4.episode av Aker-sagaen – bløff, misforståelse eller manglende forståelse ?

Når man sammenfatter informasjonen hentet fra jounalistene i N24, og ser på hvilke spørsmål partene har stilt til hverandre, man man lure på om de snakker om samme saken. Svarene er ikke kommet, kun spørsmålene – som alene ser tilsynelatende fornuftig ut. Kjøll hevder jo faktisk at hun ikke kunne informere Sylvia Brustad eller departementet, rett og slett fordi hun ikke visste. Aker på sin side hevder at Kjøll var informert om hele transaksjonen, og stiller seg uforstående til at Kjøll ikke gav grundigere informasjon.

Jeg er slett ikke sikker på at all informasjonen som kommer fram nå stemmer helt – og det er på tide for partene å møtes, gjerne i en pressekonferanse, hvor de forklarer sin side av saken

Akers spørsmål til Kjøll:

«• Hvorfor ba du om informasjon om transaksjonene før ditt møte med departementet 25. mars, dersom du skulle begrense dialogen i møtet til det som var offentlig kjent?

• Hvordan kunne du skrive i eposten av 25. mars at du hadde orientert om omfang og prosess dersom du ikke delte med departementet det du visste om omfang og prosess?

• Hvordan kan departementet kritisere Aker for ikke å ha gitt informasjon som du selv mener ville vært brudd på innsidereglene?

• Hvordan kunne du i eposten av 25. mars skrive at transaksjonene ble positivt mottatt av departementet hvis du ikke delte med departementet den kunnskap om transaksjonene som du hadde fått?

• Hvordan kunne vi oppfatte din epost av 25. mars på annen måte enn at departementet hadde mottatt og forstått informasjonen om transaksjoner og prosess? »

Aker hevder Kjøll allerede tirsdag den 24. mars fikk en utfyllende og detaljert redegjørelse om Aker-transaksjonene, inkludert konklusjonen om at det verken ville være nødvendig med en generalforsamling i Aker Solutions eller styrebehandling i Aker Holding.

Aker Holding kom i stand da staten og svenskene kjøpte seg inn i Aker Solutions i 2007. Aker Holding eier 41 prosent av aksjene i Aker Solutions, og statens indirekte eierandel i Aker Solutions blir dermed omtrent 12 prosent. Statens eierskap i Aker Solutions er organisert gjennom Aker Holding. Staten eier 30 prosent av aksjene i Aker holding, mens 60 prosent eies av Røkkes Aker. Svenske Saab/Investor eier de siste 10 prosentene. Røkke eier 68 prosent av aksjene i Aker. Man kan faktisk stille seg et spørsmål om Kjell Inge Røkke burde tatt dette til generalforsamlingen – staten er storeier i Aker Holding, men langtifra så stor i Aker Solutions.

Røkkes salg til Aker Solutions:

• 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk

• 46 prosent i Aker Oilfield Services

• 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply)

• 33 prosent i teknologiselskapet Odim

Betaling fra Aker: 1434 millioner
Aksjonærlån: 207 millioner
Betaling til DOF: 277 millioner
Aksjonærlån fra DOF: 23 millioner

Totalt: 1941 millioner.

mail1

Så tenker jeg:

 Hvor er den utfyllende og detaljerte redegjørelse ? (Kan Aker bevise at denne informasjonen er gitt ?)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kjølls spørsmål til Røkke

Berit Kjøll har stilt fire spørsmål til Kjell Inge Røkke som hun ønsker hans svar på.

– Jeg svarte høflig på Akers spørsmål til meg, så får tiden vise om han svarer på mine, sier Kjøll.

Her er spørsmålene:

1. Aker Holding er et partnerskap med 4 eiere, Aker, Staten, SAAB og Investor. Hvorfor har du ikke behandlet de øvrige tre eierne som partnere i denne saken, som har så stor betydning for verdiene i Aker Solutions?

2. Hvorfor har du bevisst valgt en hasteprosess uten involvering av meg og representanten for SAAB/Investor?

3. Hvorfor bruker du nå så mye tid på å forsvare din omgåelse av aksjonæravtalen ved bruk av juridiske krumspring i stedet for å forklare dine partnere hvorfor disse transaksjonene etter din mening er industrielt fornuftige for alle aksjonærene i Aker Solutions?

4. Hvorfor brukte du ikke anledningen den 13. mars i møte med NHD og den 20. Mars med SAAB/Investor til selv å gi en grundig redegjørelse av de øvrige fire transaksjonene?

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s