Toumai – vår forfar

Han har fått klengenavnet Toumai, formelt heter han Sahenanthropus tchadensis, og ble funnet i Tsjad i 2002. Han er sju millioner år gammel og kan være det eldste kjente medlemmet av menneskenes slektslinje.

Den arten som var menneskenes og sjimpansenes felles forfar levde en stund før dette, og på ett eller annet tidspunkt ble bestanden delt opp. Den ene slektslinja førte til oss, den andre førte til sjimpansene. De franske forskerne som fant Toumai har hevdet at han tilhørte den linja som førte til oss, og følgelig er vår eldste forfar.

Men ikke alle er enige. De fysiske trekkene ved Toumai-skallen som franskmennene har tolket som menneskeliknende, blir av enkelte andre betraktet som mer gorillaliknende. Årsaken til problemene, er at skallen var temmelig vridd og misformet da den ble funnet.

tourmai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nå er imidlertid Toumais kandidatur til tittelen «det første mennesket» betraktelig styrket, i følge CNRS. Funn av nye fossile tenner, sammen med en digital rekonstruksjon av skallen får mannen som først fant fossilet, Michel Brunet ved universitetet i Poitiers i Frankrike, til å si:

– Det er nå endelig bekreftet at Toumai ikke er en sjimpanse eller gorilla, men en ekte hominide.

toumai22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toumais nye tannsett viser at han hadde små hjørnetenner, store molarer og premolarer, alle med tykk emalje. Dette er et mønster som stemmer med senere medlemmer av menneskefamilien.

Den digitale rekonstruksjonen ble foretatt etter skanning av hodeskallen (CT), og viser hvordan skallen ville sett ut dersom den ikke var blitt skadet.

toumai2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekonstruksjonen viser at det hullet i bunnen av skallen, der ryggmargen går ut og ned, altså foramen magnum, peker rett nedover. Dette er et typisk menneskelig trekk, og viser at Sahelanthropus balanserte hodet på toppen av ryggraden, og hadde en oppreist gange. Hos aper og gorillaer peker hullet mer bakover – hvilket gir ulikheten i hvordan mennesker og gorillaer bærer hodet.

Saken har for øvrig hatt en del pikante undertoner (se lenkene under). Michel Brunet ble for et år siden beskyldt for å ha slurvet – eller enda verre – fusket med rekonstruksjonen av Toumais tenner. Det har også vært hvisket om at motstanden mot tolkningen av Sahelathropus som menneske har sitt grunnlag i ønsket om at mennesket skal ha oppstått et helt annet sted, nemlig i Øst-Afrika.

Enda en «Missing Link» funnet

Tvil om menneskets opprinnelse

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Toumai – vår forfar

  1. Eigil Moe sier:

    Hehe, hvis du scroller litt fort, så ser du først tre bilder av Toumai, så kommer Hangeland i like positur under 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s