Kvakksalvere og andre helbredere

Idag har jeg sett på nyhetene en stor diskusjon om alternativ medisin – som omhandlet både akupunktur, fotsone, kiropraktikk, homøpati til helt radikale former for helbredelse gjennom bønn, gjennom å få bukt med traumer og mye, mye mer.

Diskusjonen er forsåvidt vanskelig, da det er relativt mange sider av saken. Udokumenterte behandlingsmetoder er et begrep. At det ikke er dokumentert klinisk gjennom tilstrekkelig med studier, betyr ikke at det ikke virker for noen. I mitt hode betyr det bare at det ikke skal selges med garanti for at det hjelper, og det skal ikke være skadelig eller til hinder for behandlingen som skjer gjennom skolemedisinen.

Et annet aspekt er også hva det skal koste. Vanskelig dette også, fordi det bryter med våre tradisjoner og oppfattelse av sømmelighet. En kreftpasient som er blitt oppgitt av legene og fått en dato for sin død, vil i sin fortvilelse ty til mange andre metoder. Om denne metoden, – som vist på tv idag, eksempelvis er helbredelse ved bønn, er det da usømmelig å betale kr. 100,- pr. samtale for dette ? Mange vil nok si det går en grense, og at det er utnyttelse av mennesker i en vanskelig situasjon. Andre vil si at det slett ikke er noen tvang, og om noen er så desperate, er det deres egen feil. At de har tro på at det virker, er et helt annet spørsmål.

Dette med alternativ medisin bringer også opp et spørsmål om misvisende reklame. Forsåvidt kan jeg være enig i at det ikke er noen garanti noen sted for at du faktisk blir kurert, dog er det allikevel slik på mange små sykdommer, at skolemedisinen er bevist å virke. Drikker man brennenesle-te når man har brukket foten, blir foten garantert ikke like bra som om man gipser slike skolemedisinen vil gjøre. Om man derimot drikker samme teen, og gipser foten – og dermed får en raskere helbredelse på bakgrunn av stoffene i brenneneslen, ja da har det en effekt. Men udokumentert. Så lenge den er udokumentert, skal alternative behandlingsformer være forsiktige.

I Bergen har vi det grelleste eksempelet, hvor kreftsyke pasienter frarådes å ta kreftmedisinsk behandling – med den beskjeden om at dette ikke vil virke. Kreften behandles gjennom å ta tak i egne traumer. Resultatet blir at kreften sprer seg og man dør. Da er traumene også borte, og en politianmeldelse og påtalemyndighet bør på banen så fort som mulig. Eller bør det være slik ?

Etter mitt syn bør det være straffbart å gi seg ut på å være en ekspert, når man ikke er det. Og samtidig blir det ennå verre om man som påstått ekspert bør vite at dette ikke er riktig og dermed sette andre i fare. Når man i tillegg vet at konsekvensene kan bli fatale, da er bør strafferammen også være stor. Kvakksalveri(fra tyske Quacksalver) betyr en som roter eller fusker med salver(foreskriver eller selger remedier som ikke virker eller som er skadelig). Kvakksalver-loven ble fjernet i 2004, og erstattet med Lov om alternativ behandling av sykdommer mv.

Det som også er litt rart i denne diskusjonen, det er den befatningen som gjøres med fakta. Legen – i dette tilfellet Bent Rognli – hevder det finnes tusenvis av tester som viser at akupunktur virker. Professoren i samme programmet, fra et anerkjent forskermiljø i Norge hevder det motsatte. Dette bør jo være enkelt å dokumentere, spesielt om det er dokumentasjon ?

Også har vi det aspektet igjen da: Hva om det virker på noen få tusen mennesker, bør det da reguleres og forbys ? Om det heller ikke skader noen, koster for mye, er udokumentert og selges i litt mer shabby butikker enn på apoteket og legekontoret ? Neimen om jeg vet. Snåsamannen går jo i dette tilfellet an – fordi det er gratis ? Ikke sprer han lovnader heller, men når tusenvis har gått til ham gjennom flere år, spres det jo et budskap som kan gi falske forhåpninger og dyp fortvilelse hos noen svært så syke mennesker.

Spørsmålet må stilles juridisk også her. Er det påregnelig for en svært syk person å påregne en viss skuffelse når man besøker slike som Snåsamannen, Brennenesle-Turid eller Viste-Mannen(gammel heksedoktor på Randaberg i sin tid) ?

Ja, jeg vil påstå det. Og det fleste tror jeg forstår det. Selv med store garantier om 100% helbredelse. Bør man da ta i betraktning at man kan bli lurt ? Ja, det kan man.

Det dagen det religiøse Norge oppdager den nye Jesus, som står utenfor Stortinget i Oslo og dokumenterer sin helbredende effekt på syke mennesker, – ja den dagen tenker jeg nok du skal vente lenge på. Stol på skolemedisinen inntil annet er bevist, men drikk gjerne brennenesle-suppe om det ikke skader deg(pass deg når du skjærer opp neslene – de svir), forverrer sykdommen din eller gjør annen behandling dårligere.

Lykke til med allergien og drikk mye vann.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Kvakksalvere og andre helbredere

  1. Kjetil sier:

    Det skal sies at det er ingen som er mer motstander av kvakksalveri og «alternativ medisin» enn meg. Men denne kategorien dekker verken Snåsamannen eller Vistemannen i min bok. De har aldri gjort profitt på folk de hjalp og Snåsamannen sendte ei jente som hadde kreft til sykehuset etter han hadde hjulpet henne. Da konstanterte legene at kreften var borte. Jeg er en person som er tilhenger av den vitenskapelige metode, men både Vistemannen og Snåsamannen hadde/har evner som ingen kan forklare. Jeg konkluderer med at det er mer mellom himmel og jord enn hva vi kan se med det blotte øyet.

  2. Heilpraktiker sier:

    Her har du lest/hørt/hjernevasket litt for mye om den positive skolemedisinen og ikke like mye om den positive alternative naturmedisinen! Du bør være klar over at enkelte formuleringer i denne bloggen er feilaktige i naturmedisinens disfavør (selvfølgelig….!!!!) Men det var vel også meningen fra din side???!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s