Vinteren er død – leve våren !

Søndag er en flott dag, våren er kommet, plenen begynner å bli grønn. Kun små snøflekker kjemper forgjeves mot sola som smelter nådeløst. Jord og bark er kjøpt inn, river og raker, trillebårer og spader, alt skal i bruk for å gjøre hagen så flott som mulig til sommeren.  Det er spennende å se de samme bildene, før og etter snøen:

var-2009-005medarbeider-fra-eurest-vektergarden-drammen-002

 

 

 

 

Iløpet av noen uker, titter det grønne frem – spiringen skjer nesten umiddelbart, plenen formelig ber om å komme fra. På områder vi har tatt vekk det døde gresset på toppen, kommer det grønne nye gresset iløpet av en dag eller to. På de områdene dette ikke er gjort, er det fremdeles gult og vissent.

var-2009-006

medarbeider-fra-eurest-vektergarden-drammen-001

 

 

 

 

Men vår og solvær er ikke alle forunt.

– Det varierer veldig, det er varmt og mye pent i sør, i Troms og Finnmark er det et intenst lavtrykk. Der kan det blåse opp til kortvarig, liten storm.

Nordover fortsetter ruskeværet som har preget landsdelen de siste dagene, men frem mot slutten av uken er det vår i vente, også i nord. Pent.no melder at temperaturene i Tromsø kryper oppover til neste helg og søndag kan det bli hele åtte varmegrader.

img_0205

 

 

Det går mot sommeren, når ungene kan være ute i det fine været – solen steiker og det er tusenvis av leker, sykler, baller, spader, klatrestativer og i det hele tatt rundt hele eiendommen. Alt spirer og gror i et vanvittig tempo. Når plenen er klippet ferdig i den ene enden, er det bare å begynne i den andre. Gjødsle plenene folken: Ikke begynn med det !

 

 

 

 

Å gjøre hagen klar for sommren er en svært jobb, det er mange ting å passe på – jeg er jo av den oppfatning at ofte kan det være greit å ikke gjøre noe, og det er forbausende hvor fin hagen blir allikevel – kalk, gjødsel, beskjæring, luking osv, osv – her er noen tips for de ivrigste:

Beskjær busker og trær. Stell småplanter som er dyrket inne og fyll på komposthaugen. (fra Klikk.no)

Når jorda blir varmere og du rensker opp i rabatter og bed, sørg for at du ikke luker vekk selvsådde ettåringer og stauder.

Småplanter av Revebjelle og andre planter som har formert seg på egen hånd via frø, kan med fordel flyttes dit du vil ha dem. Flytt planter på litt kjølige dager med overskyet vær hvis du skal plassere dem der det er full sol.

Pvar-2009-007rikling av sådde planter

Ellers er prikling av småplanter du har sådd inne også en aprilsyssel. Husk at plantene skal drives kjølig og lyst når de er priklet, ellers blir de fort lange og skrantne. Bruk tilleggslys hvis du kan. Pass på røttene, pott om i større potter hvis røttene stikker ut av bunnen av potta.

Les også: Slik planter du blomsterløk

 Frø og herding

Begynn herding av sådde planter i april. Sett plantene ut på store brett o.l. om dagen — ikke rett i sola — og ta brettet inn om kvelden så lenge det er fare for frost. På denne måten venner plantene seg til både temperaturforskjeller og vind, slik at overgangen ikke blir så stor når småplantene skal plantes ut i mai.

Gressplenen

Mange steder i landet vil gressplenen være for våt til å gjøre noe med i store deler av april. Når plenen har tørket opp, kan du rake vekk løv som legges på komposten og gi plenen en toppdressing eller gjødsle over. Ikke glem å sende gressklipperen på service.

Jord

Grav inn kompost eller kugjødsel-kompost for å forbedre dårlig jord. Bruk organisk avfall hvis du har. Gjødsle rabatter og bed.

Tildekking

Vi minner vi om dekking av jorda. Når snøen forsvinner er det lurt å dekke til områder du skal beplante (eller så på) med aviser, tykk duk, plast e.l. for å holde ugress vekk inntil plante/såtidspunktet kommer.

Ugresset er oftere raskere til bens enn en hageeier, så det gjelder å ligge i forkant!

 

Beskjæring av busker og trær

Skjær vekk kryssende greiner, tynn og dårlig vekst aller først.

Ved løvsprett kan du beskjære roser. Fjerne døde og skadde grener (skjær vekk så nær bakken du kan, skråstilt snitt så vann renner av) på alle slags busker og trær for å unngå grobunn for soppsykdommer. Lonicera (kaprifol) kan tidlig vår skjæres tilbake til rundt 1m høyde, lavendel beskjæres hardt men ikke til gammel ved, og av andre busker som kan beskjæres nå er disse aktuelle: Sommerfuglbusk (Buddleja davidii), berberis, fagerbusk (Kolkwitzia), buskmure (Potentilla), syrinhortensia (Hydrangea), høstblomstrende spirea m.fl. Hard beskjæring kan gjøres på sibirkornell, gullkornell (Cornus stolonifera), hvitpil (Salix alba) – da kommer det nye grener i frisk farge.

Gjødsle etter beskjæring

Vårblomstrende busker som gyvel og hengegullbusk (Forsythia) vedlikeholdsbeskjæres rett etter blomstring, det samme gjelder tidligblomstrende klematis som Clematis alpina.

Plen med vårblomster.

RAK PLENEN: Plenen kan rakes når den har tørket opp. © Foto: Alex Staubo/Flickr

Fyll på komposthaugen

Pass på å bruke kompostkvernen etter hvert som du beskjærer trær og busker. En haug med kvist blir langsomt jord, oppkvernet kvist lagt på komposten er en god begynnelse til god hagejord. Oppkvernet kvist kan også benyttes som jordtildekking i bed og rabatter, og rundt trær — men ikke helt inntil stammen.

 

Nyttehagen

Tomater vannes og gjødsles, pass på å knipe av sideskudd. Sett plantene ut til herding (ikke midt i solsteika) og ta dem inn om kvelden. La brenneslen stå i fred, og lag gjødselvann av den senere.

Bjørnebær beskjæres først når du ser hvilke grener som har fryst tilbake.

Jordbærplanter dekkes med hvit fiberduk for å skape et bedre klima for plantene, duken både beskytter og setter i gang veksten. Dekk til mellom rader med bark, halm eller gressklipp.

Så grønnsaker på friland. Er jorda varm nok mot slutten av april, kan du så grønnsaker ute. Dekk såfeltet med fiberduk, så beskytter du frøene mot sultne fugler.

 

Les også: Terrassen klargjøres for våren (video)

Deling av stauder

Stauder som hosta, ryllik, aster, daglilje (Hemerocallis), flokk, veronika, hageiris, nøkleblom m.fl. er lette å dele om våren. Spa opp hele planta, og del den forsiktig med kniv, greip eller to hageklør hvis den ikke kan rives lett fra hverandre med hendene.

Røttene bestemmer delingsmetoden. Iris deles ved å trekke rotstokkene fra hverandre først, deretter dele de med kniv. Skjær bladverket ned til 15cm på store Iris for å hindre vindskader. Delene settes ca. 12 cm fra hverandre. Vann godt, og husk at rotstokkene skal være synlige ellers kan de lett råtne i jorda.

Hosta og andre stauder

STAUDER: Stauder kan deles tidlig om våren. © Bulbpix.com

Roser

Har du bestilt barrot roser og jorda er for våt til å plante i, kan du lagre rosene midlertidig ved å sette dem skrått (ca. 45 grader) ned i jorda slik at det meste av planta er godt dekket til med jord/kompost, til hagejorda blir tørrere og bedre egnet for planting.

Er været generelt for dårlig/kaldt, kan du også potte rosene opp i store potter og sette plantene lyst og litt kjølig inne til været bedres. Flytt pottene inn ved fare for frost, spesielt viktig i nye beplantinger.

Rhododendron

Din favorittplante kan formeres ved å tvinge et lavtvoksende skudd ned i jorda (må holdes på plass) slik at skuddet slår rot og du har en ny plante neste år.

Blomsterløk

Kjøp inn sommer- og høstblomstrende løk og plant i potter for tidlig driving, eller plante de rett i jorda hvis det er varmt nok hos deg.

 

Drivhuset

Planter som er drevet frem inne kan etter hvert flyttes ut i drivhus eller kaldbenk avhengig av hvor i landet du bor. Tilleggslys vil være nødvendig i starten. Husk å se over drivhuset (rengjøring!) hvis du ikke ordnet det i høst.

Fuchsia: Skjær tilbake gamle greiner på overvintrede Fuchsia, vann moderat til plantene er i god vekst.

Dahlia kan forkultiveres i potter i drivhuset, og settes ut i hagen senere når all fare for frost er over.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s