Er krisa også blitt en mild influensa ?

Er det slik at alt er i ferd med å snu ?

Boligprisene øker, rentene synker – de store økonomene er mer optimistiske, mange har tro på at den største økonomien snart skal snu(USA). Jeg tror vi begynner å snuse på bilkjøp igjen, bruker lettere opp de pengene vi hadde på sparekonto, tør oss forsiktig ut på lånemarkedet igjen. Eller er slike tanker egentlig basert på helt feil grunnlag ? Vet vi egentlig hvor mange som har tatt finanskrisen inn over seg, – la oss si at hadde en skalametode:  » I hvor stor grad påvirker finanskrisen ditt bruk av penger ?» – på en skala fra 1 til 10. Om det ikke påvirker deg i det hele tatt velger du 1, i svært stor grad så velger du 10. Om vi så hadde spurt tilstrekkelig nok antall mennesker, ville vi kanskje fått en pekepinn på hva folk tenker.

Jeg er neimen ikke sikker. Jada, mange har mistet jobben, og det er soleklart at det påvirker både økonomi og psyke. Men om vi tar bort disse i beregningen, samt alle som sliter økonomisk når lånerenten er på 7-8 % – hvor mange er det igjen i Norge å spørre da ?

Kanskje halvparten sier at de knapt hadde merket krisen, om det ikke hadde stått om den i avisen daglig ? Ville finanskrisens fremgang i det hele tatt blitt så stor som den er blitt om det aldri var blitt skrevet et ord om den ? Jeg er ikke sikker på svaret.

Det jeg derimot også spør meg selv om, er om vi har forstått krisens omfang, dens varighet – og dermed også handler på bakgrunn av riktig informasjon. Når jeg skriver at renten kan stige til 10%, håper jeg på ingen måte dette skaper skepsis eller manglende forbruk(har jeg heller ingen tro på), men la oss tenke følgende tanker:

1. Om vi idag øker forbruket vårt, låner mer penger og venter 2-3 år. Om renten da er tilbake på 7-8%, og bankene igjen har fått tilliten tilbake og finansmarkedene igjen fungerer ? Har vi da en finanskrise om flere mennesker enn idag, har problemer med å betale lånene sine ?

2. Om lånerentene om 3 år fremdeles ligger på samme nivå som idag, har vi da en bankkrise foran oss ?

Ikke vet jeg, man skal ha minst 10 års finansutdanning og minst 10 år som sjefsøkonom i en stor norsk finansinstitusjon, for å få lov til å ta feil når det gjelder slike spådommer. Dog er det et poeng som nok de fleste skjønner, nemlig at skepsis will get us nowhere. Hvilket betyr at om alle la alle sparepengene sine i madrassen hjemme, spiste gammelt brød og drakk vann og sparte på alt – ja, så ville jo næringslivet solgt langt mindre varer enn de gjør idag. Er det noen fare for at snittnordmannen blir så skremt, at slikt kan skje ? Eller er snittnordmannen blitt så blasert av å høre at vi er verdens rikeste land – så mange ganger – at han ikke lenger har noen tro på at noenting kan gå galt ?

Hva kunne egentlig gått galt i Norge om man tenker finanskrisen ? Kunne etpar banker gått konkurs ? Kunne alle bankene gått konkurs samtidig ? Jeg tror nok ikke det – men samtidig skal vi hverken over- eller undervurdere ting vi ikke helt forstår. Hvem skal vi egentlig stole på da ? Sjefsøkonomene som noen mistenker for å mele sin egen kake ? Sjefen i Norges Bank som har blitt kritisert for treghet i en årrekke ? Regjeringen som har hatt så mange skandale-saker det siste året, at man lure på om de vet hva de driver med ?

Jeg tror vi kan gjøre noen store feil i våre vurderinger. Vi samler det vi leser i aviser og hører på nyhetene i sammen, vurderer og konkluderer og gjør oss opp en mening om hva vi skal mene. Og noen ganger er det nok riktig. Men det kan være feil. Om vi leser 3-4 aviser i uken, hører på nyhetene på Tv og Radio,- ja så er det ofte de samme. Budskapet er det samme. Den kritiske røsten har en tendens til å drukne i de mest profilerte meningsyterne.

Vel, nok om det. Jeg bare tenkte litt. Og håper flere gjør det fremover. Nå gjelder det å bruke penger som hakka møkk for å få opp økonomien igjen. Hvem`s økonomi tenker vi på da?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s