Den fatale tabben Custer gjorde, var å dele egne tropper, nettopp fordi han ikke trodde indianerne var så mange som de var – dermed tapte han slaget.

  

 custer

 

   

sitbull

 Sitting Bull

  calhill

 

Her kan du tenke deg tusen på tusener av indianere samlet – en større hær har verden aldri sett. Blodbad var stikkordet.

 

  crazyhorse

Crazy Horse(1838 – 1877)

Ettersom dette «kjøpet» var i strid med Fort Laramie avtalen, er saken under debatt den dag i dag. I 1980 fastslo høyesteretten i USA at Black Hills ble ulovlig tatt fra indianerne og tilbød at 100 milloner dollar skulle bli betalt. Lakotaene avslå for de ville heller ha landet tilbake noe de også streber etter i dag. Senator Bill Bradly fra New Jersey prøvde å få gjennom et lovforslag om at de skulle få tilbake et stykke av landet, men det ble avslått grunnet manglende støtte fra Sør-Dakotas representanter i kongressen.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s