Kaperbrev – with license to kill !

USA har for alvor kastet seg inn i kampen for å bekjempe sjørøveri utenfor Somalias kyst. Nå har også outsideren i den amerikanske presidentvalgkampen, Ron Paul, sammen med flere nasjonale sikkerhetseksperter tatt til orde for å gjenoppta den såkalte kaperfarten fra seilskutetida på 16-, 17- og 1800-tallet.

Artig forslag – om man ser på kostnadene det nå koster å iverksette redningsaksjoner, blir altså disse pengene utbetalt til de som fullfører oppdraget med å stoppe, forhindre eller ta av dage sjørøverne.  Så om det står om noen millioner som utbetales som dusør, tenker jeg nok det ville blitt endel småbåter med en masse ex-commando-soldater bevæpnet til tennene – på jakt etter sjørøvere. Dette forslaget er så dumt at det ikke er til å tro !

De som drev kaperfart, ofte omtalt som «gentlemanpirater», fikk immunitet fra en stats regjering til å drive sjørøveri mot andre pirater. Ikke sjelden var skillet mellom kaperne og andre pirater uklart. Enkelte kapere utførte pirattokt uten kaperbrev.

Kaperfart, kaperi eller kaperkrig er sjørøveri med myndighetenes godkjennelse, drevet av privatpersoner for egen regning som et virkemiddel i krigføring til sjøs. Målet for kaperfarten var å ta kontroll over fiendens handelsskip og føre dem og deres last til egen havn som prise. En kaper var betegnelsen både på en privat båt som var utstyrt med våpen for slik virksomhet og på kapteinen om bord. Kaperfart foregikk hovedsakelig fra 1600-tallet til omkring midten av 1800-tallet.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s