Lære litt om oldtidsbyer

Nå ligger de i ruiner, men en gang var det storslåtte bygninger som lå i verdens viktigste byer.

 

Cahokia
I Illinois finner vi vakre Cahokia. Området er dekket av en rekke menneskeskapte jordhauger, og det skal være det største arkeologiske stedet relatert til den mississippiske kultur, skriver Wikipedia. Rundt år 1100 levde det omtrent 30 000 personer her. Cahokia var med det den største byen i Nord-Amerika frem til 1800-tallet.

oldtidsby-mississipi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xi’an
Dette var en av de viktigste byene i Kina for omtrent 3000 år siden. Det flotteste ved dette stedet, er utgravningene av de 6000 statuene i reel størrelse, som ble bygget for å beskytte gravkammeret til keiseren Qin Shi Huang. Disse står på listen over UNESCOs verdensarvminner.

xi27an

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Great Zimbabwe
Komplekset Great Zimbabwe ble bygget en gang rundt år 1200. På den tiden regjerte Shonaene i Zimbabwe, og omtrent 20 000 personer levde i området. De europeiske kolonistene ble svært overrasket da de kom til stedet. De kunne ikke tro at afrikanerne virkelig kunne skape noe slikt. Byen er i dag på FNs verdensarvliste.

zimbabve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thebes
De fleste forbinder Egypt med pyramidene. Men Thebes er også et sted verdt å besøke. Dette var den regjerende hovedstaden i oldtidens Egypt. Her finner vi blant annet templene Karnak og Luxor.

 

thebes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenochtitlan
Dette skal en gang ha vært en av de største og vakreste byene i verden. Den gang var det hovedstaden i det aztekiske riket, som etter hvert ble til Mexico City. Det var omtrent 300 000 innbyggere her på 1500-tallet. Byen utviklet seg ved bruk av chinampaer. Dette er kunstige øyer, og byen grodde stadig lenger ut i sjøen, skriver Wikipedia. Dessverre er det meste av sjøen tappet ut i dag. Men i Xochimilco, sørøst i byen, kan du finne rester av sjøen.

glaven20hram20tenochtitlan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuzco
I Inka-imperiet ledet alle veiene til Cuzco i Peru. Dette var hovedstaden i Andesfjellene fra tidlig på 1400-tallet til europeerne kom i 1532. Byen ligger omtrent 3400 meter over havet, og er bygget på et fjellplatå. Her kan du blant annet se gamle inkaruiner.

 

cuzco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krise for Amerikas største oldtidsby

 Urbant i Amazonas for 800 år siden

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s