Dagbøkene til Amundsen og Nansen

Dagbøkene til historiens desidert tøffeste nordmenn – Amundsen og Nansen. Det er verdt faktisk å ta en titt på www.polarhistorie.no mens du venter på dagbøkene. Makan til tøffinger skal du lete lenge etter. Dette er en fordums tid, uten snøscooter, helikopter eller andre muligheter til å bli hjulpet om noe gikk galt. Dette er menn med vanvittige innstillinger og vilje – som man virkelig bør lese for å forstå dimensjonene av.

 

For første gang skal du og jeg få lese alle dagbøkene fra de store norske polarferdene fra 1888 til 1930.

dagbok-amundsen

Et gigantisk arbeid er igangsatt i regi av Nasjonalbiblioteket og Frammuseet for å gjøre alle polardeltagernes dagbokopptegnelser i originalversjon tilgjengelig – usensurert – på nett og i søkbare versjoner.

I første omgang er det snakk om litt over hundre dagbøker fra de store polarforskerne og skipsmannskapene. Dagbøkene strekker seg i tid fra Fridtjof Nansens Grønlands-ferd i 1888 til 1930. De første blir tilgjengelige på nett i august i år, de siste skal være klare i 2011.

Dugnadsinnsats.

Seks medlemmer av Oslo Guidelaug St. Hallvard og Oslo Guideforening har siden nyåret på dugnadsbasis vært i sving med å transkribere de håndskrevne dagbøkene til lesbar datatekst. Tekstene blir så kodet, slik at man kan søke på nettet på for eksempel et navn, sted eller dato. Nasjonalmuseet vil bidra med digitalisering av de originale dagbøkene samt gjøre tekstene tilgjengelig via sin egen og Frammuseets hjemmeside.

– Dette er et banebrytende arbeid. Opptegnelser som har vært glemt i 100 år, gjøres nå tilgjengelig for hele verden. For alle dagbøkene skal legges ut, ikke bare på norsk, men også på engelsk, sier direktør Geir O. Kløver ved Frammuseet.

– Mange dagbøker er ukjente. For eksempel skrev halvparten av mannskapet på den første «Fram»-ferden med Nansen dagbøker. Det samme gjaldt mannskapet på den første sydpolekspedisjonen 1910–1912 under Roald Amundsen. Noen skrev kort, andre mer utførlig.

Usensurert.

Ved at dagbøkene gjøres tilgjengelig i originalversjon, vil alle som er interessert komme uhyre tett på ekspedisjonsdeltagerne.

– Mange dagbøker ble skrevet i affekt. Det var øyeblikkskildringer, i motsetning til mer reflekterte nedtegnelser i ettertid.

– I mye som ble publisert er opplysninger fra dagbøkene fjernet. Ved at skipsmannskapenes dagbøker også gjøres kjent, får vi plutselig andre kilder til kjente hendelser. For eksempel kan man, ved å søke på Nasjonalbibliotekets eller Frammuseets hjemmesider etter at alt er gjort tilgjengelig, få frem hele syv ulike beretninger om da skruisen veltet over «Fram» i Arktis 5. januar 1895, sier Kløver.

Dagbøkene forteller om personlige tragedier, lykkelige øyeblikk, sykdom, personmotsetninger, om hjem og familie.

– Jeg har aldri opplevd en så nøktern person som Roald Amundsen. Han skriver fakta, ingen følelser så langt, sier Oslo-guide Knut Aslaksen, som transkriberer Amundsens første dagbok fra «Belgica»-ekspedisjonen til Antarktis i 1897–1899.

– Å, bare vent, Amundsens følelser kommer til overflaten, forsikrer Kløver og tilføyer:

– Jeg har selv lært at Amundsen hadde en gudstro som jeg ikke kjente til.

Sydpolekspedisjonen 1911

Roald Amundsens dagbøker fra «Belgica»-ekspedisjonen i 1897–1899 legges ut i august. Deretter kommer alle sydpoldagbøkene i 2010–2011.

Fridtjof Nansens 35 dagbøker blir tilgjengelig i 2011.

Andre dagbokforfattere inkluderer bl.a. Oscar Wisting (polfarer), Otto Sverdrup (ekspedisjonsleder), Christian Doxrud (kaptein), Hjalmar Johansen (polfarer), Thorvald Nilsen (kaptein), Ivar Fosheim (jeger/altmuligmann), Ludvik Hansen (altmuligmann), Adolf Schröer (oseanograf), Jørgen Stubberud (snekker), Edvard Bay (geolog), Herman Simmons (botaniker

 

 

 

 

 

 

 

nansen

 

 

Nansen

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Dagbøkene til Amundsen og Nansen

  1. veronica365 sier:

    KULT!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s