Må vi bli færre på jorden for å overleve ?

Attenborough skremt av befolkningsvekst

David Attenborough har blitt beskytter for tenketanken Optimum Population Trust, en organisasjon som jobber for å begrense befolkningsveksten på jorden.

– Veksten i antall mennesker er skremmende, sa Attenborough
I det siste har Sir David tatt sterkere til orde for å begrense jordens befolkning. Jeg har aldri opplevd et problem som ikke er lettere å løse med færre folk – eller vanskeligere eller umulig å løse med flere, skal Attenborough ha sagt i forbindelse med sin inntreden i organisasjonen.

barn_p__ferie_-_cre_178688b1

Optimum Population Trust ble grunnlagt i 1991, og kjemper for å redusere Storbritannias befolkning med minst 0.25 prosent årlig. Ett av tiltakene de vil ha igjennom er at kvinner ikke skal få flere enn to barn, og de vil oppfordre par til å begrense størrelsen på sine familier. OPT mener også at vi må yte motstand mot krav om høyere fødselstall, og innse at økt befolkningsvekst er umulig.

Matvarekrise. Nylig lanserte FNs miljøprogram rapporten Verdens miljø- og matkrise, som fastslår at opp til 25 prosent av verdens matproduksjon kan gå tapt i 2050 som følge av miljøødeleggelser og klimaforandringer. Rapporten, som understøttes av tall fra Verdensbanken og andre FN-organer, viser at matvareprisene kan komme til å foreta store hopp fremover, og komme til å øke jevnt for første gang på 100 år.  Virkningene av de klimaendringer som FNs klimapanel varslet i sin 2001-rapport, kan nå påvises over hele Asia: Matproduksjonen faller i de fleste land, isbreer smelter og permafrosten tiner, sykdommer som er relatert til klimaendringer og hete øker i omfang, og biologene har påvist forandringer i økosystemene både på land og i havet. Knapphet på ferskvann er den mest alvorlige følgen av klimaendringer i Asia. Frem mot 2050 vil spesielt Sør-, Vest-, Sentral- og Sørøst-Asia få problemer med vannforsyningen, fordi vannføringen i de store elvesystemene reduseres. Samtidig øker behovet for ferskvann, på grunn av befolkningsvekst og høyere levestandard med et tilhørende, større vannforbruk. Anslagene er usikre, men det antas at innen 2020 vil 85 – 120 millioner mennesker rammes direkte. Innen 2050 vil tallet være nærmere én milliard. I India vil den årlige tilgangen til ferskvann per person reduseres fra dagens 1900 kubikkmeter til 1000 kubikkmeter i 2025, som en følge av befolkningsvekst og klimaendringer.

Hvilke konsekvenser vil det få å foreta en regulering av dette – dersom det skulle bli nødvendig ? I Kina fikk vi gutte- og jenteproblematikken, hvor jenter var langt mindre ønsket enn gutter. Hva om man får flere barn – skal det straffe seg da ? I land som Norge tror jeg faktisk ikke dette blir noe problem, da vi har et gjennomsnitt på antall barn som er relativt nær det som skisseres. Spørsmålet er jo om verden kan forenes om slike tanker, eller blir det bare de barnerike landene som må redusere antall barn ? Matvareproduksjonen er for liten, påstås det – eller er den skjevt fordelt ? Forsøpling og forurensning på grunn av for stor populasjon, kan kanskje bøtes på ved bedre teknologi ? Jeg personlig liker ikke denne vinklingen på utfordringene – det tukler med menneskers liv – folks ønsker om barn og familie, og jeg tror heller ikke at dette vil være den enkleste saken å enes om – dersom det er målet. Kulturer svært forskjellige fra våres, har også andre begrunnelser for å ønske seg flere barn.

Snur man på saken, skal man da belønnes når man ikke får barn, siden man sliter såpass på verdiene og verden ved å ha dem ? Det skulle ikke forundre meg om dette blir et innspill i denne debatten på sikt. Dette er vanskelig problematikk – vi blir for mange på jorden, uten å ha mulighet til å finne oss en ny jord ? Vi kan ikke hanskes med eget søppel, egen matproduktsjon, fordeling av godene – vi kriger, slåss og er uenige om ressursene. På bakgrunn av dette skal vi da altså begrense barneproduksjonen i fremtiden ? Hva blir det neste ? Skal hvert land også redusere endel av egne innbyggere , dersom det viser seg at begrensning av barneproduksjonen ikke virker ?

 Bloggurat
Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

Jeg har plassert min blogg i Buskerudnorske bloggkart!
 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Må vi bli færre på jorden for å overleve ?

 1. Admiralen sier:

  Befolkningsreduksjon? Teori bare. I praksis vil mesteparten av jorda si nei til det.
  Og «reduksjon» i Europa vil jo fortløpende bli annulert av innvandring likevel.
  Innvandringen skjer selvsagt bare for at kjøpmannsstanden skal få profitt; fra at forbruksveksten ivaretas av økende folketall.
  Å tro at innvandringen skjer for «å være snille» med innvandrerne er naivt.
  Se på Kongo, så ser vi at omtanken er så som så med den tredje verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s