Gratis lån ?

Jeg gjør meg noen tanker omkring dette med realrente. Det er den renten vi i virkeligheten betaler, når man trekker fra 28% av renteutgiftene på selvangivelsen(og dermed betaler mindre skatt), den økningen vi får i lønn og den inflasjonen, prisøkningen …ja i det hele tatt. Om lånet vårt da ikke koster mer enn avdragene, bør man kanskje se på muligheten for å betale tilsvarende i avdrag ? På fastrentelån er dette en umulighet, da beløpene er låste i fastrenteperioden. Kanskje man da bør sette bort penger ? Klarer vi det, eller gjør vi som myndighetene beregner at vi skal gjøre, nemlig bruke pengene for å øke forbruket og dermed får kjappere fortgang på økonomien ?

Det som iallefall er helt sikkert, er at dette neppe kan fortsette. Bankene bør ha en rimelig inntjening på å låne ut penger,om så ikke skjer vil bankene våre ikke fungere annerledes enn å være verdens dyreste bankbokser. Gebyrene vil øke nettopp for at banken skal oppbevare pengene våre, uten at vi får innskuddsrente på midlene. Ikke det at dette blir store beløper for folk flest, men for de med mye penger, vil dette bety noe. Og hva gjør så de ? De plasserer pengene på steder hvor de kan få større avkastning. Det blir spennende å se om børskrakket har skremt fullstendig vettet av brorparten av norske borgere med innskuddspenger, eller om de fremdeles i stort monn ønsker seg tilbake til aksjemarkedet. Jeg er usikker, det norske fondsmarkedet er ennå umodent sammenlignet med eksempelvis Sverige, og vi har ennå en vei å gå før vi har et like profesjonelt forhold til markedskreftene på børsen, slik som svenskene. Vi burde handlet nå, i bøttevis – gjerne i månedlige spareavtaler i de heftigste aksjefondene som finnes. Sannsynligheten for å tjene penger er langt større enn ifjor på denne tiden, da alle kurser var all-time high.

Det som er sikkert, er iallefall at norske innskuddskunder vil la seg avspise med null-rente på innskuddskontiene. Om de går til aksjemarkedet, er jeg usikker på. Om de kjøper boliger og eiendommer – har jeg mer tro på. Uansett vil nok dette neppe vare i evigheter, – for gode ting gjør vanligvis ikke det over lang tid.

VG-nett:

– Vi får sannsynligvis en realrente etter skatt på null i løpet av høsten, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han får støtte fra sjeføkonomene Steinar Juel i Nordea og Frank Jullum i Fokus Bank:

– At realrenten vil være pluss minus null en periode, tror jeg på, sier Jullum.

Dermed er vi i beste fall nede på en renteutgift på 2,1 prosent. På toppen av dette må inflasjonen, eller prisveksten, inn i regnestykket for å finne realrenten. Selv om priser og lønninger stiger med 2 prosent i året, ligger verdien på lånet fast, og dermed faller realverdien. Nå ligger prisveksten og inflasjonsmålet til Norges Bank på 2,5 prosent. Trekker man fra dette tallet i regnestykket, blir realrenten rundt null.

Men her strides de lærde: Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer at prisveksten skal falle kraftig i løpet av sommeren, og ligge lavt hele neste år. Bruker man deres tall i regnestykket, blir realrenten rundt 1 prosent.
Nye muligheter

De siste ukene har fastrentene steget til over fire prosent, noe dagens rentebarometer viser.

– De nye signalene fra Norges Bank gjorde at renten på statsobligasjoner to år frem, sank med 0,4 prosent. Det er de som er viktig for de lange rentene. Nedgangen for 10 år er noe mindre. Dette betyr at renten eksempelvis med tre års binding, trolig skal tilbake til nivået for noen uker siden, noe under fire prosent, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s