Amerikanske fly uansett pris !

stale-hovedbilde-med-caps3Alle partiene på Stortinget er enige om at det er riktig å kjøpe amerikanske kampfly. Men prisen er uviss. Auda… man er enige om(med unntak av Svenskene) at det amerikanske flyet er det beste. Man er enige om mengden fly og man er enig i at det er kvalitetsstempel av amerikanerne selv skal ha disse flyene. Men ikke om prisen ? Selvfølgelig påvirkes prisen av antall, valutakurs, frakt, og en masse andre saker – men det må vel ha blitt lagt fram et prisestimat i anbudsrunden ? Hvordan i all verden skulle de ellers få vurdert alle sider av anbudet ? Jeg er rimelig sikker på at det også eksisterer en intensjonsavtale som gir pris pr. fly under gitte forutsetninger.

Men – det skulle jo ikke forundre meg mye om vår kjøre forsvarsminister klarer å lage en liten forsvarsmessig «Akersak», eller «hijab-sak» ut av  dette ? Spørsmålet om det spiller noen rolle om flyene koster 18 milliarder eller 28 milliarder, vi snakker om milliarder som om det skulle være småpenger. Man trenger ikke være særlig fremsynt for å skjønne at dette blir dyrere enn de 18 – spørsmålet er bare hvor mye og om kvaliteten står i stil med prisen. Nå er jo riktignok ikke alternativene så store. Vi kan ikke kjøpe russiske fly, svenske SAAB flyet har vi gjennomgått – hvem andre lager fly da ? Ikke vet jeg, men jeg er rimelig sikker på at vi kommer til å kjøpe amerikanske fly uavhengig av prisen. Det blir en diskusjon – vær du sikker – kanskje til og med en skandale. Men om vi kjøper fly, da blir de amerikanske. Kanskje vi skal gi  blaffen i å kjøpe fly i det hele tatt ?

US-IT-SECURITY

 

 

 

 

 

 

 

 
Regjeringen opererer med et pristilbud på 18 milliarder kroner for innkjøp av 48 JSF-fly. De totale levetidskostnadene over en 30-årsperiode, som inkluderer anskaffelse, framtidige oppgraderinger, erstatningsfly, reservedeler, drivstofforbruk, utdanning og trening, organisasjon, drift og vedlikehold, er anslått til 145 milliarder kroner.

Forsvarskomiteens leder mener tallene er svært usikre.

– Man kan ikke i dag med noen rimelighet si hva prisen vil bli, sier Jan Petersen.

Opposisjonen presset i går forsvarsministeren på om prislappen på 18 milliarder var et bindende tilbud eller kun et anslag.

– Det er ikke å regne som et fastpristilbud, men som et reelt tilbud med tre forbehold, svarte Strøm-Erichsen.

De tre faktorene som ifølge regjeringen kan endre prisen er hvor mange fly som totalt vil bli produsert, den gjeldende valutakursen på kjøpstidspunktet og når flyene til det norske Forsvaret skal produseres. Jo flere fly som produseres, jo billigere blir de enkelte flyene. Prisen går også ned dess lenger ut i produksjonsfasen man kommer.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s