5.episode av Aker-sagaen

Pressekonferansen er igang – intet nytt under den blå himmelen, må vite. En intern gransking finner vel relativt sjelden noe galt.

Det er rettet noen juridiske betraktninger, spesielt på at dette burde vært lagt fram i generalforsamlingen overfor de øvrige eierne. Konklusjonen er at det ikke er andre innvendinger enn de som er kommet fra Saab. Verdivurderingene omtales som godt nok bearbeidet på forhånd av DnB Markets og omtales snarere som rimeligere enn dyrere enn de burde vært. Internt i Aker ASA har det vært gjort en tilfredstillende jobb.  Advokatbistanden under transaksjonene konkluderer med at å fremlegge dette for generalforsamling, ikke var nødvendig – her var 3 forskjellige juridiske miljøer i Norge som konkluderte med det samme. Aker Solutions ASA og dets generalforsamling ble også vurdert som ikke nødvendig å avholde. Utløser avtalen særskilte rettigheter for minoritetsaksjonærer – konklusjonen er at dette ikke er tilfellet, og at det kun er saker i generalforsamling i Aker Solutions ASA som kan gi slike særskilte rettigheter.

Konklusjonen: Selskapet har opptrådt ryddig gjennomgående i hele saken.

Hva gjør så departementet,ministeren og ikke minst Statsministeren nå ?

Valgene er ikke mange. Statsministerens eget kontor nå fremsatt et sterkt behov for å få stoppet avtalen, og lover full krig mot Aker og Røkke. Når dette behovet er så sterkt formidlet, binder jo departementet og ikke minst Statsministeren seg selv opp så til de grader, at de må gjennomføre en juridisk offensiv – som det ikke er helt klart at de faktisk kan vinne. For spørsmålet som jo må stilles, er om Staten har gjort jobben sin – både gjennom Kjøll og gjennom Brustads departement.

Velger nå Staten å droppe saken, vel – så får de leve med et visst stempel som inkompetente som både eiere og styremedlemmer, hvilket nok vil svi ved neste valgrunde. Og spørsmålet om Staten skal eie og være profesjonelle markedsaktører, vil jo definitivt dukke opp igjen.

Jeg tror nok Staten igjen vil sette ressurser på å granske sin side av saken – Pareto er bestilt,  og det skulle ikke forundre meg at disse konkluderte annerledes. Da må departementet bestemme seg for om de ønsker en rettsak på avtalen. Dette kan vinne og tape. Hva blir så konsekvensene om de taper ? – dette spørsmålet vil nok bli besvart de neste dagene.

Etter mitt syn – bør nok saken snart stilne. Jeg er redd Brustad og departementet vil tape, og det er til å håpe at de innser dette før de iverksatter en eventuell rettsak, som vil medføre større skader på Aker og Regjeringen enn hva som kan tenkes nå. Det kan også tenkes at Aker Solutions ledelse vil komme på banen, avtalen kan reverses om det inngås en avtale om det. Hva som da må ligge i potten for at dette skal kunne gjennomføres, kan bare spekuleres i.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s