Power-Miners- Et langtrekkende lego-eventyr

Klokken 0745 lørdag morgen, er sneipen på 5 år klar for byggekloss-prosjektet innkjøpt allerede torsdag. Hele fredagen klarte vi å holde ham unna, fredags kveld gikk til mat og fredagssysler, og lørdag morgen er det ikke lenger noen bønn. Han står på gulvet ved siden av sengen min, ferdig ladet og klar for 400 klossers prosjekt. Med følelsen av å ha sovet altfor lite, er det å stable seg ned trappe, mens sneipen snatrer som en kanarifugl – en prøvelse.  – kontinuerlig snatring  .. om byggeklosser, hvor gøy dette skal bli, alt vi skal gjøre – kjøkkenbordet gjøres klart, poser sprettes, klosser sorteres og bruksanvisning settes i høy beredskap. 

Man merker lett når det begynner å bli vanskelig, eller ikke vanskelig – men interessen synker og klossene blir for små – samtidig. Det skjer samtidig med at man hører «vet du hva ?» , gjerne 8-9 ganger på rad. Jeg drikker kaffe, leser litt i avisen, blogger litt mens jeg er med på byggverket.

Dette avsløres fort at jeg ikke er tilstede i tankene, – «pappa, pappa, pappa ?????» . Alt må legges bort og 100% konsentrasjon vies til dette ene prosjektet – «Pappa, vet du hva ?»

 09052009103

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Power-miners er ikke til å spøke med – en steinborende hyperteknologisk maskin som ikke bare borer stein og finner diamanter, men som også skremmer stein-monstre avgårde. Nå er det jo rart, at disse som skal skremmes, ofte er det viktigste i hele pakken. Noen små merkverdige figurer som skaper fullstendig opprør om de ikke er på plass og holdt orden på

byggeklosser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Han orker ikke lete etter klossene selv, men skal bygge selv – 100% skal utføres på egenhånd, men trenger en håndlanger og et sosialt samvær som han kan spørre og prate  med. Eller chattre..

» Det er fint å si fin vel, pappa ?»

«Du gamle gode bestekameraten min»

«Steinmonstre er kule vel eller ?»

«Pappa, ved du hva – jeg finner ikke gullet, pappa, pappa, pappa, jeg finner ikke gullet, pappa, gullet som steinmonsteret skal ha oppi esken sin, pappa … er du der pappa» ..

Jeg sitter 45 centimeter fra ham, og svares det ikke umiddelbart og da mener jeg innen de 1-2 sekundene etter spørsmålet er avfyrt – så kommer spørsmålene som en mitraljøse – mens det ryddes, letes etter byggeklosser, krav om «pølse og melk», lese i bruksanvisningen og ønske om at jeg skal finne de byggeklossene som nå befinner seg på gulvet.

byggeklosser 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter en lang tur til Vår-Velta på  Lyngås banen, handling og blomstershopping, starter vi på igjen på ettermiddagen, denne gangen mer utstyrt med tilstrekkelig tilleggsutstyr og hjelpemidler som potetgull, godteri, ei pils til far og et fullstendig systematisert orden i kaoset av byggeklosser. Praten går like godt, man rekker ikke svare før neste spørsmål er på vei, svaret er ikke egentlig så viktig – jeg tror det er lyden av på » jeg skal ikke bygge alene vel ?», som er det viktige.

byggeklosser 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vel, historien om vårt byggeprosjekt slutter  nesten her, rett og slett fordi det tar timesvis å ferdigstille, kanskje til og med dagesvis. Lego er uansett  interessant. Her er siste bildet før denne artikkelen ble postert.

byggeklosser 004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ole Kirk Christiansen var en dansk snekker og forretningsmann. Han er kjent som oppfinneren av Legoklossen og som grunnleggeren av selskapet med samme navn som produserer dem.

Han ble født i Filskov nord for Billund i Danmark. Etter endt skolegang begynte han først å jobbe på fabrikk, før han lærte seg trearbeid og ble snekker. Han grunnla et firma som lagde krakker, strykebrett og leketøy i tre. I 1948  kom han frem til Legoklossene, som var laget av plast og kunne brukes til å konstruere større enheter. Klossene ble ytterligere forbedret i 1958.

8humble_masterpieces

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I 1916  åpnet Christiansen et snekkerverksted i Billund, og tjente til livets opphold ved å bygge hus og møbler for gårdbrukere i regionen, med hjelp fra noen lærlinger. Snekkerverkstedet hans brant ned i 1924 da de to unge sønnene hans satte fyr på høvelspon. Christiansen tok ikke dette så tungt, men så på det som en mulighet til å bygge et større verksted og arbeidet for å utvide virksomheten videre.

Likevel ble livet hans etterhvert påvirket av den økonomiske depresjonen. For å redusere produksjonskostnadene begynte Christiansen å produsere miniatyrversjoner av produktene for å lette utformingsarbeidet. Det var disse miniatyr-gardintrappene og strykebrettene som inspirerte ham til å sette igang med leketøysproduksjon.

Ole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christiansen startet med å lage treleketøy som sparegriser, biler og lastebiler. Disse ble populære, men suksessen var begrenset siden de fleste familier var fattige og få hadde råd til slike leker. Noen ganger fikk gårdbrukere i området kjøpe leker i bytte mot mat. Fortsatt produksjon av praktiske møbler ved siden av lekene var derfor nødvendig for å unngå konkurs. På midten av 1930-tallet gjorde jojoen sin entré, noe som sikret aktiviteten for en stund, men dette leketøyet gikk snart av moten igjen like brått som det var kommet. Enda en gang visste Christiansen imidlertid å snu ulempene til sin fordel: Han gjorde jojodelene om til hjul for lekelastebiler. Sønnen hans, Godtfred, begynte å arbeide i firmaet og tok aktivt del i dette.

LEGO_logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I1934 skapte Christiansen firmanavnet LEGO. Ordet stammer fra den danske setningens leg godt sammensetning. LEGO-gruppen hevder at lego også betyr «jeg setter sammen» eller «jeg monterer» på latin, men dette er en ganske utvidet og fri oversettelse av et verb som kan bli oversatt med «jeg leser», «jeg samler», «jeg velger» eller «jeg passerer»

Da plast ble tatt i allmenn bruk, fulgte Christiansen opp og begynte å produsere plastleketøy. Et av de første modulære leketøy som ble produsert, var en lastebil som kunne tas fra hverandre og settes sammen igjen. I1947 mottok Christiansen og sønnen Godtfred prøver av plastklosser som kunne settes sammen, fra firmaet Kiddicraft.  Disse byggeklossene var utformet og patentert av  Mr Hilary Harry Fisher Page I 1949 startet LEGO-gruppen produksjon av lignende klosser og kalte dem «Automatic Binding Bricks». Klossene var laget av celluloseacetat og inspirert av tradisjonelle byggeklosser av tre som kunne stables oppå hverandre. Forskjellen var at disse nye klossene også kunne brukes til å bygge en solid enhet som ikke falt fra hverandre. De hadde flere runde tapper på toppen og en hul rektangulær bunn. Klossene kunne settes sammen, men ikke så hardt at de ikke kunne taes fra hverendre igjen. I 1953  fikk de et nytt navn: LEGO-klosser.

Bruken av plast i leketøysproduksjon var dengang ikke høyt ansett av forretninger og forbrukere. Mange av leveransene fra LEGO-gruppen ble returnert, og salget gikk dårlig. Mange mente at plastleketøy aldri kunne erstatte treleketøy, men på tross av kritikken holdt Christiansen ut. I 1954 var sønnen Godtfred blitt underdirektør i LEGO-gruppen, og under en samtale med en utenlandsk kjøper ble idéen om et mer omfattende leketøy-konsept unnfanget. Godtfred Kirk Christiansen så LEGO-klossenes potensial som grunnsten i et system for kreativ lek, men klossenes nokså primitive tekniske utforming var en hindring for dette: Låseegenskapene var begrenset og det var få måter å sette klossene sammen på. Det var ikke før 28.januar 1958 –  klokken 13.58 at LEGO-klossene fikk patent på sin moderne form. De ble forbedret med små rør på undersiden som støttet opp om den rektangulære bunnen og forbedret klossenes låseegenskaper og fleksibilitet. Ole Kirk Christiansen døde samme år, og Godtfred arvet lederstillingen i selskapet. Les mer om LEGO

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s