Kaosteorier og sommerfugleffekten

Kaosteorier er teorier om systemer som i det ene øyeblikket kan synes ordnede, i det neste kan vise seg å være tilfeldige. Moderne spillteori, deler av kvanteteorien, fraktalgeometri, økonomi, værmeldinger og mye annet er basert på lignende systemer. Felles for disse systemene er at de ofte har en grenseverdi hvor et system som ser helt stabilt ut, i det neste øyeblikket bryter sammen omtrent nøyaktig når grenseverdien nås. Men fordi det er et system av tilfeldigheter kan sammenbruddet både skje litt før og lenge etter grenseverdien.

Hvis man f.eks kjøler ned helt hundre prosent rent vann så vil det faktisk ikke fryse selv om det kommer langt under 0 grader. Men ved tilsetning av den minste forurensing fryser det straks. Det er det som skjer med underkjølt regn som fryser på bakken (hvor det alltid er nok forurensing).

Økonomisystemer som øker og øker i verdi kan godt gå langt forbi erfarte grenseverdier, men da vil også den minste lille urolighet eller det speeste rykte ha umiddelbar effekt på verdens børstall. Dess høyere børstall, dess mer nervøse blir aktørene, og desto mindre er det som skal til før man har et regelrett børskrakk. Spesielt hvis noen jukser med tallene for å oppnå en kortvarig gevinst vil markedet reagere med å ikke stole på andre i samme bransje heller, og en eventuell oppbygd tillitt er brutt. Dette har skjedd ofte i IT-industri-kursene de siste årene. Og fordi man et øyeblikk stoler mer på trender og rykter enn fakta kan selskap som presenterer strålende resultater med skikkelige overskudd likevel oppleve at aksjeverdiene raser nedover.

Værsystemer er typiske kaossystemer som kan være stabile lenge av gangen for deretter å forandres rått og brutalt. Og den utløsende faktoren kan faktisk ha vært en sommerfugl som med sine vingeslag vippet et tilsynelatende stabilt system over grenseverdien i et egentlig overspent system. Det er dette som er den berømte sommerfuglteffekten. Den var forøvrig en av de første kaosteoriene.

Glabladet
Sommerfugl-effekten er noe som alltid har fascinert meg. Det er en beskrivelse på at små forandringer kan ha en dramatisk effekt, eller utfall, over tid. En liten forandring som et ord, et håndvink eller et smil kan forandre historien! En tilsynelatende ubetydelig hendelse kan sørge for at en ny rekke av begivenheter finner sted, som en dag potensielt kan forandre hele verden (i forhold til hva den ville vært).Hva har dette med sommerfugler å gjøre? Det kalles “sommerfugleffekten” for å understreke at noe så tilsynelatende lite og ubetydelig som et vingeslag fra en sommerfugl kan produsere en ørliten forandring i atmosfæren som gjør at over en viss periode vil atmosfæren forandre seg i forhold til hvordan den opprinnelig ville vært. Denne lille forandringen kan rett og slett være utgangspunktet for en rekke forandringer som til slutt fremkaller en tornado på andre siden av kloden.

For å illustrere hvor uberegnelig ting kan bli, ta en titt på dette YouTube-klippet som viser en “chaotic pendulum” med en hoveddel (øverst) og 3 underdeler (nederst). Selv om hoveddelen svinger identisk for alle 3 underdelene, beveger de seg likevel i totalt forskjellige og uberegnelige retninger:

Det er dette som gjør at det ikke er mulig å spå været for mer enn 5-7 dager om gangen. Det er rett og slett for mange forandringer som påvirker atmosfæren til enhver tid. Det finnes ikke noen matematisk formel for hva som vil skje i fremtiden. Og ved at du leser dette innlegget i dag, vil tiden du bruker på Glabladet gjøre at utfallet av resten av dagen din kan bli helt annerledes enn hva den ville vært dersom det ikke var et nytt innlegg her i dag.

Noen historiske fakta

8. desember 1980. Mark David Chapman skjøt og drepte John Lennon. Hva hvis hans foreldre aldri hadde møttes? Ville John Lennon fortsatt levd i dag? Han ville ikke blitt myrdet den desemberdagen. Kanskje The Beatles ville blitt gjenforent?

Eller hva hvis Lee Harvey Oswalds kule bommet på John F. Kennedy og han forble president? Ville han blitt gjenvalgt? Kanskje det i så fall ikke ville blitt noen Vietnamkrig, eller kanskje det ville blitt 3. verdenskrig? Hvem vet?

Et ikke like velkjent, men fortsatt historisk eksempel, er jo dersom en mann min mor skulle møte i forbindelse med en jobb en gang i tiden, faktisk hadde dukket opp. Det gjorde han ikke, noe som medførte at min oldefar skaffet mamma en annen jobb, hvor hun møtte min far. Hadde mannen dukket opp og hun hadde fått den andre jobben, hadde ikke jeg sittet her i dag, og du hadde ikke lest dette.

Sistnevnte eksempel er en veldig konkret “butterfly effect”. Men i historiens løp har det vært uendelig milliarder slike effekter, som gjør at vi alle er her i dag. Det er ganske trygt å si at dersom ingen hadde funnet ut at Jesus var verdt å skrive en hel bok om, eller dersom han aldri ble født i utgangspunktet, så ville vi heller ikke vært her i dag. Jorden ville fortsatt hatt mange milliarder mennesker, men det ville vært andre mennesker.

Du kan hate Hitler men det kan hende du ikke hadde vært her hvis det ikke var for ham.

En annen ting å tenke på er jo hvorvidt teknologien ville vært der den er i dag, hvis det var en annen “gruppe” mennesker på jorden enn oss selv. Ville internett vært oppfunnet? Ville vi dradd nytte av elektrisitet? Eller ville vi ha kommet enda lenger enn der vi er i dag? Det er ikke drøyt å tro at verden kunne vært på et helt annet nivå. Tenk bare på når en klasse deles inn i mindre grupper hvor alle skal gjøre en oppgave. Resultatet blir aldri det samme. Noen gjør det bra, andre gjør det dårlig. Har vi havnet i “genigruppen”? Eller i “idiotgruppen”? Hvem vet?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: