Ut på tur – reisetid: 13 milliarder år

stale-hovedbilde-med-caps13 Dette er det desidert fjerneste objektet som noen sinne er observert, sier Andreas O. Jaunsen – astronom og daglig leder for Astronomiåret 2009 i Norge. – Lyset forlot stjernen da universet bare var noen hundre millioner år gammelt og har siden vært på vei mot oss her på Jorden. Stjernen må også ha vært en av de aller første i universet, og oppdagelsen er derfor av flere grunner banebrytende. Avstanden sprenger alle tidligere rekorder for galakser, kvasarer og gammaglimt, sier Jaunsen. Gammaglimt er de mest energirike fenomener vi kjenner til i universet og er knyttet til massive stjerners død. Når slike stjerner har brent opp sitt drivstoff – gass – følger kollaps av kjernen umiddelbart.

Dette er helt ubegripelig. Lysets hastighet er vel 300.000 kilometer i sekundet. Den er så langt borte at den eksplosjonen og det lyset den har sendt ut – ser vi først  nå,  13. milliarder år senere. Tenk litt på den du – ikke helt enkelt å se for seg hvor langt unna denne er. Vi kommer neppe til å reise dit med det første.

Tenk på den matpakke vi må ha med da ? Om vi lar tankene fare og tenker oss at det finnes liv på andre planeter, kan det jo tenkes at disse ligger – tja si 400 års reisetid fremover i tid ? Hvordan skal vi planlegge en slik tur ? Vi gjør som vi pleier når vi skal til syden eller på fjellet – legger fram klær til alle tenkelige anledninger, pakker litt ekte kaffe(for det finner du ikke i syden), 2-3 par sko, solbriller, penger og noen gode bøker. Kanskje dvd-spilleren, litt musikk, toalettsaker og undertøy. 3 kofferter på 2 voksne og 1 barn – overvekt på etpar kilo -ikke uvanlig.

 Nå er jo utfordringen noe større da – hvor mye kaffi bør vi ha med når reisetiden er 400 år. Må ha med bleier og – vi må formere oss, hvordan skal vi hindre innavl ? Tenker vi er rimelig stupide når vi endelig kommer fram – mange generasjoner senere. Bør vel ha med den bærbare pc da – så man får twitret litt og hørt hvordan saker og ting utvikler seg hjemme.

13 milliarder år blir jo da et perspektiv som veldig få ser for seg. Tenk deg noe så slitsomt å være på tur bare i noen år, om ikke 400 år eller 13 milliarder. Nei, tror ikke jeg melder meg på der. Ha en fin dag.

gamma1

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s