Penger kan gjøre alle til en toppklubb i norsk fotball !

Det er med en meget forbannet interesse jeg nok en gang konstaterer at jeg er og blir Viking-fans ! Jeg kommer aldri til å skifte lag, og jeg kommer iallefall aldri til å holde  med lag som Strømsgodset, Brann, Vålerenga og de oppi Nord-Norge. Jeg skal være mørkeblå til Dovre faller. Selv når jeg er forbanna, ikke bare veldig, veldig skuffa ! Hvorfor er det så vanskelig. Å sette sammen et fotball-lag bestående av de beste fotballspillerne i Norge, med den beste treneren, administrasjon, stadion og økonomi ? I Viking har vi kulturen, historien og tradisjonene. Vi har økonomien(iallefall litt), vi har publikum(om bare flere gadd å gå på stadioen).

Vi har investorene, vi har mulighetene og vi har kloke nok hoder til å få det til. Tror jeg. Hvorfor skal det gå 10 år mellom hver gang vi vinner noe ? Og når vi først gjør det, er det liksom aldri overlegent. Det er knepent på målstreken hver eneste gang. Om du nå tror jeg har svarene, tar du grundig feil. Ingen har svarene – hvorfor kan Rosenborg forsyne sin by og sine tilhengere med en 10årig vinnertradisjon ? Det kan umulig være Nils Arne Eggen alene – han har ikke spilt kampene selv. De har ikke hatt Ronaldino, Ronaldo, Messi eller Zinedine, de har hatt normale fotballspillere – riktignok god sammensatt og samspilte – men ingen spesifikke gode nok grunner til at man kan peke på noe andre klubber kan gjøre om igjen. Ergo må vi skape det selv.

nils_arne_eggen_45437e

 

 

«Selv ikke Nils Arne spilte alle kampene alene »

 

 

 

Hva med Viking ? Det er ikke interessant lenger for lekfolk-tilhengere som meg å komme opp med noen besserwisser-løsning. Hadde det eksistert en slik, hadde noen funnet den for lengst. Spillere er dog et stikkord. Stabækk et annet. Ifjor hadde de et knippe med spillere med helt komplette ferdigheter i sammen. En trener som utnyttet dette og dermed var de best. Det har ikke Viking og det vet til og med jeg. Derfor avslutter jeg den siden av saken. Det som er mye mer interessant, er faktisk hvordan de kan få til å tjene mer penger enn de gjør idag. For gjør de det, er vi langt på vei til å få til noe mer enn idag. Hvordan kan Viking fremskaffe mye mer penger enn de gjør idag.

 

viking4

 

 

 

«Norges fineste fotballstadion – aldri snø og nesten grønt hele året »

 

 

 

Spillersalg er som å tisse i buksen og kjenne varmen bre seg for et kort øyeblikk før kulda setter inn. Det er sjelden man kommer borti flere John Obi Mikel – talenter, og da gjelder det iallefall å eie spilleren om man ønske å selge videre til storklubber. Flere tilskuere ville løst mye. Investorer, kakeutlodning, underholdning, kreative løsninger i forhold til alternative inntjeningsmuligheter, tanker som går utover den vanlig A-4 tankegangen som preger Norsk Toppfotball. Penger betyr i lengde alt. Man kan være gode en sesong eller to, men over tid – da må man tjene mer penger. For å tjene mye mer penger idag, må det underholdes – altså vinne fotballkamper.

john_obi_mikel_378253s

 

 

«Skal man selge til store utenlandske og pengesterke fotballklubber, må man eie spilleren»

 

 

Det kan man ikke uten gode spillere, som igjen koster penger man ikke har fordi man ikke underholder nok på fotball-banene. Så dermed er det ikke mulig ? I Stavanger tror jeg ikke det er mulig. Man får det rett og slett ikke til. Gjør man ikke ting annerledes, så blir det mye av det samme hvert eneste år. Når Viking ligger blandt de tre beste, er det kortvarig. Sånn er det bare. Om man ikke tenker nytt – helt nytt og utradisjonelt. Og det fort.

Hva skal man så foreslå – hva gjør toppklubber ute i verden som vi kan kopiere her hjemme ? Absolutt ingenting. På sikt kan man starte ungdomsprogrammer for å få frem unge talentfulle spillere som kan ales opp i egen stall, videreselges dyrt og dermed tjene penger. På sikt går ikke dette. Hvorfor ? Fordi vi bor i et lite land. Vi skal ikke kunne få til så mange talenter som er nødvendig, med et folketall som vårt. Vi kan hente spillere fra Indre Ghana, Australia, Kuala Lumpur eller Hjelmeland(et lite land i Rogaland). Noen får til det. En sjelden gang får vi et blinkskudd – les: Alanzinho, noen svensker og islendinger, Ljeh(sorry: det tråkka jeg feil – det er ingen talent) – som man kan tjene mye penger på. Men rekker det i lengden – nei, det gjør det ikke.

 gjc3b8re-fotball-mer-interessant1

 

 

» Kreative og alternative måter å gjøre fotballkampene mer underholdende bør kanskje vurderes ?»

 

 

 

 

 

Vi kan gjøre det interessant å gå på stadion – utover selve fotballspillet ? Jada, vi kunne nok hyret inn Springsteen – men ikke hver søndag og med en betydelig økonomisk risiko for å tape penger. Investorer da ? 

 Jeg forventer ingen avkastning på pengene, men det er vi som har makten. Og vi er enda mer aktive i driften nå enn før, forteller Per Waagan – sjefen for ett av landets største transportfirmaer og styremedlem i Ålesund Fotball AS. Norske fotballinvestorer består av flere enn Røkke og Brynestad. Et par hundretalls firmaer og privatpersoner står på aksjonærlistene til de 11 aksjeselskapene knyttet til norske eliteserieklubber. Per Waagan er en av de mindre profilerte, men representerer med sitt styreverv en gruppe som får stadig mer å si i norsk fotball. Årsaken trekker han frem selv: Den kraftige omsetningsøkningen

brynestad_74611a

 

«Dette tjente du vel neppe mye penger på ?»

 

– Første året jeg var med, på midten av 90-tallet, hadde vi fem millioner kroner i omsetning. Da hadde vi et par møter i året, hvor vi fordelte pengene. Nå passerer vi 65 millioner kroner. Da er vi nødt til å følge tettere med det som skjer, også det sportslige, mener han.

rc3b8kke1

 

 

«Røkke-løkka kostet kr. 240.000.000»

 

 

 
Illustrerende for den forskyvningen i maktbalansen som har skjedd i norsk fotball, var et møte på Color Line stadion i Ålesund denne uken. Fremtiden til den brasilianske spissen Dedé Anderson – som ikke har kommet tilbake etter ferie i hjemlandet – sto på agendaen. Selv om saken skulle formelt avgjøres av klubbstyret, var både AS-styret og representanter for en spillerinvesteringsgruppe med på å ta beslutningen.
– Frem til nå har samarbeidet fungert godt, men jeg opplever en tendens til at aksjeselskapene og kapitalinteressene ønsker mer innflytelse på det sportslige, sier Arne Aambakk, som nylig takket av etter seks år som klubbleder i Aalesund.Presset kommer ikke bare fra klubb-AS’ene. Nærmere 50 aksjeselskaper er i dag direkte eller indirekte knyttet til toppklubbenes forretningsvirksomheter.

I tillegg til de 11 samarbeidende aksjeselskapene, er det også blitt opprettet spillerpooler og investeringsselskaper rettet mot spillerkjøp i minst ni av eliteserieklubbene. I tillegg er driften av stadionanleggene organisert gjennom over 25 aksjeselskaper.
– Jeg tror det er to variabler som er avgjørende for hvor godt samarbeidet mellom aksjeselskaper og klubb fungerer. Det ene er hvor bra det går på banen, og det andre er hvilken AS-modell klubben har, sier professor Hallgeir Gammelsæter ved Høgskolen i Molde, som i flere år har forsket på fotballøkonomien i Norge.

Katrine Sørland+viking spillere

 

«Vikings nye reklame-drakt»

 

 

Det florerer med ulike AS-modeller i fotballen. I noen selskaper har ikke klubben eierinteresser i det hele tatt, og AS-et kontrolleres av én person. I andre klubber har klubben over 30 prosent av aksjene. Noen har også klare eierbegrensninger, der aksjepostene er fordelt på 30-40 eiere.

– Jeg tror de fleste klubbene ville ha ønsket en stor eierandel, men problemet er å skaffe den nødvendige kapitalen. Den har de ofte ikke, sier Hallgeir Gammelsæter.

Avgjørende for maktbalansen, ifølge Gammelsæter, er hvor avhengige klubben blir av aksjeselskapet. Jo mer avhengige, jo større makt ligger i aksjeselskapet. Denne maktforskyvningen kan etter Gammelsæters oppfatning bli et demokratisk problem.

– Dersom medlemmene oppfatter at klubbstyret ikke har makt, så kan det bli et demokratisk problem for organisasjonen, mener han.

Men Gammelsæter mener det er viktig også å huske på at det ligger stor klubbmakt i selve strukturen som disse samarbeidsavtalene mellom klubb og aksjeselskap er tuftet på. Dersom det oppstår en krise, slik det har vært flere eksempler på, er det aksjonærene som taper og klubben som lever videre.

– Sett fra fotballen side er selskapene et genialt trekk. Klubbene kan komme seg ut av samarbeidet med alle verdiene i takt.

Klubber med AS-avtaler: Fredrikstad, Lyn, Molde, Odd, Lillestrøm, Sandefjord, Strømsgodset, Stabæk, Start, Viking, Vålerenga, Pors, Aalesund.
Klubber som har avsluttet AS-avtaler: Bodø/Glimt, Brann, Bryne, Ham-Kam, Hønefoss, Moss
Klubber uten AS-avtaler: RBK, Tromsø
(Kilde: Høgskolen i Molde)

 Avtalene mellom klubb og selskap baserer seg hovedsakelig på at klubb overfører markedsrettigheter, mot at aksjeselskapet tilfører økonomiske midler.
Ifølge regelverket må en samarbeidsavtale gjelde vesentlige deler av klubbens virksomhet og selskapets formål må være knyttet opp mot klubben.
Klubber har ikke adgang til å inngå avtale med selskap som selv eller gjennom konsern eier mer enn 10 % av aksjene i selskap som har tilsvarende eller lignende avtale med annen klubb. Klubben skal ha rett til å velge minst to representanter til styret i selskapet. Lagets spiller skal ha kontrakt med klubben – ikke aksjeselskapet.
Aksjeselskapet kan ikke være i posisjon til å influere på eller påvirke ledelse eller de sportslige prestasjoner i flere enn en klubb som kan delta eller deltar i NFFs serier eller turneringer.

 Penger

 

 

 

«Dette er det alt dreier seg om for å få Viking til å bli et topplag år etter år fremover»

 

 

 

 

 

Disse selskapene er involvert i de norske eliteserieklubbene
BRANN:Brann Stadion AS, Hardball AS, Spiller- Invest AS
FREDRIKSTAD: FFK Sport ASA, Fredrikstad Stadion AS, Fredrikstad Spillerinvest AS
LILLESTRØM: Lillestrøm Sportsklubb AS, Lillestrøm Sportsklubb Invest AS, Åråsen Stadion AS
LYN: FC Lyn Oslo AS, Lyn Invest AS
ODD GRENLAND: Grenland Fotball ASA, AS Odds Stadion, Odd Stadion Syd AS, Odd Stadion Vest AS
ROSENBORG: Rosenborg Sport AS, Rosenborg Arena AS, Lerkendal Stadion AS
SANDEFJORD Sandefjord Fotball AS, Sandefjord Fotball Næring AS, Sandefjord Fotball Stadion AS
STABÆK: Stabæk Fotball AS
START Start Toppfotball AS, Start Spillere AS, Start Stadion AS, Start Høyhustomt AS, Start Næring AS, Start Parkeringstomt AS
STRØMSGODSET Strømsgodset Fotball AS
TROMSØ: Alfheim Stadion AS, Alfheim Stadion II AS
VIKING: Viking Fotball ASA, Viking Stadion ASA
VIF: Vålerenga Fotball ASA, Vålerenga Invest Fotball AS, Vallhall Fotballhall AS, Valhall Fotballhall Drift AS
AALESUND Ålesund Fotball AS, AAFK Sponsorservice AS, Ålesund Stadion AS

 Hva skal man så gjøre ? Inntjeningsmuligheten i fremtiden ligger kanskje i utvikle konsepter som gjør at klubbene i større grad har flere ben å stå på i tillegg til fotballen. Dog må inntektene komme på grunn av fotball-interessen. Jeg tror det er mulig, om man tenker utover rammene man gjør idag. Brann tenker allerede nå å lage en stadion for 40.000 tilskuere – iblandet store næringsinteresser som på sikt også gir inntekter. For å få til noe slikt, må man bruke stadion til langt flere ting enn fotball, da dette på sikt ikke gir store nok inntekter. Men inntektene må skapes for å få inntektene som man ønsker fotballen skal skape. Bedre spillere og flere kamper vunnet er stikkordet.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s