Tidrøyte – om tiden

Er tid bare forandring? Hvis vi stoppet tiden, ville det fortsatt finnes forandring? Hvis vi stoppet forandringen, ville det fortsatt finnes tid? Dersom man stanser all forandring for å observere tid uten forandring, da må der skje forandringer hos personen som observerer (sanseinntrykk, tanker osv.) og da observerer han ikke lenger en eksistens uten forandring…
Hva er tid ? Ikke vet jeg. Selvfølgelig er det måleenheter vi mennesker har funnet på for å kunne ha rutine på ting. Det nytter ikke å si at vi fant opp tiden(beregningen av tiden), fordi vi ville vite hvor lang tid tok ? Ting har en tendens til å ta den tiden det tar. Trenger vi å vite om det tar 4 timer eller 2 dager. Ikke om vi ikke visste hva som var forskjellen.

Er det mulig å reise i tid? Kan man stoppe tida? Hva skjer med fortiden? Er framtida bestemt? Hva er tid?

Dette har vært spørsmål gjennom århundrer, men aldri har man kommet med ordentlig gode svar… Tid er kanskje det vanskligste å forske på, fordi den bare farer forbi. I følge Wikipedia (som faktisk har veldig lite om dette emnet) er tid: «Intervallet mellom to hendelser». Kort og godt! Men er det godt nok? Hva er det som driver tiden?

Jeg stiller alle disse spørsmålene sånn at dere kan svare på dem. Jeg lurer også på hvordan dere tenker om tida. Jeg for min del har alltid vært litt interessert i tida, men har aldri virkelig tenkt ordentlig over det. Faktisk så kommer de fleste tankene mens jeg skriver dette. Og for all del: Kanskje vi bare tenker oss i hjel. Hva om tid ikke er noe? At tid kun er et begrep vi mennesker har skapt for å gjøre det enklere for oss selv.

Jeg tror ikke det! Jeg tror at et eller annet holder tiden i gang. Og resten av spørsmålene har jeg delte svar på:

Hypotese 1: Ting bare skjer
Tiden (og skjebnen) er helt tilfeldig. For hvert sekund som går så erstatter framtida fortiden. Og vi vil ikke kunne reise tilbake i tiden, fordi den ikke fins lengre! Fortida er borte vekk, for alltid! Hvis vi reiser i fremtiden så vil fremtiden erstatte fortiden og du vil aldri kunne reise tilbake. Vi vil også forandres hvis vi reiser i fremtid og den eneste fordelen er at vi kan hoppe over deler av livet. Du vil fortsatt huske alt som har skjedd som du har hoppet over, for du har egentlig ikke forsvunnet fra verden. Du har bare spolt litt…

Hvis man stopper tida, vil tiden enkelt og greit stoppe opp. Men ingen kan bevege seg, og man kan ikke starte den igjen. Man forsvinner ikke, man bare kommer seg ikke videre. Og hvis tida skulle starte igjen (på egen hånd) så vil ingen merke noen ting.

Hypotese 2: Filmkameraet
Tiden er som et filmkamera. Det som skjer i framtida/nåtida er helt tilfeldig. Men alt blir «lagret». Hvis man reiser tilbake i tid så kan man se på, men ikke delta. Du blir et spøkelse. Du blir også fanget i tida fordi spøkelset må bare se på, den kan ikke finne opp noe som spoler fremover igjen. Det er ikke mulig å reise i framtida, for den bare skjer.

Og hvis man stopper tida så vil det samme skje som i hypotese 1:
Hvis man stopper tida, vil tiden enkelt og greit stoppe opp. Men ingen kan bevege seg, og man kan ikke starte den igjen. Man forsvinner ikke, man bare kommer seg ikke videre. Og hvis tida skulle starte igjen (på egen hånd) så vil ingen merke noen ting.

Hypotese 3: Boka
Alt er bestemt på forhånd! Og det er kun mulig å reise i tiden hvis «forfatteren» bestemmer det. Se for deg at du vil reise tilbake i tid for å drepe tipp-oldefaren din. Men du feiler; og takket være feilen din blir tipp-oldefaren din og tipp-oldemoren din sammen. Du tror du kan bestemme din egen skjebne ved å forandre på ting, men i virkeligheten gjør du det som du var bestemt å gjøre. For å si det enkelt: Du har ingen fri vilje. Det som er et valg, er bestemt på forhånd. Og uansett hva du gjør så følger du «boka»

Hypotese 4: Fullt kaos
Du kan dra til framtida og fortida, og hvis du endrer noe i fortiden kan du endre hele verden! Du kan faktisk gjøre akkurat det du vil! Her er det ingen hindring; du kan ødlegge hele universet eller du kan bli kvitt alle forbrytelser. Det er ditt valg wink.gif
Definisjonen på 1 sekund:

Sitat Et sekund er varigheten av 9.192.631.770 perioder av strålingen som tilsvarer overgangen mellom de to hyperfine nivåene i grunntilstanden for cesium 133-atomet ved temperaturen 0 Kelvin.

 

  • «Tid er den beste læreren; dessverre dreper den alle sine studenter.»
  • «Tiden går ikke, den kommer»
  •  «Tiden leger alle sår.»
  • «Tid er det som hindrer lyset å nå oss»
  • «Tid er penger»
  • «Tiden er alltid ny, og derfor tidløs»
  • «Tiden er Guds måte å hindre alt fra å hende på én gang. Rommet er det som hindrer alt fra å hende meg»
  • «Tid er det du måler med en klokke»
  • «Tid er det som hindrer alt fra å skje på én gang»
  • «Tid er bevegelse. Hadde alt stått i ro, så hadde ingenting eldest og ingenting forandret»

wikipedia om tid

Hva er klokka over hele verden ?

Vanlige tidsenheter
Enhet Størrelse Noter
Chronon 10−24 sekunder Den tiden et foton bruker å krysse breddenav et elektron med lysets hastighet
Nanosekund 10−9 sekunder  
Mikrosekund 10−6 sekund  
Millisekund 10−3 sekund  
Sekund SI grunnenhet  
Minutt 60 sekunder  
Time 60 minutter  
Døgn 24 timer  
Uke 7 dager  
Fortnight 14 dager (2 uker)  
Måned 28 til 31 dager  
Kvartal 3 måneder  
År 12 måneder  
Common År 365 dager 52 uker + 1 dag
Skuddår 366 dager 52 uker + 2 dager
Tropisk år 365.24219 dager Gjennomsnitt
Gregoriansk år 365.2425 dager Gjennomsnitt
Olympiad 4 år  
Lustrum 5 år  
Dekade 10 år  
Score 20 år  
Generasjon 25 år omtrentlig
Sekel 100 år  
Millennium 1000 år
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s